fredag, 17 november 2023 13:46

Jehovas vitner nektes igjen statstilskudd

Statsforvalteren i Oslo og Viken har avvist søknaden fra Jehovas vitner om tilskudd i 2022 og 2023. Statsforvalteren i Oslo og Viken har avvist søknaden fra Jehovas vitner om tilskudd i 2022 og 2023. Foto: Terje Pedersen NTB

Statsforvalteren i Oslo og Viken avviser kravene fra Jehovas vitner om tilskudd på 35 millioner kroner for 2022 og 2023, skriver Vårt Land.

I fjor ble det kjent at trossamfunnet mister både statstilskuddet for 2021 og registreringen som trossamfunn. Jehovas vitner er uenig i avgjørelsen og har gått til søksmål mot staten. Rettssaken skal opp for Oslo tingrett i januar.

I mellomtiden har de altså søkt om statstilskudd for både i fjor og i år.

De er ikke uventet også uenig i Statsforvalterens avslag.

– Vi er uenig i Statsforvalterens begrunnelser i vedtaksbrevene om å nekte Jehovas vitner statsstøtte for 2022 og 2023. Brevene mottok vi henholdsvis 20 måneder og 9 måneder etter at søknadene ble sendt, sier talsperson Fabian Fond for Jehovas vitner i Skandinavia til Vårt Land.

– Negativ sosial kontroll av barn

I vedtaket som gjelder 2022, påpeker Statsforvalteren at trossamfunnet ikke har gitt nye opplysninger om at de «planlegger eller har iverksatt tiltak for å rette opp i forholdene som ledet til nekting av statstilskudd for 2021», skriver avisa.

Statsforvalteren mente da blant annet at Jehovas vitner hindrer fri utmelding for medlemmene sine. I tillegg ble det påpekt at eksklusjonsreglene av mindreårige døpte innebærer negativ sosial kontroll av barn i trossamfunnet.

Nylig ble det kjent at Jehovas vitner ikke får godkjent en midlertidig registrering som trossamfunn – mens de venter på rettssaken i januar. Det ville gitt dem mulighet til å søke statsstøtte, men også rett til å vie ektepar. Ankesaken ble avvist av Høyesterett i oktober.

Vedtaket kan ankes

Avslaget for 2023 begrunnes med at Jehovas vitner ikke lenger er et registrert trossamfunn. Registreringen gikk ut i desember i fjor.

Vedtaket om nekt av statstilskudd kan påklages Barne- og familiedepartementet. Jehovas vitner har foreløpig ikke bestemt om de vil gjøre det eller inkludere kravet i rettssaken.

Trossamfunnet oppgir selv at de har 11.877 forkynnere i Norge som gir Bibel-undervisning fordelt på 163 menigheter.

Andre saker å lese

Dårlig vannmiljø i 30 av 33 innsjøer på Hadeland

01-12-2023 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Dårlig vannmiljø i 30 av 33 innsjøer på Hadeland

30 av 33 innsjøer og fem undersøkte elver på Hadeland har for dårlig miljøtilstand. Dette påvirker også Tyrifjorden negativt.

Les mer i RingeriksAvisa

46 straffedømte i norske kommunestyrer

01-12-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

46 straffedømte i norske kommunestyrer

Til sammen er minst 46 straffedømte som nylig er dømt for kriminalitet valgt inn i kommunestyrene rundt om i landet.

Les mer i RingeriksAvisa

Brenna spør om folk står i matkø «for å bruke penger på andre ting»

01-12-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

Brenna spør om folk står i matkø «for å bruke penger på andre ting»

Arbeids- og sosialminister Tonje Brenna (Ap) mener at matkøene ikke skyldes for lave ytelser. Køene viser imidlertid at vi må få flere i jobb, sier hun.

Les mer i RingeriksAvisa

Panthers tilbake i folden

30-11-2023 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Ringerike – Sparta 2-9 (0-3, 1-5, 1-1)

Les mer i RingeriksAvisa