mandag, 17 juli 2023 12:00

Green Mountain får starte Tiktok-datasenter i Hamar

Skrevet av
Etter en helhetlig vurdering får Green Mountain etablere datasenteranlegg i Innlandet. Det opplyser kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i en pressemelding. Etter en helhetlig vurdering får Green Mountain etablere datasenteranlegg i Innlandet. Det opplyser kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i en pressemelding. Foto: Hanna Johre / NTB

Etter en helhetlig vurdering har regjeringen bestemt at Green Mountain får etablere datasenter i Hamar og Løten kommune.

– Regjeringen har gjort grundige sikkerhetsvurderinger i forbindelse med at Green Mountain har inngått avtale med Tiktok som eneste kunde, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i en pressemelding.

– Vi har ikke funnet grunnlag til å gripe inn i selve avtalen, men jeg vil underlegge Green Mountain norsk sikkerhetslov, sier statsråden.

Det var i mars det ble kjent at datasenterselskapet Green Mountain har inngått avtale med Tiktok om å etablere et anlegg i Hamar og Løten kommuner.

I kroner og øre er det den største industri-investeringen i Innlandet noensinne.

Venstre og SV kritiske

Regjeringen varslet tidlig at de ville vurdere avtalen, blant annet med hensyn til nasjonal sikkerhet. SV og Venstre ønsket svar fra justisministeren på hva slags vurderinger som er gjort.

– Det er avgjørende at offentligheten får vite om denne beslutningen er klarert med norske myndigheter, hvilke krav som er stilt, og hvilke sikkerhetsvurderinger som er gjort, sa Venstres Alfred Bjørlo i mars.

Også SV var kritiske, spesielt til å bruke den rene kraften vår på at Tiktok skal lagre informasjon om brukernes videotitting.

Datasenter spiller en sentral rolle som del av en regjeringens strategi for en robust nasjonal infrastruktur. Samtidig er det utfordringer knyttet til det digitale sikkerhetsbildet, heter det i pressemeldingen.

– Har vært en god dialog

Kommunal- og distriktsdepartementet opplyser at de har mottatt sikkerhetsvurderinger fra EOS-tjenestene og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

Konsernsjef Svein Atle Hagaseth i Green Mountain sier til TV 2 at han ikke er overrasket over avgjørelsen som ble kjent mandag.

– Jeg er glad for at departementet har vurdert at datasenteret ikke vil utgjøre en trussel mot nasjonal sikkerhet. Det er positivt at vi blir vurdert etter sikkerhetsloven, sier Hagaseth.

Han sier at det har vært en god dialog og prosess med både Nasjonal sikkerhetsmyndighet og departementet underveis.

Andre saker å lese

Dummet seg ut i fylla

18-05-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Sent fredag kveld dummet tre personer seg kraftig ut på Søndre torg i Hønefoss. De begynte å slåss med hverandre. Politiet måtte bortvise alle tre fra sentrum og de fikk...

Les mer i RingeriksAvisa

LørdagsQuiz

18-05-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er lørdagens quiz. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Elbilforeningen vil kjøre i kollektivfeltet i helger i Oslo og Akershus

18-05-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Elbilforeningen vil kjøre i kollektivfeltet i helger i Oslo og Akershus

Elbiler har blitt kastet ut av kollektivfeltet i Oslo og Akershus. Norsk Elbilforening mener det bør være unntak i helger og på travle reisedager.

Les mer i RingeriksAvisa