mandag, 04 mars 2019 08:01

Norge kan trenge dobbelt så mange tog i 2050

Skrevet av
Stadig flere reiser med tog. Her fra togstasjonen i Mo i Rana. Stadig flere reiser med tog. Her fra togstasjonen i Mo i Rana. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Enorm økning i togpassasjerer fører til behov for flere tog og kanskje nye lokaltog. Temaet kommer opp under konferansen Jernbaneforum 2019 i Oslo mandag.

Ifølge Aftenposten har jernbanen i Norge hatt en formidabel passasjersuksess og har nå 10 millioner flere reisende på NSBs tog enn for få år siden.

Det planlegges kontinuerlig for å ha nok ruter og togsett.

– I dag spås en vekst fra 70 millioner til opptil 160–170 millioner passasjerer i 2050. Det gir et behov på over 700 tog. Man kan diskutere om det er realistisk, men vi må ut med en ny forespørsel i markedet nå, sier sjefen for Norske Tog, Øystein Risan, til Aftenposten.

Han bemerker at situasjonen endres raskt nå – og dramatisk.

Nye løsninger

I Norge er det nå stadig flere strekninger som skal ut på anbud. Da kan det hende at de som får kontraktene vil gå for togløsninger med flere ståplasser, eller andre løsninger for å få plass til flere reisende.

Når det gjelder kapasitet åpner dobbeltsporede InterCity-strekninger fra Oslo til Tønsberg i 2025, til Hamar i 2026, til Fredrikstad i 2027 og til Hønefoss tidligst i 2028.

Go-Ahead ser på lokaltog

Det er også ventet store passasjerøkninger andre steder i landet. Fædrelandsvennen skrive at Go-Ahead er interessert i å undersøke muligheten for lokaltog rundt Kristiansand.

Selskapet er ventet å øke passasjertallet med 288.000 på Sørlandsbanen og over 500.000 på Jærbanen innen 2025. Nå er det altså mulig de vil satse på helt egne lokaltog rundt Kristiansand.

– Vi ønsker å se på dette siden vi mener det er et potensial. Derfor ønsker vi tilbakemeldinger lokalt om dette er noe det er interesse for, sier Cathrine Elgin, norgessjef i Go-Ahead.

20. desember overtar de driften av Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen.

Beslektede artikler

Andre saker å lese

Mann filmet kvinner på toalett på utested

04-12-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En mann i 20-årene er tiltalt for å ha snikfilmet en rekke kvinner som gikk på toalettet på et utested i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

31.000 personer kan stå uten gyldig førerkort fra nyttår

03-12-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

31.000 personer kan stå uten gyldig førerkort fra nyttår

31.899 personer har ennå ikke fornyet sitt store, plastlaminerte førerkort. Fra årsskiftet er ikke disse førerkortene gyldige lenger.

Les mer i RingeriksAvisa

Bensinstasjon ranet

03-12-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Flere gjerningspersoner ranet en Circle K-stasjon på Tunga i Trondheim natt til lørdag.

Les mer i RingeriksAvisa