fredag, 27 januar 2023 16:20

Svindlere spiller på folks ønske om å spare penger

Ranger denne artikkelen
(2 Stemmer)

Økte levekostnader har satt i gang en ny bølge med svindelforsøk - disse sikter seg inn på vanlige mennesker som allerede er i en tøff situasjon. Spørsmålet er derfor - kan man beskytte seg mot svindel på nett?

Mange har opplevd at levekostnadene sine skyter i været de siste månedene, og dette er noe svindlere har lært seg å utnytte til det fulle. Vi har allerede sett flere eksempler på svindelforsøk knyttet til strøm, innsparing på kostnader og matvarer. Det har etter hvert dukket opp en rekke utspekulerte svindelforsøk som er spesielt knyttet til støtteordninger fra myndighetene.

Vi skal se nærmere på hvordan disse svindelforsøkene foregår, samt hvordan du kan beskytte deg mot dem. Her er det viktig å huske at mange svindlere benytter offentlig tilgjengelig informasjon for å utføre målrettede angrep. Bedre personvern og anonymitet på nett kan derfor bidra til at du unngår å havne i klørne på svindlere.

Hvordan foregår disse svindelforsøkene?

Svindlere benytter seg ofte av offentlige løsninger som de vet folk har mye tillit til. I disse dager er det gjerne strømstøtte og tilsvarende offentlige tilskudd som har blitt misbrukt av svindlere. Mange har opplevd å få telefoner, e-poster og SMS-er om hvordan de kan gjøre krav på et pengebeløp som skal bidra til strømkostnadene.

Her er det viktig å huske at mange av svindlerne er tilknyttet profesjonelle grupper, og vil ofte introdusere seg på vegne av kjente selskaper eller organisasjoner. Videre vil de gjerne be om detaljer som kan gjøre det mulig å få tilgang til bankkontoer, personnummer eller annen sensitiv informasjon.

Et godt eksempel på dette er at de ber deg logge deg inn på en portal som de sender deg, med BankID. På denne måten kan de få tilgang til din bankkonto, personnummer og annen sensitiv informasjon. Mange har dessverre opplevd å få sparekontoen sin tømt gjennom slike forsøk. Tidligere ble dette omtalt som Olga-svindel, men nå ser det ut som at svindlerne opererer på et langt større nivå.

Slik oppdager du svindelforsøk

I Norge har vi mye tillit til myndigheter og selskaper, noe svindlere vet å spille på. Heldigvis finnes det noen røde flagg som du kan se etter for å unngå svindel. For selv om svindlerne identifiserer seg på vegne av myndigheter eller kjente organisasjoner, vil de oftest be om informasjon som det er helt unaturlig å be om.

Et godt eksempel på dette er svindlere som ber deg logge inn med BankID via en lenke som du får tilsendt. Dette er noe både banker og myndigheter har advart mot en rekke ganger. De vil aldri ta kontakt med deg og be deg om å logge deg inn på en nettside. Skulle du være i tvil, kan det være lurt å legge på telefonen og ringe opp det offisielle telefonnummeret til det selskapet de påstår at de ringer fra.

 

Videre kan du se nøye på lenken de har sendt deg. Selv om lenken kan se riktig ut, vil det oftest være små feil eller endringer som gjør det mulig å se at de har speilet en nettside. Den letteste måten å forhindre at du går i denne fellen er å taste inn URL-en til den offisielle nettsiden selv, slik at du kan være sikker på at den er legitim.

Forebygg svindelforsøk med bedre nettsikkerhet

Svindlere benytter seg ofte av informasjon vi etterlater oss på nett uten å være klar over det. God sikkerhet på nett kan derfor være et effektivt tiltak som reduserer faren for svindelforsøk. Her kan det være lurt å begrense mengden informasjon man deler i åpenhet på nett, i tillegg til å sørge for at man ikke blir sporet.

 

Det er nemlig en rekke programmer som sporer aktiviteten din på nettet. Disse samler inn informasjon for bruk i reklame, analyser og utbedringer av programvare. Dessverre kan mye av denne informasjonen også benyttes til å kartlegge aktiviteten din over tid. Derfor er det viktig at man forsøker å redusere denne så mye som mulig.

 

Ved å bruke en VPN (Virtuelt privat nettverk) vil du kunne forhindre at noen følger med på det du gjør på nettet. Mange lurer på hva en VPN er, og heldigvis er det et forholdsvis enkelt svar på dette. En VPN oppretter en kryptert tunnel mellom enheten din og en ekstern server. På denne måten vil IP-adressen din skjules fra de nettsidene du besøker, noe som betyr at sidene ikke kan kartlegge hvem som besøker dem.

 

Du bør derfor alltid ha en aktiv VPN når du surfer på nettet. Dette vil ikke bare beskytte personvernet ditt, men også gjøre det langt vanskeligere for hackere å få tilgang til sensitiv informasjon. En VPN er et kostnadseffektivt tiltak som kan beskytte flere enheter samtidig, og da er det enkelt å forbedre nettsikkerheten din med enkle grep.

Sammendrag

Selv om støtteordninger fra myndighetene har til hensikt å hjelpe de som har det vanskeligst, er de også et yndet mål for hackere og svindlere. Når man vet at noen venter på et pengebeløp eller annen bistand, er det lettere å lure til seg sensitive opplysninger. Derfor er det viktig at man er årvåken før man deler personlig informasjon, i tillegg til at man har god sikkerhet på nett. Her kan en VPN sørge for at du etterlater deg langt mindre synlig informasjon på nett, noe som kan redusere faren for at du blir utsatt for målrettet svindel.

 

green balls

Andre saker å lese

EasyPark inngår samarbeid med Kople

25-03-2023 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

EasyPark inngår samarbeid med Kople

EasyPark utvider med nok en elbil-ladeaktør. Samarbeidet lanseres i slutten av mars, og vil gjelde for Koples ladestasjoner i hele Norge.

Les mer i RingeriksAvisa

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 12

25-03-2023 Eiendomsoverdragelser Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 12

Her er de ferskeste eiendomsoverdragelsene i Ringerike kommune.

Les mer i RingeriksAvisa

Over 400 politifolk skadd under protestene i Frankrike

24-03-2023 Nyheter NTB-AFP-Reuters - avatar NTB-AFP-Reuters

Over 400 politifolk skadd under protestene i Frankrike

441 politifolk ble skadd i sammenstøt med demonstranter under protestene i franske byer i går, opplyser innenriksminister Gérald Darmanin.

Les mer i RingeriksAvisa

Politiet i Hønefoss ønsker tips i savnetsak

24-03-2023 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Politiet i Hønefoss ønsker tips i savnetsak

Politiet i Hønefoss ønsker tips i forbindelse med at en kvinne er savnet fra Jevnaker.Den savnede er en etnisk norsk kvinne i 60-årene. Hun ble sist sett i Jevnaker sentrum...

Les mer i RingeriksAvisa