mandag, 09 januar 2023 15:45

Tunnelen med Tyrifjord-vann til Oslo er i gang

Skrevet av
Byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav, startet mandag tunnelboremaskinen «Betzy». Byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav, startet mandag tunnelboremaskinen «Betzy». Foto: Sturlason / NTB

Mandag ble den første av boremaskinene som skal bore en tunnel mellom Holsfjorden og Huseby i Oslo, startet. Tunnelen skal frakte reservevann til hovedstaden.

– Oslo er i en uholdbar situasjon når det er knyttet risiko til noe så grunnleggende som å ha rent vann i springen og vann til å skylle ned med i toalettet. Nå er vi ett skritt nærmere den fullgode vannforsyningen Oslo sårt trenger, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune, Sirin Stav (MDG).

Mandag startet hun den spesialbygde tunnelboremaskinen «Betzy», oppkalt etter kvinnesaksforkjemperen Betzy Kjelsberg, fra Holsfjorden. I mars starter en annen tunnelboremaskin fra Huseby, og sammen skal de to spesialbygde maskinene bore en 19 kilometer lang vanntunnel. Maskinene veier 1.000 tonn, er 310 meter lange og har en diameter på 5,2 meter.

Tunnelen maskinene skal bore, skal sikre en ny vannforsyning til Oslo. Dagens vannforsyning, der 90 prosent av innbyggerne i hovedstaden får vann fra Maridalsvannet, blir sett på som uholdbart sårbar.

Etter planen skal anlegget kunne tas i bruk innen 2028.

betzy1

Sirin Stav, byråd for miljø og samferdsel, og Anna Maria Aursund, direktør i Vann- og avløpsetaten ved oppstarten av tunnelarbeidet. Foto: Sturlason / NTB

Andre saker å lese

Vålerenga ydmyket serieleder Oilers

04-02-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Vålerenga knuste serieleder Stavanger Oilers 6-1 på hjemmebane lørdag. Steffen Thoresen spilte sin 914. kamp i norsk eliteserie da Manglerud Star tapte klart.

Les mer i RingeriksAvisa

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune uke 5

04-02-2023 Eiendomsoverdragelser Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune uke 5

Her er de ferske eiendomsoverdragelsene fra den siste uken.

Les mer i RingeriksAvisa

Storhamar dominerte mot Stavanger Oilers – Stjernen med maktdemonstrasjon

03-02-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Det ble en fest for hjemmefansen da Storhamar slo Stavanger Oilers på egen is i eliteserien ishockey. Stjernen ydmyket Frisk Asker i en målfest.

Les mer i RingeriksAvisa

Bil krasjet i gangbrua - E16 stengt på ubestemt tid

03-02-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

Bil krasjet i gangbrua - E16 stengt på ubestemt tid

E16 mellom Skui og Sollihøgda er sperret i begge retninger på ubestemt tid etter at et kjøretøy kjørte inn i en gangbru. Det er ikke meldt om personskader.

Les mer i RingeriksAvisa