fredag, 08 oktober 2021 14:52

Nobelkomiteen: Fredsprisen understreker hvor viktig journalistikk er

Skrevet av NTB-Isabel Bech og Bibiana Piene
Journalistene Dmitrij Muratov og Maria Ressa er tildelt Nobels fredspris for 2021. Journalistene Dmitrij Muratov og Maria Ressa er tildelt Nobels fredspris for 2021. Foto: AP / Mikhail Metzel / Aaron Favila / NTB

Nobelkomiteens leder har liten tro på at fredsprisen til journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov vil løse farene journalister møter i en rekke land.

– Denne prisen vil ikke løse problemene journalister og ytringsfriheten står overfor, men vi håper den retter lys mot viktigheten av journalistikk og hvor farlig det er å utøve ytringsfrihet, sier Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen.

Slik mange hadde spådd på forhånd, ble årets fredspris en journalistpris. Journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov er tildelt Nobels fredspris for 2021 for sin innsats for ytringsfrihet i henholdsvis Filippinene og Russland.

– De er samtidig representanter for journalister som står opp for dette idealet i en verden der demokrati og pressefrihet har stadig trangere kår, heter det i Nobelkomiteens begrunnelse.

Tilhører drepte journalister

Muratov er sjefredaktør for den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta, som han var med på å grunnlegge i 1993.

Siden 2000 har seks av avisens journalister blitt drept. Prisen tilhører dem, sier fredsprisvinneren.

– Jeg kan ikke ta æren for dette. Det er Novaja Gazetas pris. Den er for dem som døde mens de forsvarte folks rett til å ytre seg fritt, sier han til det russiske nyhetsbyrået Tass.

– Novaja Gazeta er den mest uavhengige og prinsipielt maktkritiske avisen i dagens Russland, skriver Nobelkomiteen i sin begrunnelse.

– I sjokk

Filippinske Maria Ressa var i sjokk etter at hun fikk vite om tildelingen. Trass i at hun flere ganger har fått reiseforbud, håper hun å kunne komme til Oslo for fredsprisutdelingen.

– Jeg er litt i sjokk. Det er virkelig emosjonelt. Men jeg er glad på vegne av teamet mitt og vil takke Nobelkomiteen for å anerkjenne hva vi går igjennom, sier Ressa til TV 2.

Ressa var i 2012 med på å grunnlegge nettstedet Rappler, som hun fortsatt leder. Nettstedet har vært særlig kritisk i sin omtale av Filippinenes president Rodrigo Duterte, spesielt hans sterkt omdiskuterte krig mot narkotika.

Duterte har også slått hardt ned på journalister de siste årene, og flere er blitt fengslet, gjerne med fabrikkerte anklager om våpenbesittelse mot seg.

I en videostream via Rappler sier Ressa at hun antar at filippinske myndigheter ikke vil være fornøyd med prisen. Duterte har i et intervju med henne sagt at hun kan bli drept, og at han kan gjøre det selv.

Nominert av Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre var blant dem som nominerte Ressa til fredsprisen. Han var rørt over tildelingen.

– Muratov og Ressa er to individer med ekstremt mot, som med fare for eget liv gjør sitt arbeid i journalistikkens tjeneste. De fortjener den anerkjennelsen denne prisen gir, og betydningen for dem er stor, sier Støre.

Han sier at grunnen til at han blir rørt, er at han har hatt flere møter med modige journalister som gjør sin jobb tross drapstrusler.

Kreml gratulerte

Også statsminister Erna Solberg (H) gratulerer prisvinnerne.

– Denne prisen er en støtteerklæring til pressefolk og journalister over hele verden, sier hun.

På spørsmål om prisen kan påvirke Norges forhold til Russland, svarer Solberg:

– Jeg registrerer at Putins pressetalsmann har gratulert, så det tenker jeg går fint.

Heller ikke professor i russlandsstudier Pål Kolstø ved Universitetet i Oslo tror at tildelingen vil forsure forholdet mellom Norge og Russland.

– Det ville vært meningsløst, sier han og peker på at Novaja Gazeta ikke er en forbudt avis i Russland.

Dømt til fengsel i 2020

Tildelingen av fredsprisen til Ressa og Muratov kom til rett tid, mener generalsekretær for Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen.

Hun kaller Maria Ressa og Dmitrij Muratov en inspirasjon for alle som tror på pressefrihet og demokrati.

Ressa ble i 2020 dømt til opptil seks års fengsel for ærekrenkelser og flere andre forhold.

– Dommen er sterkt kritisert og sees på som et forsøk fra det filippinske regimet på å kneble pressefriheten, sier Floberghagen.

Omstridt pris

For to år siden var det Etiopias statsminister Abiy Ahmed som fikk fredsprisen. Siden da har det brutt ut krigshandlinger i Tigray-regionen nord i landet, der Ahmed har satt inn regjeringsstyrker og sultkatastrofe truer. Etiopia utviste også nylig en rekke FN-topper fra landet.

På spørsmål fra NTB om Ahmed har levd opp til nobelkomiteens forventninger, svarer Reiss-Andersen:

– Jeg vil ikke kommentere tidligere priser i dag, men jeg kan nevne at situasjonen for pressefriheten i Etiopia i dag er veldig langt fra ideell og er under alvorlige restriksjoner.

Sist redigert fredag, 08 oktober 2021 15:16

Andre saker å lese

Rushdies agent: Forfatteren risikerer å miste et øye

13-08-2022 Nyheter NTB-AFP - avatar NTB-AFP

Rushdies agent: Forfatteren risikerer å miste et øye

Forfatteren Salman Rushdie kan komme til å miste et øye etter angrepet i den amerikanske delstaten New York fredag, ifølge agenten hans.

Les mer i RingeriksAvisa

Kraftig brann på jorde i Gran

12-08-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Det er meldt om kraftige flammer på et jorde i Gran i Innlandet fredag kveld, skriver politiet. Brannvesenet har påbegynt slokking. Det skriver Politiet i Innlandet på Twitter. Både politiet og brannvesenet...

Les mer i RingeriksAvisa

Lektorlaget varsler opptrapping av lærerstreiken

11-08-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Lektorlaget varsler opptrapping av lærerstreiken

Norsk Lektorlag tar ut 20 medlemmer ved Ås videregående skole i streik fra og med 17. august. Fagforeningen har tidligere tatt ut ti lærere i Bergen.

Les mer i RingeriksAvisa

Flere vil ta lappen – stor pågang på oppkjøringstimer

11-08-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Flere vil ta lappen – stor pågang på oppkjøringstimer

Pågangen for å få førerkort er økende. Sammenlignet med før pandemien er det hittil i år allerede 10.000 flere som ønsker å ta lappen.

Les mer i RingeriksAvisa