onsdag, 02 november 2022 14:44

Hørt om Norsk Bane AS?

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(3 Stemmer)
Hørt om Norsk Bane AS? Illustrasjonsfoto: Pixabay

(Leder) Alt gikk på skinner. Ringeriksbanen var gryteferdig. Det manglet kun en dirigering av penger til prosjektet. Det var brukt millioner på prosjekteringen. Det er penger nok i statskassa, men så stopper det brått opp.


Nølingen begynte allerede med den kakespisende regjeringen som splittet bane og vei.
Så kom Arbeiderpartiet. Da virket det plutselig som om ingen hadde hørt om Ringeriksbanen i det hele tatt.

Når noe tar en slik ulogisk vending, begynner vi å se etter vikarierende motiver.

I sitt spørretimesvar til Morten Wold (FrP), sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (AP) bl.a. dette:

"...I denne krevende økonomiske situasjonen må vi spesielt være varsomme med å starte opp så store prosjekter som fellesprosjektet, siden en oppstart nå ville ha resultert i svært høye utgifter i samferdselsbudsjettet i mange år framover. Det viktigste nå må derfor være at vi gjør ferdig alle de store samferdselsprosjektene som vi har startet opp, slik at vi kan ta ut effektene av allerede påbegynte prosjekter. Så skal fagmiljøene selvfølgelig få jobbe videre med å gjøre prosjektene bedre og mer samfunnsøkonomisk lønnsomme, slik at vi får fram de beste prosjektene og bruker pengene til fellesskapet på best mulig måte"...

Ut fra denne uttalelsen kan vi trekke to helt klare konklusjoner:

1.
Ringeriksbanen vil ikke få ei krone før alle store igangværende samferdselsprosjekter er helt ferdige.

2.
Fagmiljøene (merk flertallsformen) skal deretter jobbe med prosjektene sine og det vil kun bli brukt penger på de beste.

Så da er det bare å vente noen ti-år til? Neida, så enkelt er det ikke. For det er fler enn ett fagmiljø som vil bygge jernbane til Bergen.

Hørt om Norsk Bane AS?

Norsk Bane AS arbeider med utredning og prosjektering av høyhastighetstog i Norge. I tillegg til dette tilbyr selskapet planlegging og analyse av infrastruktur og driftsopplegg for jernbane og tilhørende transportsystemer.

Disse vil bygge Bergensbanen gjennom Drammen, Kongsberg og Telemark. Reisetid Oslo - Bergen: 2 timer og 25 minutter! Da har vi lite å stille opp med når vi skilter med 5 timer og 20 minutter! Og tenk hvor mye mer lønnsomt det blir å legge banen gjennom Drammen og Kongsberg i stedet for Hønefoss.
Med seg på laget har de Deutsche Bahn som for lengst har gjort utredningsarbeidet ferdig.

Slik Nygård formulerer seg, er det nå full åpning for at Norsk Banes prosjekt skal vurderes på lik linje med Ringeriksbanen. Det mest lønnsomme alternativet blir valgt. Ved hvilken trasé det finnes flest stortingsrepresentanter og fylkespolitikere, vet vi jo.

 

 

Sist redigert onsdag, 02 november 2022 14:49
Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.