fredag, 10 mars 2023 10:51

Svenske kirker forbereder seg på krigsbegravelser – det samme skjer ikke i Norge

Skrevet av
Kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen sier til Vårt Land at de ikke har en nasjonal beredskapsplan for krigssituasjoner, og at mye av planleggingen i Norge har skjedd lokalt til nå. Kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen sier til Vårt Land at de ikke har en nasjonal beredskapsplan for krigssituasjoner, og at mye av planleggingen i Norge har skjedd lokalt til nå. Illustrasjonsfoto: Frank Tverran

Svenska kyrkan forbereder seg på krig og lager planer for å kunne begrave fem prosent av befolkningen. Det planlegger ikke Den norske kirke for.

Ett av de nye tiltakene som Svenska kyrkan forberede seg på, er å kunne gravlegge opptil fem prosent av innbyggerne. Det tilsvarer over 500.000 mennesker. Det må kunne gjennomføres i en situasjon hvor internett, telefondekning, og strømnettet er satt ut av spill, skriver Vårt Land.

I Norge legges det ikke lignende planer. Kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen sier til avisen at de ikke har en nasjonal beredskapsplan for krigssituasjoner. Mye av planleggingen har vært gjort lokalt til nå.

Vad Nilsen mener koronapandemien har synliggjort at sentrale beredskapsplaner er viktige. Hun peker på at regjeringa i fjor nedsatte en totalberedskapskommisjon som kirken har sendt innspill til, og som hun håper blir vektlagt.

– Kirken har store ressurser hva gjelder infrastruktur, tilstedeværelse og kompetanse på krisehåndtering. Derfor tror jeg vi har mye å bidra med, sier hun.

Kommisjonsleder Harald Sunde vil ikke forskuttere noen konklusjoner i rapporten som leveres i juni.

– Det handler om detaljgraden i det vi ser på. Vi ser mer på det overordnede nivået, sier han til Vårt Land.

Sist redigert fredag, 10 mars 2023 10:53

Andre saker å lese

EasyPark inngår samarbeid med Kople

25-03-2023 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

EasyPark inngår samarbeid med Kople

EasyPark utvider med nok en elbil-ladeaktør. Samarbeidet lanseres i slutten av mars, og vil gjelde for Koples ladestasjoner i hele Norge.

Les mer i RingeriksAvisa

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 12

25-03-2023 Eiendomsoverdragelser Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 12

Her er de ferskeste eiendomsoverdragelsene i Ringerike kommune.

Les mer i RingeriksAvisa

Over 400 politifolk skadd under protestene i Frankrike

24-03-2023 Nyheter NTB-AFP-Reuters - avatar NTB-AFP-Reuters

Over 400 politifolk skadd under protestene i Frankrike

441 politifolk ble skadd i sammenstøt med demonstranter under protestene i franske byer i går, opplyser innenriksminister Gérald Darmanin.

Les mer i RingeriksAvisa

Politiet i Hønefoss ønsker tips i savnetsak

24-03-2023 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Politiet i Hønefoss ønsker tips i savnetsak

Politiet i Hønefoss ønsker tips i forbindelse med at en kvinne er savnet fra Jevnaker.Den savnede er en etnisk norsk kvinne i 60-årene. Hun ble sist sett i Jevnaker sentrum...

Les mer i RingeriksAvisa