fredag, 05 mars 2021 10:26

Ante fred og ingen fare - da kom narkohunden

Skrevet av
Ante fred og ingen fare - da kom narkohunden Dronefoto: Nitar AS/Frank Tverran

En av byens slitne karer sitter denne junidagen i fengselsparken for å vente på bussen hjem. Men freden og roen varer ikke lenge denne vakre sommerdagen.

For nedover gangveien kommer en politibetjent på patrulje. Og han er ikke alene. Med seg har han en hund med særdeles god nese for narkotiske stoffer. Når mannen på benken i tillegg ikke er noen fremmedkar for politiet, er politiet straks på "tå hev".

Hunden reagerer, mannen blir ransaket og politiet finner 1 gram hasj i skoen og en lommekniv i bukselommen. I sekken ved siden av benken, finner politiet en teleskopbatong, tilsvarende det som politiet bruker, bare i noe mindre størrelse. Kniven er en helt alminnelig lommekniv.

Dette skjedde i juni 2019. Senere, i mars 2020, bruker han narkotika og blir tatt for dette. Mannen skal den 24. februar 2021 dømmes for tre forhold:

1.
For å ha hatt en alminnelig lommekniv i lomma
2.
For å ha brukt og vært i beittelse av narotika
3.
For å ha hatt en batong i sekken

10.000 for å gå med lommekniv

Under rettssaken forteller aktor at det ved bæring av kniv isolert sett gis en bot på 10 000 kroner, for å inneha batong gis en bot i området 8 000 – 10 000 kroner, og at bruk og besittelse av narkotika tilsier en bot på 3000 kroner for hvert tilfelle. Samlet mener han at 18 000 kroner er en riktig bot sett hen til at forelegget ikke er vedtatt.

Ringerike tingrett mener at siden politiet har somlet så lenge med å få saken fram for retten og fordi tiltalte ikke har særlig god råd, må de slå av 3000 kroner. Derfor blir han dømt til å betale 15.000 i bot.

Lommekniven og batongen blir inndratt.

Går du med lommekniv?

Da bør du tenke deg nøye om. Det holder ikke å si at du har med en lommekniv fordi det er "kjekt å ha". Her er hva straffeloven sier om den saken:

§ 189. Ulovlig bevæpning på offentlig sted

Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som på et offentlig sted forsettlig eller grovt uaktsomt har med

a)
skytevåpen,
b)
luft- og fjærvåpen,
c)
våpenetterligninger som lett kan forveksles med skytevåpen, eller
d)
skytevåpen som etter våpenloven 9. juni 1961 nr. 1 § 1 annet ledd er gjort varig ubrukbart.

På samme måte straffes den som på et offentlig sted bærer kniv eller lignende skarpt redskap som er egnet til å påføre noen en kroppskrenkelse.

Forbudet i første og annet ledd gjelder ikke skytevåpen, kniv eller annet redskap som brukes til, bæres eller medbringes i forbindelse med arbeid, friluftsliv eller et annet aktverdig formål.

Aktverdig formål

Ja, hva er det? Det er ikke forbudt å bære kniv på skogstur, ved jakt, fiske eller i forbindelse med relevant arbeid, som for eksempel snekker.

Det er heller ikke forbudt å bære pyntekniv til bunad eller folkedrakt.

Men har du en kniv lett tilgjengelig i bilens hanskerom, ligger du tynt an. Har du ett gram hasj der, slipper du unna med 7000 mindre i bot.

Sist redigert fredag, 05 mars 2021 10:32

Andre saker å lese

Norge kan få kurdiske asylsøkere fra Sverige

08-08-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Norge kan få kurdiske asylsøkere fra Sverige

Kurdere i Sverige som frykter forfølgelse eller utlevering til Tyrkia, kan søke asyl i Norge, bekrefter Utlendingsdirektoratet (UDI).

Les mer i RingeriksAvisa

Hønefoss senket av Simonsen

07-08-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Sandra Simonsen sikret tre poeng for TIL 2020 da Hønefoss ble slått 1-0 i 1. divisjon, Grunnserien i fotball søndag.

Les mer i RingeriksAvisa

Tysk campingbil utfor vei ved Stegastein

07-08-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Tysk campingbil utfor vei ved Stegastein

Ingen ble skadd da en tysk campingbil veltet og ble hengende utfor en bratt vei i Aurland, på vei mot utkikkspunktet Stegastein.

Les mer i RingeriksAvisa

Noen har sladret på Bjarne Minde

07-08-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

I flere år har de Bjarne Minde-kontrollerte foretakene 4 Like AS, Minde & Minde AS og Vinteren Kommer AS hatt adresse hos kompisen Alf Martin Ulven i Kristiania Eiendomsforvaltning AS.

Les mer i RingeriksAvisa