onsdag, 10 juni 2015 20:14

Askeladd fra Krødsherad

Skrevet av

Bloggeren Live Skinnes fra Krødsherad er en ekte Askeladd. Hun ser muligheter og det hun tar i blir til gull. Askeladdprisen gis til en ung gründer i bygdenorge.

Live Skinnes (29) fra Krødsherad i Buskerud er initiativtaker og en av bloggerne på gardsfruene.no og hun er gründeren og driveren av nettverket Bryllupsbygda. Hennes engasjement smitter over til alle rundt henne.

- Årets prisvinner er en Askeladd i ordets rette forstand. Live setter i gang prosjekter og skaper positive ringvirkninger langt utover egen gård og bygd, sier juryleder og leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes.

- Lives produkt er ikke like håndfast som hos tidligere Askeladdvinnere. Hun er en utradisjonell gründer og moderne askeladd. Med store vyer og gjennomføringskraft skaper hun positivitet på bygda, sier Bartnes.

Live Skinnes ønsker å synliggjøre de positive sidene ved bygda og landbruket og vise mulighetene som finnes. - Jeg har opplevd at flere gardsjenter kommer til meg og sier at de har bestemt seg for å flytte tilbake til bygda etter å ha fulgt bloggen. Flere blir interessert i landbruket. På den måten er jeg med på å skape arbeidsplasser, sier Live Skinnes.

- I et tidsriktig format og med en ungdommelig friskhet, bedriver Live Skinnes framsnakking av livet på bygda. Hun sprer kunnskap med en høy grad av troverdighet, og lykkes samtidig med å sette hjembygda på kartet. I Landkreditt er vi opptatt av rekruttering til bygdene. Med sitt engasjement, tror vi at Live kan bidra direkte til at flere satser på et liv på bygda, sier Knut A. Nordmo, styreleder i Landkreditt.

-Ikke en rosablogg, men litt rosa i bloggen

Da Live og tre venninner startet bloggen gardsfruene.no for snaut to år siden, var det med ønske om å snu det negative fokuset på landbruk og livet på bygda. Målet var å tilføre mer kunnskap. – De fleste har et unyansert bilde av norsk landbruk. Det er en stor avstand mellom hvordan bønder blir oppfattet jordbruksforhandlingene og hvordan landbruket framstilles i magasiner som Lev Landlig, sier Live.

– Vi ville ikke ha en rosablogg, men tilføre noe rosa i bloggen, sier Live. - Jeg tror suksessen bak bloggen er at den er personlig, at vi er unge jenter på bygda som viser fram hvordan vi lever. Alt jeg gjører et forsøk på å få fram det positive med landbruk, norsk mat, og livet på bygda, sier Live.

- Norefjell og Krøderen har mye å tilby, vi må pakke det inn på ny måte, sier Live. Denne innpakningen ble til Bryllupsbygda som er en markedsføringskanal for reiselivsbedriftene i Norefjellregionen. Live er initiativtaker og per nå prosjektleder. De kan tilby selskapslokaler, overnatting og steder for vigsel. Antall bryllup i regionen har økt fra 11 til 50 i løpet av to år, og har blitt en stor suksess.

Lives mastergrad i entrepenørskap fra NMBU på Ås gir faglig tyngde, også til prosjekter på gården Skinnes i Krødsherad. Sammen med mannen Kristoffer Svalastog har hun utegris, kalt Happy Pigs, som slaktes hjemme på gården og selges direkte til kunder eller gjennom Eventyrsmak.

- Det er eksepsjonelt stas å bli kåret til årets askeladd. Det er en anerkjennelse av jobben jeg gjør, sier Live. - Jeg blir rørt når jeg ser på listen over de som har vunnet prisen før meg – fra Moods of Norway til Charlotte på Skafferiet, og tenker at jeg nå er på samme liste som dem.

Fakta om Askeladdprisen

  • Askeladdprisen deles ut til ungdom under 35 år, som er i ferd med, eller som har etablert næringsvirksomhet på bygdene.
  • Norges Bondelag og Landkreditt deler ut prisen på 30 000 kroner på årsmøtet i Norges Bondelag.
  • Prisen som i år deles ut for tjuende gang har blitt en veletablert pris for gründerungdom på bygda.
  • Mange tidligere prisvinnere har hatt suksess med sine konsepter, og til og med slått gjennom internasjonalt

Andre saker å lese

Stortingsrepresentantene øker trolig lønna med 5,2 prosent

19-06-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Stortingsrepresentantene øker trolig lønna med 5,2 prosent

Den menige stortingsrepresentant skal nå tjene 1,171 millioner kroner, i alle fall er det forslaget som trolig vedtas torsdag.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå kan du vippse til dansker og finner

19-06-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Nå kan du vippse til dansker og finner

Fra i dag blir det like enkelt å vippse dansker og finner som det er å vippse nordmenn. Men det koster 4 prosent av beløpet.

Les mer i RingeriksAvisa

Medietilsynet: Lotto-sendingene på NRK er ikke reklame

18-06-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Medietilsynet: Lotto-sendingene på NRK er ikke reklame

Lotto-trekningen og de andre pengespillene som sendes på NRK er ikke å anse som markedsføring og derfor fullt lovlige, fastslår Medietilsynet.

Les mer i RingeriksAvisa

Drapet i Mjøndalen: Forsøker å avhøre siktede i løpet av formiddagen

17-06-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Drapet i Mjøndalen: Forsøker å avhøre siktede i løpet av formiddagen

Mannen i 20-årene som er siktet for å ha drept en kvinne i 30-årene i Mjøndalen søndag kveld, skal etter planen avhøres mandag formiddag.

Les mer i RingeriksAvisa