onsdag, 23 november 2022 07:56

De største sjokkseirene i VM-historien

Skrevet av NTB-DPA
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Lionel Messi og resten av Argentina-troppen tapte 1-2 for Saudi-Arabia tirsdag. Lionel Messi og resten av Argentina-troppen tapte 1-2 for Saudi-Arabia tirsdag. Foto: Ebrahim Noroozi. / AP Photo / NTB.

Saudi-Arabia sto for en av VM-historiens største sjokkseirer over Argentina. Her er en liste over ti store overraskelser:

USA – England 1-0 (Brasil, 1950)
Det er kanskje det mest ydmykende nederlaget i Englands historie. Før tirsdagens 2-1-seier til Saudi-Arabia var det ifølge analyseselskapet Gracenote det største VM-sjokket i historien, med 9,5 prosent seierssjanse til amerikanerne. Larry Gaetjens scoret vinnermålet.

Nord-Korea – Italia 1-0 (England, 1966)
Mot all odds holdt nordkoreanernes forsvar stand mot en av stormaktene i europeisk fotball og spilte seg til et helt utrolig resultat da Pak Doo-ik scoret kampens eneste mål og sendte Italia ut av VM. I kvartfinalen ledet nordkoreanerene 3-0 over Portugal før det ble tap 3-5.

Vest-Tyskland – Algerie 1-2 (Spania, 1982)
Karlheinz Rummenigges utligningsmål var ikke nok for de tyske storfavorittene. Mål av Rabah Madjer og Lakhdar Belloumi ga Algerie en sensasjonell seier. Algerie slo også Chile, men ble utslått i gruppespillet da Vest-Tyskland og Østerrike etter en tidlig tysk scoring sluttet å angripe og seilte inn til resultatet som sendte begge videre. Skandalekampen førte til at gruppekamper i siste runde siden er blitt spilt samtidig.

Kamerun – Argentina 1-0 (Italia, 1990)
Kamerun sendte inn en skikkelig søknad til tidenes mest sjokkerende VM-seier da de vant 1-0 over regjerende mester Argentina i VMs åpningskamp med to mann utvist. André Kana-Biyik ble utvist i 61. minutt, mens Benjamin Massing ble sendt i garderoben med ni minutter igjen på klokken.

Frankrike – Senegal 0-1 (Japan og Sør-Korea, 2002)
De regjerende verdensmesterne fikk seg et real sjokk da El-Hadji Diouf sendte Senegal i ledelsen etter 30 minutter. «Les Bleus» spilte seg til flere store sjanser, med to skudd i nettveggen, men måtte til slutt gi tapt for senegaleserne og røk til slutt ut av VM uten å ha scoret et mål.

USA – Portugal 3-2 (Japan og Sør-Korea, 2002)
Det var knapt noen som trodde sine egne øyne da USA ledet 3-0 etter 36 minutter spill mot Portugal i 2002. Portugal kom sterkt tilbake med to mål, men måtte se seg slått av for amerikanerne.

Italia – Sør-Korea 1-2 (Japan og Sør-Korea, 2002)
Seol Ki-hyeon ga VM-vertene håp da han sikret ekstraomganger to minutter før full tid. Håpet ble ikke noe mindre da Francesco Totti ble utvist i første ekstraomgang, før Ahn Jung-hwan sikret seieren i det 117. minutt. Det var en av flere kamper med tvilsomme dommeravgjørelser i favør av vertsnasjonen, som tok seg helt til semifinale.

Spania – Sveits 0-1 (Sør-Afrika, 2010)
Sveits sjokkerte alle da Gelson Fernandes sikret 1-0-seier over de regjerende europamesterne fra 2008. Spania lot seg ikke stoppe og endte som verdensmester for første gang.

Spania – Chile 0-2 (Brasil, 2014)
De regjerende verdensmesterne røk ut allerede i gruppespillet da Eduardo Vargas og Charles Aránguiz sikret 2-0-seier til Chile. Spania tapte også 1-5 for Nederland i gruppespillet.

Argentina – Saudi-Arabia 1-2 (Qatar, 2022)
Argentina var sett på som en av de største favorittene til å vinne VM i Qatar, men fikk en blytung start da Saleh Al-Shehri og Salem Al Dawsari vendte til seier for Saudi-Arabia etter Lionel Messis ledermål. Ifølge analyseselskapet Gracenote er Saudi-Arabias seier det største VM-sjokket i historien med en sjanse for seier på 8,7 prosent.

Andre saker å lese

Mann filmet kvinner på toalett på utested

04-12-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En mann i 20-årene er tiltalt for å ha snikfilmet en rekke kvinner som gikk på toalettet på et utested i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

31.000 personer kan stå uten gyldig førerkort fra nyttår

03-12-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

31.000 personer kan stå uten gyldig førerkort fra nyttår

31.899 personer har ennå ikke fornyet sitt store, plastlaminerte førerkort. Fra årsskiftet er ikke disse førerkortene gyldige lenger.

Les mer i RingeriksAvisa

Bensinstasjon ranet

03-12-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Flere gjerningspersoner ranet en Circle K-stasjon på Tunga i Trondheim natt til lørdag.

Les mer i RingeriksAvisa