lørdag, 18 januar 2020 10:41

Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land

Skrevet av

En person mistet livet etter en voldshendelse på en institusjon i Hov i Søndre Land fredag kveld. En person er pågrepet og siktet i saken.

fredag, 17 januar 2020 12:15

Nå må Huhtamaki rydde opp på Viul

Skrevet av

Nå foreligger den endelige rapporten om tilstanden på land og til vanns fra fabrikken på Viul og nedover i Randselva. Det er Rambøll Norge AS som har stått ansvarlig for prosjektet på vegne av Huhtamaki Norway AS. Det har vært flere underleverandører til rapporten, bl.a. NIVA, Fjeld og Vann og Nearshore Survey AS (NS).

Pålegg fra Miljødirektoratet

Det er Miljøverdirektoratet som har pålagt Huhtamaki å fremskaffe denne rapporten. Det er spesielt miljøgiften PFAS man er bekymret for, men på det gamle industriområde er det også funnet gamle oljetanker og andre ting som forurenser.

Høy risiko

Å fjerne alt som forurenser, er et arbeid forbundet med høy risiko. Verneutstyr er nødvendig og deler av arbeidet må til og med utføres med tette drakter og oksygen til å puste i fra egne beholdere, i følge Rambølls rapport.

Kostbart

Selve arbeidet med å fjerne forurensningskildene på land, er i rapporten estimert til 10-12 millioner kroner. Det blir også anbefalt å overvåke vannet fra Viul og ned til Svarthølen. I Svarthølen må det fjernes mye gammelt tømmer og bli mulig med en regulering av vannstanden. Kostnadene her kan alene komme opp i 76 millioner kroner, alt etter hvor langt man må gå.

Tiltak kommer

- Vi skal nå gjennomgå rapportene, sier sjefingeniør Hilde Beate Keilen i Miljødirektoratet.
- Det er mye som tyder på at det er et behov for å rydde opp i forurensningen, avslutter hun.

FAKTA

PFAS i Tyrifjorden kommer hovedsakelig fra utslipp fra en nedlagt papirfabrikk på Viul utenfor Hønefoss. De høyeste konsentrasjonene av miljøgiftene er funnet i sedimenter og i fisk fra i Randselva, i nærheten av fabrikken.

Her er konsentrasjonene av PFAS mer enn 1000 ganger høyere enn oppstrøms fabrikken. Prøvene viser at miljøgiftene har spredt seg med partikler i elven ut i Tyrifjorden. Det er ikke funnet miljøgifter i selve vannet.

På Viul ble det produsert papiremballasje fra 1964-2013, der siste eieren Huhtamaki Norway AS drev fra 1999-2013. De typene PFAS som er funnet, kan kobles til produksjonen av enkelte typer papiremballasje.

Bedriften har tidligere utarbeidet en opprydningsplan for eiendommen da driften ble avviklet. Planen omfattet imidlertid ikke kartlegging av PFAS i jord, vann eller sediment.

Miljødirektoratet har nå gitt virksomheten pålegg om å gjennomføre ytterligere undersøkelser og å utarbeide planer for varige tiltak som hindrer ytterligere spredning av PFAS og annen forurensning videre ut i Tyrifjorden.

Påleggene omfatter tiltak i sedimenter i elva og opprydding i forurenset grunn på land.

- Selv om fabrikken er lagt ned, har bedriften et ansvar for å rydde opp i ulovlig forurensning fra virksomheten. Vi har gitt bedriften frist til 1. januar 2020 for å sende oss forslag til tiltak som sikrer dette, sier Ellen Hambro.

Kilde: Miljødirektoratet

I Aust-Agder tingrett la aktor Leif Aleksandersen ned påstand om ti års fengsel for 57-åringen, skriver Fædrelandsvennen.

onsdag, 15 januar 2020 14:11

Biblioteket har mye å by på dette halvåret

Skrevet av

Lokale krefter setter preg på Ringerike bibliotek sitt program denne våren. Representanter for to av våre hjørnesteinsbedrifter stiller med interessante foredrag i arrangementsrekken Kunnskap til lunsj.

I fjor falt dagligvareprisene med 0,4 prosent. Likevel vil lavpriskjedene åpne minst 50 nye butikker i løpet av 2020.

tirsdag, 14 januar 2020 09:57

Lokomotiv fra Hønefoss til Roa mistet bremsene

Skrevet av

Et 23 meter langt lokomotiv på 123 tonn raste inn på Roa stasjon ukontrollert uten bremser. Dette skjedde 16. januar i fjor.

Nye Ford Puma advarer deg om mulige farer i veibanen som du ikke ser. Den nye teknologien er basert på kommunikasjon mellom biler, og er et viktig skritt for å gjøre deg tryggere når du kjører bil.

mandag, 13 januar 2020 22:09

Eksamen i gym for ungdomsskoleelever

Skrevet av

Eksamen i kroppsøving, mat og helse, kunst og håndverk og musikk kan bli innført for elever på ungdomsskolen til høsten.

mandag, 13 januar 2020 15:02

Internasjonal antiterrorkomité til Utøya

Skrevet av

Hvordan jobber Norge med antiterror og forebygging, og hvordan har Norge håndtert 22. juli? Dette er temaer antiterrorkomitéen i parlamentarikerforsamlingen til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE PA) vil lære mer om når de kommer på studietur til Norge 14. og 15. januar.

mandag, 13 januar 2020 14:39

Jensen-saken utsatt i to dager

Skrevet av

Narko- og korrupsjonssaken mot Eirik Jensen blir utsatt i to dager og starter opp igjen først torsdag som følge av aktor Jan Egil Presthus' dødsfall.

Kreftforeningen var en av de organisasjonene som fikk inn mest fra innsamlinger på Facebook i fjor. De samlet inn 22,1 millioner kroner.

lørdag, 11 januar 2020 19:30

Ringerike ydmyket i Tønsberg

Skrevet av

Ringerike Panthers måtte reise hjem med velfortjente null poeng i baggen etter å ha tapt 5-3 mot tabelljumbo Tønsberg.

lørdag, 11 januar 2020 16:55

Kjølemne til vikingskipet losset

Skrevet av

Kjølemne til båten som Hardraade vikingskipforening skal bygge, ankom Hole på lørdag. Svært mange mennesker hadde trosset den kraftige vinden for å overvære begivenheten, flere utkledd som vikinger.

Selve vikingskipet skal bygges på så autentisk vis som mulig. Også redskapene som skal brukes til å lage skipet, er lagd på stedet.

fredag, 10 januar 2020 13:34

Nytt kontortilbud i Hønefoss

Skrevet av

ECIT Solutions i Hønefoss har dratt i gang et prosjekt de kaller Kontorkollektivet. Disse holder til i HM49 på Hvervenkastet.

fredag, 10 januar 2020 08:06

Kjøttet som forsvant

Skrevet av

Sau, geit, kje og høne. Når og hvorfor forsvant disse råvarene fra norske butikkhyller? Og kan REKO-ringene bety et comeback?

fredag, 10 januar 2020 07:51

Sjokkbrekk - bil rygget inn i fotobutikk

Skrevet av

Stavanger-politiet søker etter to maskerte menn som er sett løpe fra stedet etter at en bil rygget inn i en fotobutikk nær Vågen i sentrum.

torsdag, 09 januar 2020 08:58

Securitas flytter til City-gården

Skrevet av

Securitas i Hønefoss har ca 20 vektere i sving, men kan trekke på ressurser både fra Drammen og Kongsberg om det skulle behøves.

tirsdag, 07 januar 2020 18:58

Norconsult kjøper SG arkitektur i Hønefoss

Skrevet av

Med kjøpet av SG arkitektur styrker Norconsult sin tilstedeværelse i Hønefoss og tar en enda sterkere markedsposisjon innen skoler og omsorgsbygg.

tirsdag, 07 januar 2020 13:11

Tuva Aas Stræte til junior-VM

Skrevet av

Tuva Aas Stræte (18) fra Hønefoss (Hønefoss Skiskytterklubb / NTG-G) er tatt ut på det norske laget til junior-VM i skiskyting i Lenzerheide i Sveits fra 23. januar til 2. februar.

tirsdag, 07 januar 2020 12:02

Trusler mot videregående

Skrevet av

Natt til tirsdag ble det fremsatt nye trusler mot flere videregående skoler i Buskerud.

tirsdag, 07 januar 2020 10:56

Renseriet har flyttet

Skrevet av

Ringeriksregionens enste renseri har flyttet. Ikke så mange meter - fra Ullerålsgata til Grønberghjørnet. Eller Hønengata 12 for den litt yngre garde.

De kan også trygt beholde firmanavnet Nordsiden Renseri AS, da de fortsatt er på Nordsiden.

Tilbudet blir som før men lokalene er litt nyere. Her har det også tidligere vært renseri og i gamle dager en kolonialforretning.

En ny oversikt fra setteriksadvokaten viser at 78 personer antas å ha fått feilaktig fellende dommer i Nav-skandalen.

Mye av det flotteste ved det norske samfunnet er basert på dugnad og frivillighet, og på mange måter er denne innsatsen en nødvendig bærebjelke i det samfunnet vi alle er en del av. En av de fremste blant mange dugnadshelter og ildsjeler er Kristian Bergsund fra Valdres. I mer enn 50 år har han brukt av sin tid og sine midler for å ivareta samt formidle viktige deler av vår kulturarv.

mandag, 06 januar 2020 12:21

Boligprisene falt 0,8 prosent i desember

Skrevet av

Boligprisene steg med 2,6 prosent i 2019 – litt svakere enn Eiendom Norge ventet. I desember falt prisene med 0,8 prosent nominelt.

lørdag, 04 januar 2020 18:49

Ringerike Panthers vant som forventet

Skrevet av

Michael Söderberg gjorde hattrick i Schjongshallen og ble dessuten kåret til hjemmelagets beste spiller. Han hadde også en assist.

Klimaaktivist Greta Thunberg langer ut mot utbyggingen av det norske oljefeltet Johan Sverdrup. Hun burde heller hylle feltet, mener olje- og energiministeren.

lørdag, 04 januar 2020 10:06

Kirken hadde 19170 utmeldte i fjor

Skrevet av

Medlemsregisteret for Den norske kirke registrerte 19170 utmeldinger i fjor. Økningen i antall utmeldinger settes i forbindelse med kirkevalget 2019.

Maud Angelica Behn (16) hyllet sin far i en gripende minnetale under bisettelsen i Oslo domkirke og oppfordret andre med mørke tanker til å søke hjelp.

Side 1 av 86