×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 500
tirsdag, 14 juli 2015 20:23

Det må kastes mindre mat

Frelsesarmeen tar gjerne imot mat Frelsesarmeen tar gjerne imot mat Foto: Rasmus Lindberg

I Norge kastes det hvert år 68.000 tonn mat som kunne ha vært spist. Bøde av miljø- og økonomiske årsaker er det viktig at dette reduseres. Frelsesarmeen tar gjerne imot mat som fortsatt er trygg å spise.

Tar vi med det totale matsvinnet fra matindustrien, grossist, butikk og forbrukerne, kastes det 350.000 tonn eller mat for 18 milliarder kroner i året. I den forbindelse har næringslivet startet en egen kampanje for å forsøke å redusere matsvinnet med minst 25% innen utgangen av året.

Det er flere faktorer som skal oppfylles før dette målet er nådd. Som ett eksempel kan nevnes ny og bedre emballasje for å forlenge holdbarheten på matvarene. Det er også mange som kaster maten hvis "Best før"-datoen er overskredet. Bare denne ene saken gjør at det kastes mye god mat.

RingeriksAvisa har besøkt et par butikker for å høre hvordan det ligger an med matsvinn der.

matsvinn2
Kjøpmann Jostein Rogner på Rema1000 på Vik (Foto: Rasmus Lindberg)

Kjøpmann Jostein Rogner på Rema1000 på Vik, forteller hvordan butikken forsøker å redusere mengden som kastes gjennom forbedrede innkjøpsrutiner.
- Bestilling av varer er fortsatt litt av en "magefølelse". Før helger og høytider, varme og kalde dager, styres innkjøpene fortsatt av folks vaner. Men vi har god hjelp av datarutiner og fortløpende kampanjer, sier Rogner.

Rema1000 har større leveranser tre dager i uka og i tillegg hyppigere levering av varer med kort holdbarhet. Spesielt kjøttdeig og frukt må det holdes et godt øye med.

- Betjeningen er også spesielt instruert i å sortre ut varer som nærmer seg "best før", slik at disse kan selges til redusert pris, avslutter Jostein Rogner og legger til at i dag kastes svært lite mat og at det er etablert avtaler med veldedige organisasjoner.

I huset ved siden av holder Kiwi til. Her treffer vi på mor og sønn fra Frelsesarmeen i Hønefoss, Morten og Mona Tørkli. De henter kjøl- og frysevarer for videre utdeling til trengende mennesker i utsatte situasjoner.

Begge stedene vi var innom hadde et veldig bevisst forhold til å redusere matsvinnet mest mulig. Kanskje mest av økonomiske grunner, men det føltes allikevel at det lå en gnist av medmenneskelig tankegang bak matgavene.

Enkelte personer i Hønefoss driver aktivt med "Dumpster Diving" ved at de leter i søpla bak matvarebutikkene for å finne mat. Mattilsynet advarer mot å ta mat fra søpla, spesielt kjøtt. De frykter at maten i verste fall kan være solgt til restauranter. Noen forretninger må låse inn avfallet og har satt opp videoovervåkning.

matsvinn3

Ganske nedverdigende å rote etter mat i søpla, men har du ikke penger, blir fristelsen for stor (Foto: Rasmus Lindberg)

Andre saker å lese

Dette bestiller hønefossingene hjem

23-07-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

Dette bestiller hønefossingene hjem

Wolt lanserte leveringstjenesten sin i Hønefoss i mai i år, og etter to måneders drift i byen er hønefossingenes favorittmat ganske tydelig. Selv om tilbudet er variert, er det allikevel...

Les mer i RingeriksAvisa

TirsdagsQuiz

23-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her er dagens quiz. Svarene er nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

MandagsQuiz

22-07-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er dagens quiz. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa