mandag, 25 november 2019 14:49

Charlotte Dos Santos tilbake med ny musikk

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Charlotte Dos Santos har meldt sin ankomst til by:Larm i februar, rett før hun slipper andre-EP-en «Harvest Time». Charlotte Dos Santos har meldt sin ankomst til by:Larm i februar, rett før hun slipper andre-EP-en «Harvest Time». Foto: Katie Burdon / Caroline / handout

Charlotte Dos Santos er tilbake med ny musikk. Men hvor ble hun egentlig av, etter å ha blitt kritikernes yndling da hun debuterte i 2017?

– To år er lenge i disse flyktige tider, spør NTB det norsk-brasilianske talentet, som ble Spellemann-nominert som årets nykommer i kjølvannet av debututgivelsen «Cleo».

– Det føles på mange måter som et comeback. «Cleo» har tillatt meg å være utøver disse to årene, så det har blitt mye spilling – men også mye venting, sier Charlotte Dos Santos og forklarer:

– Mye av den nye musikken har blitt skrevet løpet av denne tiden. Hadde det vært opp til meg alene, hadde den nok blitt sluppet før. Men jeg har vært låst i en ganske vanskelig situasjon med det gamle plateselskapet som måtte løses først.

Men nå har hun signert med nytt plateselskap – engelske Because Music – og føler at «alt bare går fremover».

– Jeg er så utrolig spent og glad og alle følelser på en gang!

Trøblete forhold

Singelen «Harvest Time» kom fredag, med tilhørende musikkvideo. Den skrev hun etter å ha avsluttet et turbulent forhold, som forandret henne.

– Jeg ser på alle hendelser i livet som noe som måtte skje for at noe skulle endres eller innses. Vi klarer ikke å se det når vi er midt oppi det. Men i retrospekt blir alt en erfaring, og i utgangspunktet vinner vi på den erfaringen. Vi endrer oss fordi vi har vokst og opplevd noe som har tvunget oss til å endre kurs eller tankesett, sier Charlotte Dos Santos og legger til:

– På mange måter takker jeg det forholdet fordi det ble skapt et verk jeg er utrolig stolt av, men mest av alt fordi jeg håper og tror det er noe mange andre kan kjenne seg igjen i.

Fugl Føniks

Dos Santos sier til NTB at hun ofte bruker fugl Føniks, fabeldyret som symboliserer gjenfødelse, som referanse.

– Dette var et stadium i livet hvor jeg følte at noe i meg døde, ble gjort om til aske, og etterfulgt av en renessanse. «Harvest Time» handler om å drepe sitt eget ego; om kun å høste de egenskapene som virkelig gagner en for å kunne være fri og kanskje finne sannheten – i alle fall hva sannheten er for deg, sier hun.

I tankene hun har nedtegnet om bakgrunnen for den nye musikken, skriver hun om hvordan menneskene skifter ut cellene i kroppen; at vi «nærmest som en slange eller sommerfugl gjennomgår en metamorfose» – noe hun selv følte på kroppen i fjor.

– Det er jo ganske utrolig, hvis vi endres hvert syvende år. Vi tenker ofte at vi er det samme mennesket hele livet, men du er jo ikke den samme personen du var i går. Ideen om evolusjonen vi går igjennom, både spirituelt, intellektuelt og fysisk, er hva dette prosjektet handler mye om – samt om identitet og kjærlighet.

Dali og Varo

Da Charlotte Dos Santos skrev «Harvest Time», var hun i en periode hvor surrealisme fascinerte henne – også malere som Salvador Dalí og Remedios Varo.

– Jeg har alltid vært veldig opptatt av drømmer, esoteriske emner og filosofi. Derfor har jeg lent meg mot kunst som kan ha hint av dette i seg. Jeg er billedlig når jeg skriver musikk på grunn av at jeg har synestesi. Bildene til Dali og Varo har så stort spekter i hva man kan se i kunsten deres, og kanskje har det påvirket måten jeg komponerte store lydbilder? funderer hun.

«Harvest Time» er første singel ut fra en EP ved samme navn som kommer i mars 2020. Da legger også Charlotte Dos Santos ut på sin første headlinerturné i Europa i kjølvannet av by:Larm 2020.

– Sangen og EP-en fikk navn etter en av mine favorittlåter av Pharoah Sanders. Siden denne musikken spriker ganske langt vekk fra jazzen, er dette kanskje mitt «nikk» imot retningen av den skolen og musikerne jeg har vokst opp med, sier hun.

by: Larm-gleder seg

Charlotte Dos Santos vokste opp i Bærum og Oslo, men bor ifølge plateselskapet «i Oslo, London, Valencia, Berlin og New York» etter å ha skolert seg i jazz og komposisjon på Berklee College of Music i Boston.

Idag beskrives musikken hennes som en helt egen miks av jazz, elektronika og R & B som leder tankene til nyskapere som Erykah Badu og FKA Twigs.

– Etter akkurat ha å spilt på Pitchfork Paris-festivalen er du klar for by:Larm i februar. Hvor viktig er det norske markedet?

– Jeg spilte på by:Larm i 2016. Det var en av mine første headlinerkonserter, så jeg gleder meg masse til å stå på den scenen igjen med nytt materiale! Ja, det norske markedet er veldig viktig for meg – like viktig som det brasilianske markedet, som også er en del av meg, sier artisten med norsk mor og brasiliansk far.

Charlotte Dos Santos har fått mye oppmerksomhet ute, blant annet i USA. Selv sier hun til NTB:

– Jeg håper musikken min kan nå så mange mennesker over hele verden som mulig. Jeg tror at det vil resonnere hos dem som vil.

Andre saker å lese

Hærverk på jødisk gravlund i Trondheim

17-04-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

I løpet av helgen ble flere graver vandalisert på den jødiske gravlunden i Trondheim. Flere davidsstjerner ble knust.

Les mer i RingeriksAvisa

Mann kastet ut fra KUBEN

17-04-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Tirsdag ettermiddag måtte politiet bortvise en mann fra KUBEN i Hønefoss. Mannen, som var i 60-årene,drakk øl og var ufin mot andre. Han ble botvist fra Hønefoss sentrum til kl...

Les mer i RingeriksAvisa

Märtha Louise går hardt ut mot Se og Hør

16-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Märtha Louise går hardt ut mot Se og Hør

Märtha Louise går hardt ut mot Se og Hør. – De gjentar løgner helt til alle tror på dem, skriver hun. Ukebladet avviser kritikken.

Les mer i RingeriksAvisa

TirsdagsQuiz

16-04-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Svarene finner du helt nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa