Oppdatert 26.05.2018

Ringeriksbanen tar i bruk superprogram for planlegging

  • Skrevet av Pressemelding
  • Publisert i Nyheter
30 års brennende interesse for planleggingsfaget gjør nå at unik tid/sted- planlegging kan føre til bedre Ringeriksbane- og Rogfast-prosjekter – v.hj.a. Norconsults rådgivernestor Vilhelm Darius Nilsen og Trimbles planleggingsverktøy TILOS. Foto: Privat 30 års brennende interesse for planleggingsfaget gjør nå at unik tid/sted- planlegging kan føre til bedre Ringeriksbane- og Rogfast-prosjekter – v.hj.a. Norconsults rådgivernestor Vilhelm Darius Nilsen og Trimbles planleggingsverktøy TILOS.

Statens vegvesen og Bane Nor har valgt Trimble TILOS i planleggingen av Ringeriksbanen.

– Å kombinere tid og anleggssted i ett grafisk tid/sted-diagram gjør at vi får opp alternativer veldig fort og kan ta beslutninger mye tidligere i prosessen. Man får dermed et utrolig godt innblikk i prosjektets gjennomførbarhet, noe som er uvurderlig for valgene videre, sier Vilhelm Darius Nilsen i Norconsult.

– Teknikken var kjent for oss, men ikke verktøyet, fortsetter Nilsen.

– Så da fagansvarlige på Ringeriksbaneprosjektet og jeg ble introdusert for TILOS i fjor sommer forstod vi med en gang potensialet. Vi mente begge at dette måtte være en bedre måte å planlegge på, sier han.

TILOS står for Time Location System og er utviklet spesielt for lineære byggeprosjekter, typisk infrastrukturprosjekter, heter det i pressemeldingen.

Verktøyet gjør det, ifølge meldingen, mulig å slå sammen Gantt tidsplaner, anleggsplaner, profiler, høyder, masseuttak, skalaer, histogrammer og kombinere dem i ett diagram for både tid og sted.

– Det som er den tydelige fordelen, er at man ser klart på kartet hvor man går inn i tverrslag og hvor man jobber, uttaler Nilsen.

– Det er så mye enklere å optimalisere planen når man ser hastigheten på det arbeidet som gjøres. Man får også den nye dimensjonen at man samtidig ser det i terrenget. Når man går inn i forskjellige tverrslag ser man hvor og når de møtes, og hva som kan gjøres for å speede opp hastigheten.

Sist redigertonsdag, 18 januar 2017 08:01
  • SMS-tips: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20