mandag, 07 august 2017 07:57

Steile fronter mellom partene i sykepleierstreiken

Steile fronter mellom partene i sykepleierstreiken Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Eli Gunhild By, leder i Norsk sykepleierforbund er tilhører når helse- og omsorgsminister Bent Høie legger fram nasjonal helse- og sykehusplan fredag ettermiddag på Ringerike sykehus.

Nesten tre av fire sykepleiere i Kreftforeningen streiker fra mandag. De mener de har fått liten respons fra arbeidsgiveren.

– Det er ingen kontakt mellom partene og slik jeg ser det står det ganske stille, sier forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund (NSF) til NTB.

Ytterligere fire sykepleiere i Kreftforeningen tas ut i streik mandag. Dermed er 25 av de 34 ansatte sykepleierne tatt ut i streiken – som har pågått siden 22. mai, da 19 sykepleiere gikk ut i streik.

Streiken rammer Kreftforeningens kontorer i Oslo, Bergen, Kristiansand, Hamar, Trondheim og Tønsberg. Fra mandag er bare ni av foreningens sykepleiere i jobb.

– Kreftforeningen vil få problemer med å gjennomføre noen av planene de har framover, understreker By.

– Ta kontakt

Sykepleierne i Kreftforeningen streiker for å beholde sykepleieavtalen, som de mener de mistet da Kreftforeningen gikk fra arbeidsgiverforeningen Virke til NHO Abelia i fjor. I det nye avtaleverket er sykepleierne ansett for å være funksjonærer, og sykepleierne mener de mister både streikerett og minstelønnssatser. Hittil har det NHO og NSF ikke klart å bli enige om en tariffavtale.

– Arbeidstakerne er ansatt som sykepleiere. Selv om de ikke har pasientkontakt bruker de sykepleierkompetansen aktivt i arbeidet, som når de sitter på kreftlinjene eller koordinerer, forklarer By som oppfordrer Kreftforeningen til å ta kontakt slik at konflikten kan løses.

– Åpne dører

Organisasjonssjef Jacob Conradi i Kreftforeningen sier til NTB at han synes det er beklagelig at streiken utvides, men påpeker at det er NHO Abelia som skal forhandle med NSF.

– De har åpne dører, men de opplever liten vilje til å finne løsninger fra NSF sin side, svarer Conradi som tilbakeviser at sykepleierne mister streikeretten og minstelønnssatser i det nye avtaleverket.

– Ingen ansatte i Kreftforeningen har fått redusert sine lønns- og arbeidsbetingelser etter at vi har blitt medlem av Abelia. Men de har kommet inn i en annen tariffstruktur, sier han og påpeker at sykepleierne i NSF er ansatt med titlene rådgiver og spesialrådgiver – og ikke sykepleier eller funksjonær.

– Takket nei til avtale

Conradi viser til at både NHO og NSF ble enige i en felles nemnd om at Kreftforeningen i hovedsak ikke driver med pleie- og omsorg.

– Derfor har altså NHO tilbudt sykepleierne en annen avtale som tilsvarer den andre forbund i Kreftforeningen har akseptert. Men denne avtalen har NSF takket nei til. Og da er det sånn at ansvaret ligger hos de sentrale partene, poengterer Conradi.

– Jeg har vært med på forhandlinger i mange år, men jeg har aldri opplevd en arbeidsgiver som overhodet ikke har tatt kontakt, sier By.

Ifølge henne møttes de én gang til tvungen mekling i slutten av juni og én gang møtte de Conradi i Dagsnytt 18.

Andre saker å lese

I rute med erosjonssikring av E16 ved Follum

19-04-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

I rute med erosjonssikring av E16 ved Follum

E16 går her nær elva på et parti der terrenget er utsatt for utgliding og skred ved flom. Ved gunstige værforhold kan det bli tidligere gjenåpning.

Les mer i RingeriksAvisa

Her destrueres vinterens veislakt

18-04-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her destrueres vinterens veislakt

Folk som passerte en frysecontainer i Asbjørnsensgate torsdag kveld, ble møtt av et makabert syn. Kanskje en slik container burde vært plassert på et litt mer bortgjemt sted?

Les mer i RingeriksAvisa

Brann i Haugsbygd

18-04-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ringerike Brann og Redning skal brenne et hus i Gjermundboveien 39b fredag 19/4 fra kl.0900. De øver mannskapene på røykdykking. Det vil bli synlig røyk i området fra ca kl.0900 og ut...

Les mer i RingeriksAvisa

Ringerike Historielag: En Helt i Djevelens Brigade

18-04-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ringerike Historielag:  En Helt i Djevelens Brigade

Bli med på et fascinerende foredrag med Christopher Hals Gylseth, hvor han utforsker den utrolige historien til Finn Roll, en nordmann som forlot sitt hjemland for å kjempe mot nazistene...

Les mer i RingeriksAvisa