mandag, 11 september 2023 08:23

Grått og vått vær kan være bra for valgdeltakelsen

Skrevet av
Det er meldt både grått og vått være de fleste steder i landet på valgdagen. Det kan være godt nytt for valgdeltakelsen, ofølge forskere. Det er meldt både grått og vått være de fleste steder i landet på valgdagen. Det kan være godt nytt for valgdeltakelsen, ofølge forskere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ved årets kommune- og fylkestingsvalg er det meldt grått og vått vær i store deler av landet. Det kan love godt for valgoppslutningen, ifølge forskere.

Søndag var det over 4,3 millioner mennesker i Norge som ikke hadde avgitt sin stemme i årets kommune- og fylkestingsvalg. På selve valgdagen er det meldt grått vær over store deler av landet, noe som kan ha noe å si for valgdeltakelsen, skal vi tro forskere.

– Vi ser at folk velger å gjøre borgerplikten når det er litt grått i lufta, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til NRK.

Blir været blir for fint, går det motsatt vei – og det er liten forskjell mellom landsdelene.

Professor i samfunnsøkonomi Jo Thori Lind har forsket på vær og valg, og han har blant annet sett på norske kommunevalg tilbake til 70-tallet og fram til 2015. Han har gjort funn som tyder på at flest Høyre-velgere tar turen til valgurnene når paraplyen går opp. Ifølge Lind tjener Arbeiderpartiet og venstresiden på oppholdsvær.

– En forklaring kan være at venstresiden i større grad holder seg hjemme når det regner, mens høyresiden i større grad har bedre ting å gjøre om det er fint vær, sier Lind.

For Sør-Norge har Meteorologisk institutt sendt ut farevarsel for styrtregn fram til 13. Dette gjelder for store deler av Vestlandet sør for Stad og deler av Agder. I tillegg er det sendt ut farevarsel om lyn fram til 14 i store deler av Hordaland, Rogaland, Agder og Telemark. Ellers er det stort sett grått og vått over hele landet.

Andre saker å lese

Russland: Ukrainsk rakett har truffet svartehavsflåtens hovedkvarter på Krim

22-09-2023 Nyhetsklipp NTB-Reuters - avatar NTB-Reuters

Minst én ukrainsk rakett har truffet den russiske svartehavsflåtens hovedkvarter i Sevastopol på Krim-halvøya, bekrefter lokale myndigheter.

Les mer i RingeriksAvisa

Ap-nestor Martin Kolberg mener partiet er i krise – vil ha SV i regjering

22-09-2023 Politikk NTB - avatar NTB

Ap-nestor Martin Kolberg mener partiet er i krise – vil ha SV i regjering

– At partiledelsen ikke vil kalle dette en krise, forsterker krisen, mener Martin Kolberg. Han ber Støre invitere SV inn i regjeringen, men de vil ikke redde Ap.

Les mer i RingeriksAvisa

Analytikere: Ukraina første gang bak Russlands tredje forsvarslinje

22-09-2023 Nyheter NTB-AFP-TT - avatar NTB-AFP-TT

Analytikere: Ukraina første gang bak Russlands tredje forsvarslinje

Ukrainske styrker opererer enkelte steder vest i Zaporizjzja bak Russlands tredje og siste forsvarslinje, ifølge Institute for the study of war (ISW).

Les mer i RingeriksAvisa

Nå er det jul igjen – i alle fall på radio

22-09-2023 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå er det jul igjen – i alle fall på radio

Mens eplene fremdeles henger røde på trærne, starter Lise Askvik friskt opp årets juleradio. Det skjer på dagen tre måneder før julaften, den 24. september. Juleradioen kan høres over hele...

Les mer i RingeriksAvisa