×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 500
onsdag, 15 juli 2015 12:44

Én av ti har kjørt på skjær

Utenfor norskekysten er det mange skjær som lyser av bunnstoff fra båter. Utenfor norskekysten er det mange skjær som lyser av bunnstoff fra båter.

Å kjøre på skjær er mye vanligere en man skulle tro. Alkohol og høy fart har skylda, mener båtfolket. Se video her.

Om sommeren ferdes halvparten av oss i fritidsbåt én eller flere ganger. I de mest hektiske sommerukene blir det rapportert inn over 400 skader på båter langs kysten, de aller fleste etter grunnstøtinger. En undersøkelse YouGov har gjort for If Skadeforsikring tyder på at det reelle antallet er mye høyere.

– Ti prosent av alle spurte og 16 prosent av båteierne svarer at de har vært i en fritidsbåt som har kjørt på et skjær. Det tyder på at slike uhell er mye vanligere enn vi har vært klar over, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If.

De færreste melder skaden inn til forsikringsselskapene.

– Årsaken er nok at skadene er for små til at det lønner seg å få dem dekket på forsikringen. Kanskje ryker propellen på påhengsmotoren, eller man får en skrape i skroget, sier Vennesland.

Skipper Pål Bustgaard på redningsskøyta Horn Flyer sier at de aller fleste kan kjøre videre uten at båten har tatt nevneverdig skade.

– Mange er flaue når de har kjørt på et skjær. Vi trøster dem med at det finnes to typer båtførere. De som har gått på grunn, og de som kommer til å gå på grunn, sier Bustgaard.

Fyll og fart

Fire årsaker peker seg ut når folk skal forklare hvorfor båter går på skjær, viser undersøkelsen: Promillekjøring, høy fart, dårlig båtførerkompetanse og uerfarne båtførere.

Nesten seks av ti mener alkohol ofte er årsaken.

– Terskelen for å ta seg en øl eller tre når sola skinner og man tøffer rundt på sjøen, er lav. Men at så mange mener rus har ført til at man kjører på skjær, overrasker meg. Vårt inntrykk er at det er blitt mindre fyll blant båtfolket de senere årene, sier Pål Bustgaard.

Har man selv kjørt på skjær, skylder man ofte på at skjæret ikke var merket av på sjøkartet, viser undersøkelsen.

– Unnskyldninger om for dårlig merking hører vi hele tiden. Men i Norge er skjærgården svært godt merket, så da er det heller for dårlig kompetanse som ligger bak. Folk må få nesa opp fra små GPS-er og kartplottere som ofte har for store utsnitt, og følge med på hvor de kjører, sier han.

Mørkekjøring

Hver tredje båteier mener kjøring i mørke er en vanlig årsak til at båter treffer skjær.

Ikke bare motorbåter kan få store skader. Seilbåter har en kjøl som stikker dypt i vannet, og treffer de en grunne kan det bli bråstopp.

– I de alvorligste ulykkene ser vi gjerne en kombinasjon av høy fart, alkohol og nattkjøring. Skal man kjøre om natta må man være ekstremt oppmerksom og forsiktig. Landskapet tar seg veldig annerledes ut nattestid, sier Emma Elisabeth Vennesland i If.

Mange mener for dårlig kunnskap om sjømerkene bidrar til at folk går på grunn.

– Bedre merking av skjær gjør ferdsel til sjøs mindre farefull, men vi må leve med at ikke alle skjær kan merkes. Sørg for å ha oppdaterte kart, for Kystverket oppdager nye grunner hvert år.

Andre saker å lese

Dette bestiller hønefossingene hjem

23-07-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

Dette bestiller hønefossingene hjem

Wolt lanserte leveringstjenesten sin i Hønefoss i mai i år, og etter to måneders drift i byen er hønefossingenes favorittmat ganske tydelig. Selv om tilbudet er variert, er det allikevel...

Les mer i RingeriksAvisa

TirsdagsQuiz

23-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her er dagens quiz. Svarene er nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

MandagsQuiz

22-07-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er dagens quiz. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa