lørdag, 09 oktober 2021 09:57

Økonomer venter høyeste inflasjon på fem år

Skrevet av
Skyhøye kraftpriser vil løfte den norske inflasjonen til 4,1 prosent, varsler DNB Markets. Skyhøye kraftpriser vil løfte den norske inflasjonen til 4,1 prosent, varsler DNB Markets. Foto: Paul Kleiven / NTB

Skyhøye kraftpriser vil løfte den norske inflasjonen til 4,1 prosent, varsler DNB Markets.

DNB Markets venter at KPI-veksten øker fra 3,4 prosent i august til hele 4,1 prosent i september. Dette blir i så fall høyeste inflasjon siden juli i 2016, skriver Finansavisen.

Bakgrunnen for spådommen er at elektrisitetsprisene, slik Statistisk Sentralbyrå (SSB) måler dem for konsumpristallene, har økt rundt 20 prosent. Konsumpristallene for september publiseres av SSB mandag.

Handelsbanken Capital Markets antar at kjerneinflasjonen er på vei opp igjen.

Etter en vekst på 1,0 prosent i august, tror sjeføkonom Marius Gonsholt Hov at KPI-JAE øker til 1,3 prosent i september. DNB Markets tror på et løft til 1,2 prosent.

KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) er et mål for underliggende utvikling i konsumprisene.

Hov viser til at importerte varer trakk kjerneinflasjonen klart ned i august, men tror at bunnen er passert. Trolig vil kjerneinflasjonen holde seg rundt 1,0 til 1,25 prosent, venter Hov. Grunnen til hoppet i september er primært at inflasjonen var spesielt lav i september i fjor.

Andre saker å lese

Rushdies agent: Forfatteren risikerer å miste et øye

13-08-2022 Nyheter NTB-AFP - avatar NTB-AFP

Rushdies agent: Forfatteren risikerer å miste et øye

Forfatteren Salman Rushdie kan komme til å miste et øye etter angrepet i den amerikanske delstaten New York fredag, ifølge agenten hans.

Les mer i RingeriksAvisa

Kraftig brann på jorde i Gran

12-08-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Det er meldt om kraftige flammer på et jorde i Gran i Innlandet fredag kveld, skriver politiet. Brannvesenet har påbegynt slokking. Det skriver Politiet i Innlandet på Twitter. Både politiet og brannvesenet...

Les mer i RingeriksAvisa

Lektorlaget varsler opptrapping av lærerstreiken

11-08-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Lektorlaget varsler opptrapping av lærerstreiken

Norsk Lektorlag tar ut 20 medlemmer ved Ås videregående skole i streik fra og med 17. august. Fagforeningen har tidligere tatt ut ti lærere i Bergen.

Les mer i RingeriksAvisa

Flere vil ta lappen – stor pågang på oppkjøringstimer

11-08-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Flere vil ta lappen – stor pågang på oppkjøringstimer

Pågangen for å få førerkort er økende. Sammenlignet med før pandemien er det hittil i år allerede 10.000 flere som ønsker å ta lappen.

Les mer i RingeriksAvisa