onsdag, 15 november 2023 08:06

Norge bestiller luftvern for 12,5 milliarder

Skrevet av
Det mobile mellomdistanse luftvernsystemet NASAMS er blant missilene regjeringen foreslår å investere i. Systemet ble testet ut på en fjelltopp ved Evenes flystasjon i mars i år. Det mobile mellomdistanse luftvernsystemet NASAMS er blant missilene regjeringen foreslår å investere i. Systemet ble testet ut på en fjelltopp ved Evenes flystasjon i mars i år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Regjeringen vil bruke 12,5 milliarder kroner på å styrke luftvernet i Norge. Dette er den største enkeltinvesteringen i luftvern på 30 år.

– I sum er dette den største enkeltinvesteringen i luftvern på 30 år. Med denne investeringen bidrar regjeringen til å styrke den nasjonale beredskapen vår, og vi erstatter luftvern som er donert til Ukraina så raskt som mulig, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Pakken regjeringen legger fram inneholder blant annet tre ulike NASAMS-missiler med kortere, middels og lengre rekkevidde, og nye missiler til kampluftvernvognene, skriver regjeringen i en pressemelding.

Det er også bestilt åtte utskytingsenheter og fire ildledningssentraler til NASAMS.

Alle missilene blir produsert av det amerikanske selskapet Raytheon, der norsk forsvarsindustri er inne som delleverandører.

Største investering på 30 år

Regjeringen opplyser at omtrent 5,1 milliarder går til gjenskaffing av donasjoner til Ukraina. Dette er tenkt finansiert med midler fra Nansen-programmet, mens rundt 7,4 milliarder er midler fra det ordinære budsjettet for oppfølging av langtidsplanen.

I tillegg til å være den største enkeltinvesteringen i luftvern på tre tiår, vil anskaffelsen skje på rekordtid, ifølge regjeringen. Det til tross for at etterspørselen av luftvern internasjonalt har økt sterkt.

Lang leveringstid

– Leveringstidene er lenger enn vi skulle ha ønsket. Nettopp derfor er det viktig at vi har tatt ekstraordinære grep for å framskynde bestillingen. Videre oppbygging av luftvernet vil være et sentralt tema i kommende langtidsplan, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram i pressemeldingen.

Nye missiler til Norges kampluftvernvogner vil kunne skje i 2024 og 2025 dersom Stortinget samtykker til regjeringens forslag. NASAMS vil trolig kunne leveres i 2026, mens nye missiler kan komme fra 2028.

Andre saker å lese

Svindlere ringer fra norsk nummer og sier de er politiet

05-12-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Politiet i Sørøst sier de nå får mange henvendelser fra folk som ringes opp av svindlere som utgir seg for å være politi.

Les mer i RingeriksAvisa

Mann dømt til forvaring for overgrep mot barn i alderen 6–13 år

05-12-2023 Nyheter NTB-Hans O. Torgersen - avatar NTB-Hans O. Torgersen

Mann dømt til forvaring for overgrep mot barn i alderen 6–13 år

En mann i 30-årene er dømt til 15 års forvaring for et stort antall grove overgrep mot barn. Den yngste var seks år gammel da overgrepet fant sted.

Les mer i RingeriksAvisa

Vegvesenet: Salt og sand hjelper ikke på glattisen

05-12-2023 Nyhetsklipp NTB-Snorre Schjønberg - avatar NTB-Snorre Schjønberg

Det er så kaldt at salt og sand ikke hjelper på verken hovedveier eller sideveier. Vegvesenet ber folk kjøre forsiktig på jobb tirsdag.

Les mer i RingeriksAvisa

Rema 1000 setter maksbegrensninger på enkelte julevarer

05-12-2023 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Sylteagurker, pepperkaker og tynnribber er varer som dagligvarekjeden Rema 1000 nå har innført maksbegrensninger per kunde på.

Les mer i RingeriksAvisa