mandag, 08 august 2022 07:53

Norge kan få kurdiske asylsøkere fra Sverige

Skrevet av
Norge kan få kurdiske asylsøkere fra Sverige Illustrasjonsfoto: Pixabay

Kurdere i Sverige som frykter forfølgelse eller utlevering til Tyrkia, kan søke asyl i Norge, bekrefter Utlendingsdirektoratet (UDI).

Sverige og Finland gikk tidligere i sommer med på kravene til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Ifølge Tyrkia har Sverige gått med på å utlevere 73 personer som Tyrkia mener er terrorister.

Men disse personene kan få asyl i Norge, om de melder seg som asylsøkere, skriver Klassekampen.

– De som søker beskyttelse i Norge, vil få søknaden sin vurdert på vanlig måte. UDI vil i så fall vurdere fakta i saken opp mot vilkårene for beskyttelse. Om de vil få innvilget søknaden, er det umulig å gi et forhåndssvar på, skriver fagansvarlig innen beskyttelse i UDI Line Zahl Kvakland i en epost til Klassekampen.

Ifølge jussprofessor Terje Einarsen, som er ekspert på folkerett og flyktningrett, kan det bli en vanskelig politisk situasjon om Norge gir beskyttelse til svensk-tyrkiske kurdere.

– Tyrkiske myndigheter kan si at avtalen var en forutsetning for Nato-medlemskap og sånn sett må aksepteres av alle Natos medlemsland. I et større perspektiv innebærer det en kraftig svekkelse av rettssikkerheten og menneskerettighetene i alle Nato-landene, sier Einarsen.

– Etter min mening burde myndighetene i andre Nato-land aldri godtatt en slik utpressing og rettsstridig betingelse for Nato-medlemskap.

Andre saker å lese

Fram og tilbake er like langt: Fellesprosjektet Ringeriksbanen og E16 flyttes ti…

06-10-2022 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Fram og tilbake er like langt: Fellesprosjektet Ringeriksbanen og E16 flyttes tilbake til Bane NOR og Nye Veier

– Vi står i en situasjon med stramme økonomiske rammer. Samtidig ser vi at fordelene ved å bygge jernbane og vei som et fellesprosjekt er lavere enn antatt og vi...

Les mer i RingeriksAvisa

Bergwitz-Larsen med humankonsum

06-10-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Jakob Bikset Bergwitz-Larsen er daglig leder og styreleder i det nyetablerte Byarctic AS. Med i styret er Carl Erik Bergwitz-Larsen. Kapitalen er kr 30.000. Formålet med selskapet er oppgitt til: Produksjon, videreforedling...

Les mer i RingeriksAvisa

Garntangen AS ikke på skinner?

06-10-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå skulle alt være greit og innsatsen på topp på Garntangen, men foretaket har ikke revisor og har nå fått fire uker til å skaffe en. I motsatt fall vil...

Les mer i RingeriksAvisa

Signalfeil på Gardermobanen

05-10-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En signalfeil på Gardermobanen mellom Lillestrøm og Oslo S fører til forsinkelser og innstillinger i togtrafikken. – Vi jobber med å rette feilen, men vet ikke hvor lang tid det vil...

Les mer i RingeriksAvisa