onsdag, 18 januar 2017 07:57

Ringeriksbanen tar i bruk superprogram for planlegging

30 års brennende interesse for planleggingsfaget gjør nå at unik tid/sted- planlegging kan føre til bedre Ringeriksbane- og Rogfast-prosjekter – v.hj.a. Norconsults rådgivernestor Vilhelm Darius Nilsen og Trimbles planleggingsverktøy TILOS. 30 års brennende interesse for planleggingsfaget gjør nå at unik tid/sted- planlegging kan føre til bedre Ringeriksbane- og Rogfast-prosjekter – v.hj.a. Norconsults rådgivernestor Vilhelm Darius Nilsen og Trimbles planleggingsverktøy TILOS. Foto: Privat

Statens vegvesen og Bane Nor har valgt Trimble TILOS i planleggingen av Ringeriksbanen.

– Å kombinere tid og anleggssted i ett grafisk tid/sted-diagram gjør at vi får opp alternativer veldig fort og kan ta beslutninger mye tidligere i prosessen. Man får dermed et utrolig godt innblikk i prosjektets gjennomførbarhet, noe som er uvurderlig for valgene videre, sier Vilhelm Darius Nilsen i Norconsult.

– Teknikken var kjent for oss, men ikke verktøyet, fortsetter Nilsen.

– Så da fagansvarlige på Ringeriksbaneprosjektet og jeg ble introdusert for TILOS i fjor sommer forstod vi med en gang potensialet. Vi mente begge at dette måtte være en bedre måte å planlegge på, sier han.

TILOS står for Time Location System og er utviklet spesielt for lineære byggeprosjekter, typisk infrastrukturprosjekter, heter det i pressemeldingen.

Verktøyet gjør det, ifølge meldingen, mulig å slå sammen Gantt tidsplaner, anleggsplaner, profiler, høyder, masseuttak, skalaer, histogrammer og kombinere dem i ett diagram for både tid og sted.

– Det som er den tydelige fordelen, er at man ser klart på kartet hvor man går inn i tverrslag og hvor man jobber, uttaler Nilsen.

– Det er så mye enklere å optimalisere planen når man ser hastigheten på det arbeidet som gjøres. Man får også den nye dimensjonen at man samtidig ser det i terrenget. Når man går inn i forskjellige tverrslag ser man hvor og når de møtes, og hva som kan gjøres for å speede opp hastigheten.

Sist redigert onsdag, 18 januar 2017 08:01

Beslektede artikler

Andre saker å lese

Vålerenga ydmyket serieleder Oilers

04-02-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Vålerenga knuste serieleder Stavanger Oilers 6-1 på hjemmebane lørdag. Steffen Thoresen spilte sin 914. kamp i norsk eliteserie da Manglerud Star tapte klart.

Les mer i RingeriksAvisa

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune uke 5

04-02-2023 Eiendomsoverdragelser Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune uke 5

Her er de ferske eiendomsoverdragelsene fra den siste uken.

Les mer i RingeriksAvisa

Storhamar dominerte mot Stavanger Oilers – Stjernen med maktdemonstrasjon

03-02-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Det ble en fest for hjemmefansen da Storhamar slo Stavanger Oilers på egen is i eliteserien ishockey. Stjernen ydmyket Frisk Asker i en målfest.

Les mer i RingeriksAvisa

Bil krasjet i gangbrua - E16 stengt på ubestemt tid

03-02-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

Bil krasjet i gangbrua - E16 stengt på ubestemt tid

E16 mellom Skui og Sollihøgda er sperret i begge retninger på ubestemt tid etter at et kjøretøy kjørte inn i en gangbru. Det er ikke meldt om personskader.

Les mer i RingeriksAvisa