Oppdatert 18.07.2018

Støre vil ha tilgjengelig skolehelsetjeneste til alle hver dag

  • Skrevet av NTB-Ines Margot Zander
  • Publisert i Nyheter
Jonas Gahr Støre Foto: Rasmus Lindberg/RingeriksAvisa Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre var særlig opptatt av arbeidsliv og psykisk helse blant unge da han holdt tale på AUF-ernes sommerleir på Utøya.

Jonas Gahr Støre Foto: Rasmus Lindberg/RingeriksAvisa
Jonas Gahr Støre er en populær kar på Utøya (Foto: Rasmus Lindberg/RingeriksAvisa)

Ap-lederen åpnet talen med å fastslå at det er Arbeiderpartiets plikt å kritisere regjeringen, noe han deretter brukte deler av talen på å gjøre.

Spesielt var det arbeidsliv som opptok Ap-lederen. Høyre og Frp står i veien for den norske samfunnsmodellen – med trygghet for og i arbeid og små forskjeller i befolkningen, mener Støre.

– De økonomiske forskjellene øker, og regjeringen gjør vondt verre. De tar ikke kraftige grep for å få ledigheten ned, sa Støre.

Han kritiserte også regjeringen for å ikke prioritere klima, og lovte at Ap skal gi klima førsteprioritet hvis de vinner valget.

Psykisk helse en prioritering

Ap-lederen presenterte også det partiet omtaler som en helhetlig plan for bedre psykisk helse hos ungdom.

– Vi ser nå at noen barn og unge sliter med å lære og med å studere fordi de ikke trives. Fordi de ikke har det bra, sa Støre.

– Omfanget av psykiske helseplager øker. Da er noe feil. Ikke med de unge, men med samfunnet og måten vi er sammen på, fortsatte Ap-lederen.

Nasjonal bemanningsnorm

– Vi må snakke mer om psykisk helse, og det må være noen å snakke med om psykiske plager og stress. Vi må forebygge bedre, og terskelen må være lav for å få hjelp når det trengs, sa han.

For å løse problemet vil Støre øremerke midler til skolehelsetjenesten, slik at den skal være tilgjengelig på alle skoler, hver dag.

Å integrere psykisk helse i skolefag, innføre en nasjonal bemanningsnorm for skolehelsetjenesten og styrke bredden i tilbudet, er tiltakene Ap foreslår på dette området.

– Vi kan ikke vedta at folk ikke skal slite. Men vi kan ta grep på områder vi vet hjelper. Vi skal hjelpe flere unge før det blir helt mørkt. Og vi skal hjelpe flere unge ut av mørket, sa partilederen.

Spørsmål fra partiets salt

Etter Støres innledning skulle AUF-erne i Bakken utfordre partilederen i viktige saker. AUF-leder Mani Hussaini har lovet å opprettholde tradisjonen med tøffe spørsmål til Støre.

– Ingen Ap-leder kommer til Utøya bare for å bli tatt bilde av og få masse applaus. AUF er partiets salt, og vi føler det som en plikt og en ære å stille tøffe krav til partiledelsen, sa Hussaini torsdag.

ettertanke utoya
AUFere ved minnesmerket på Utøya (Foto: Rasmus Lindberg/RingeriksAvisa)

  • SMS-tips: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20