torsdag, 19 januar 2023 12:03

Sverige sender artillerisystem til Ukraina

Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)
Archer er et svenskprodusert selvdrevet artillerisystem. Den svenske regjeringen gir forsvaret i oppdrag å forberede leveranser av artillerisystemet til Ukraina. Archer er et svenskprodusert selvdrevet artillerisystem. Den svenske regjeringen gir forsvaret i oppdrag å forberede leveranser av artillerisystemet til Ukraina. Foto: Jonas Ekströmer/ TT / NTB

Den svenske regjeringen gir forsvaret i oppdrag å forberede leveranser av artillerisystemet Archer til Ukraina, sier statsminister Ulf Kristersson.

Archer er et svenskprodusert selvdrevet artillerisystem, i praksis et lastebilchassis påmontert en kanon. Systemet kan flyttes og avfyres raskt med stor presisjon. Ukraina har lenge ønsket seg dette systemet.

Forsvarsminister Pål Jonson sier dette kanskje er verdens mest avanserte artillerisystem.

– Det er en brikke som ukrainerne har bedt om lenge, sier Johnson.

Kristersson kunngjorde leveransen av artillerisystemet på et pressetreff torsdag. Det er en del av en pakke som også inkluderer panservernraketter og opptil 50 stormpanservogner, sier visestatsminister Ebba Busch på pressetreffet.

Dette er Sveriges tiende militære støttepakke til Ukraina. Tidligere har svenskene blant annet gitt Ukraina panservernmissiler, mineryddingsutstyr, panservernvåpen og maskingevær.

– Den militære støtten er avgjørende for Ukrainas forsvarsevne og kan avgjøre hvem som overtar initiativet i løpet av vinteren, sier Kristersson.

Sist redigert torsdag, 19 januar 2023 12:08

Andre saker å lese

Vålerenga ydmyket serieleder Oilers

04-02-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Vålerenga knuste serieleder Stavanger Oilers 6-1 på hjemmebane lørdag. Steffen Thoresen spilte sin 914. kamp i norsk eliteserie da Manglerud Star tapte klart.

Les mer i RingeriksAvisa

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune uke 5

04-02-2023 Eiendomsoverdragelser Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune uke 5

Her er de ferske eiendomsoverdragelsene fra den siste uken.

Les mer i RingeriksAvisa

Storhamar dominerte mot Stavanger Oilers – Stjernen med maktdemonstrasjon

03-02-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Det ble en fest for hjemmefansen da Storhamar slo Stavanger Oilers på egen is i eliteserien ishockey. Stjernen ydmyket Frisk Asker i en målfest.

Les mer i RingeriksAvisa

Bil krasjet i gangbrua - E16 stengt på ubestemt tid

03-02-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

Bil krasjet i gangbrua - E16 stengt på ubestemt tid

E16 mellom Skui og Sollihøgda er sperret i begge retninger på ubestemt tid etter at et kjøretøy kjørte inn i en gangbru. Det er ikke meldt om personskader.

Les mer i RingeriksAvisa