torsdag, 17 november 2022 12:55

Forsvaret med nytt radaranlegg på Ringerike

Skrevet av
De nye radarene skal utstyres med kuppel. Her ser vi det gamle anlegget på Eggemoen De nye radarene skal utstyres med kuppel. Her ser vi det gamle anlegget på Eggemoen Foto: Frank Tverran

Forsvaret skal investere åtte milliarder i åtte nye radaranlegg som skal bli Natos øyne i nord, ifølge Forsvarsmateriell.

Det forteller Gro Jære, direktør i Forsvarsmateriell (FMA) til Forsvarets forum.

Forsvarets forum skrev i 2019 at de nye radarene skal erstatte de eldste luftovervåkingsradarne i Norge.

– Store deler av dagens radarer nærmer seg raskt slutten av sin levetid og må fornyes for å møte fremtidens utfordringer, sa daværende forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H)

De åtte nye radaranleggene skal opprettholde Forsvarets evne til å overvåke norsk og nærliggende luftrom. Radarene skal stå ferdig innen 2030.

Fem radaranlegg skal etableres på nye steder, mens tre eksisterende radarstasjoner skal videreføres. Forsvarsmateriell skal sikre seg eiendom i Vardø i Finnmark, Vestvågøy i Nordland, Orkland og Namsos i Trøndelag, Vågsøy i Sogn og Fjordane, Ringerike, Os og Tolga i Hedmark og Bjerkreim og Eigersund i Rogaland.

– Plasseringen for radarene er valgt ut fra en vurdering av hvordan man med et begrenset antall radarer kan oppnå best mulig overvåking av luftrommet, ifølge FMA.

Forsvarsbygg opplyser at de allerede er i gang med å bygge vei til radaranleggene i Ringerike, Orkdal og Namsos. I Vardø er veibyggingen allerede ferdig.

Den første radaren skal være på plass på Gyrihaugen på Ringerike innen utgangen av 2025, og der er grunnarbeidene godt i gang i regi av Forsvarsbygg.

Sist redigert torsdag, 17 november 2022 14:21

Andre saker å lese

Mann filmet kvinner på toalett på utested

04-12-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En mann i 20-årene er tiltalt for å ha snikfilmet en rekke kvinner som gikk på toalettet på et utested i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

31.000 personer kan stå uten gyldig førerkort fra nyttår

03-12-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

31.000 personer kan stå uten gyldig førerkort fra nyttår

31.899 personer har ennå ikke fornyet sitt store, plastlaminerte førerkort. Fra årsskiftet er ikke disse førerkortene gyldige lenger.

Les mer i RingeriksAvisa

Bensinstasjon ranet

03-12-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Flere gjerningspersoner ranet en Circle K-stasjon på Tunga i Trondheim natt til lørdag.

Les mer i RingeriksAvisa