torsdag, 16 november 2023 08:27

Byggenæringen redd for å miste 30.000 arbeidere

Skrevet av
Det er full stopp i byggebransjen. Fellesforbundet og BNL har bedt regjeringen om en krisepakke for å redde byggenæringen. Det er full stopp i byggebransjen. Fellesforbundet og BNL har bedt regjeringen om en krisepakke for å redde byggenæringen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Byggenæringens Landsforening er redd for å miste 30.000 arbeidere som følge av at det er full stopp i byggebransjen. Nå ber bransjen om krisepenger.

Prognoser fra Veidekke viser at produksjonen i det norske byggemarkedet vil falle med over 30 milliarder kroner de neste to årene. Det tilsvarer ifølge Byggenæringens Landsforening (BNL) 30.000 årsverk, skriver Klassekampen.

– Vi er vant med svingninger, og dette er en prosjektbasert næring, men nå er fallet i boligmarkedet så sterkt at det ikke er en svinging, sier Nina Solli, administrerende direktør i BNL.

Sammen med Fellesforbundet har BNL bedt regjeringen om en krisepakke for å redde byggenæringen.

Tall fra Boligprodusentenes Forening viser at salget av nye boliger har gått ned 32 prosent siden oktober i fjor. Antall nye igangsatte boligprosjekter i september var 62 prosent lavere enn fjoråret.

– Denne situasjonen ligner mer på 90-tallet enn det som var under finanskrisen. Da mistet vi over 40.000 årsverk, og de kom aldri tilbake, sier Solli som er redd for at det skal skje igjen.

Ifølge Nav har antall arbeidsledige i bygg og anlegg økt med 37 prosent siden oktober i fjor.

Andre saker å lese

Svindlere ringer fra norsk nummer og sier de er politiet

05-12-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Politiet i Sørøst sier de nå får mange henvendelser fra folk som ringes opp av svindlere som utgir seg for å være politi.

Les mer i RingeriksAvisa

Mann dømt til forvaring for overgrep mot barn i alderen 6–13 år

05-12-2023 Nyheter NTB-Hans O. Torgersen - avatar NTB-Hans O. Torgersen

Mann dømt til forvaring for overgrep mot barn i alderen 6–13 år

En mann i 30-årene er dømt til 15 års forvaring for et stort antall grove overgrep mot barn. Den yngste var seks år gammel da overgrepet fant sted.

Les mer i RingeriksAvisa

Vegvesenet: Salt og sand hjelper ikke på glattisen

05-12-2023 Nyhetsklipp NTB-Snorre Schjønberg - avatar NTB-Snorre Schjønberg

Det er så kaldt at salt og sand ikke hjelper på verken hovedveier eller sideveier. Vegvesenet ber folk kjøre forsiktig på jobb tirsdag.

Les mer i RingeriksAvisa

Rema 1000 setter maksbegrensninger på enkelte julevarer

05-12-2023 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Sylteagurker, pepperkaker og tynnribber er varer som dagligvarekjeden Rema 1000 nå har innført maksbegrensninger per kunde på.

Les mer i RingeriksAvisa