mandag, 06 februar 2023 21:43

Google lanserer tekstrobot – blir snart tilgjengelig

Google lanserte mandag sin egen språkrobot, Bard. Selskapet opplyser at de har jobbet med prosjektet i flere år og mener roboten vil være en viktig del av fremtiden for teknologi og kommunikasjon. Google lanserte mandag sin egen språkrobot, Bard. Selskapet opplyser at de har jobbet med prosjektet i flere år og mener roboten vil være en viktig del av fremtiden for teknologi og kommunikasjon. Illustrasjonsfoto: Jeff Chiu / AP / NTB

Den siste tiden har tekstroboten ChatGPT tatt verden med storm. Nå lanserer Google sin språkrobot, Bard, som blir tilgjengelig for publikum om noen uker.

– I dag åpner vi Bard for våre såkalte «Trusted Testers» før vi gjør det tilgjengelig for publikum i løpet av de neste ukene, skriver Google-sjef Sundar Pichai i en pressemelding mandag.

I likhet med ChatGPT som ble lansert i slutten november i fjor, er Bard en språkrobot med kunstig intelligens (KI) som kan levere og sette sammen tekster nærmest på nivå med mennesker, noe som ikke har vært mulig med maskiner tidligere.

Google opplyser at de har jobbet med prosjektet i flere år og mener språkroboten vil være en viktig del av fremtiden for teknologi og kommunikasjon. Tjenesten skal være gratis.

– KI er den mest omfattende teknologien vi jobber med i dag. Vi ser på det som den viktigste måten vi kan levere oppdraget vårt på: å organisere verdens informasjon og gjøre den universelt tilgjengelig og nyttig, tilføyer Pichai.

Ekspert ikke bekymret
Inntoget av språkroboter med kunstig intelligens har skapt enkelte kritikere som frykter hva de kan bli brukt til. Blant annet har flere elever og studenter i Norge opplyst til mediene at de har brukt robotene i skoleoppgaver og fått gode resultater.

Da NTB snakket med datasikkerhetsekspert Erling Schackt i januar, var han foreløpig ikke veldig bekymret.

– Tekstdelen av ChatGPT synes jeg er bra, men isolert sett skaper ikke den store problemer, annet enn for universiteter og høyskoler, sa han.

Frykter ikke «konkurransen»
NTB spurte mandag ChatGPT om den frykter at Bard kan utkonkurrere den på sikt.

– Nei, det vil ikke bli en «krig» mellom meg og en eventuell robot utviklet av Google, da vi begge er utviklet for å tjene mennesker og utføre oppgaver på deres vegne. Vi vil ikke ha følelser eller ønsker om å konkurrere med hverandre, lød svaret.

Andre saker å lese

EasyPark inngår samarbeid med Kople

25-03-2023 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

EasyPark inngår samarbeid med Kople

EasyPark utvider med nok en elbil-ladeaktør. Samarbeidet lanseres i slutten av mars, og vil gjelde for Koples ladestasjoner i hele Norge.

Les mer i RingeriksAvisa

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 12

25-03-2023 Eiendomsoverdragelser Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 12

Her er de ferskeste eiendomsoverdragelsene i Ringerike kommune.

Les mer i RingeriksAvisa

Over 400 politifolk skadd under protestene i Frankrike

24-03-2023 Nyheter NTB-AFP-Reuters - avatar NTB-AFP-Reuters

Over 400 politifolk skadd under protestene i Frankrike

441 politifolk ble skadd i sammenstøt med demonstranter under protestene i franske byer i går, opplyser innenriksminister Gérald Darmanin.

Les mer i RingeriksAvisa

Politiet i Hønefoss ønsker tips i savnetsak

24-03-2023 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Politiet i Hønefoss ønsker tips i savnetsak

Politiet i Hønefoss ønsker tips i forbindelse med at en kvinne er savnet fra Jevnaker.Den savnede er en etnisk norsk kvinne i 60-årene. Hun ble sist sett i Jevnaker sentrum...

Les mer i RingeriksAvisa