tirsdag, 21 september 2021 13:00

Hyttesamler Elisabeth (46) anbefaler sine høstferiefavoritter: – Her får du skikkelig luksus til fjells

Skrevet av Kjersti Busterud / NTB
HYTTESAMLER: Elisabeth Eriksen samler på DNT-hytter, og brukte akkurat ti år på å besøke hundre av dem. HYTTESAMLER: Elisabeth Eriksen samler på DNT-hytter, og brukte akkurat ti år på å besøke hundre av dem. Foto: Elisabeth Eriksen

Høstferien er sesongfinalen for mange av de betjente hyttene i fjellet. Elisabeth Eriksen samler på DNT-hytter, og anbefaler både ferieopphold med alle fasiliteter og en snartur til nærmeste hytte.

– De betjente DNT-hyttene er skikkelig luksus til fjells: Hytta er varm når du kommer, maten blir servert, og du slipper å vaske opp. I høstferien kan du risikere å møte på vintervær i fjellet, og da er det fint å bo på en hytte som er lett tilgjengelig, sier Elisabeth Eriksen.

Hun er en av mange nordmenn som samler på DNT-hytter, og som går rundt med gullnøkkel i tursekken. DNT gir nemlig en forgylt versjon av den klassiske DNT-nøkkelen til dem som har besøkt minst hundre hytter.

– Jeg besøkte min første DNT-hytte i 2010, og brukte akkurat ti år på å besøke hundre, sier Eriksen. Hun driver reisebloggen Globetrotterelisa, der hun skriver om sine turer både i den norske fjellheimen og til mer eksotiske strøk.

– Norge er mitt absolutte favorittland, sier hun.

Anbefaler Fondsbu

Vil du besøke en betjent hytte i høstferien, anbefaler hun Fondsbu.

– Den ligger midt i smørøyet av fine topper i Jotunheimen. I tillegg har den god mat og hyggelig betjening. I høstferien har de også opplegg for barn, sier hun.

Hun har også vært mye på Finsehytta.

– Finsehytta er veldig lett tilgjengelig, det er bare noen hundre meter å gå fra togstasjonen. Dessuten er du på fjellet med en gang, med mange fine turmuligheter, tipser hun.

Av de selvbetjente hyttene trekker hun fram Jammerdalsbu på Ringebufjellet.

– Den ligger bare 1,5 kilometer fra veien, så det er et enkelt turmål med barn, sier hun.

Fra Jammerdalsbu foreslår hun en dagstur til flyvraket av en Junker Ju 52 som styrtet ved Øverlihøgda i 1942.

– Det er et spennende turmål som ikke er så kjent, sier hun.

For en mer lavterskeltur mener hun Oslomarka er undervurdert.

– Her finnes det over 30 DNT-hytter, og de fleste er lett tilgjengelige, sier hun.

Selv har hun ikke planer om å ta høstferie, og har et godt tips til andre som heller ikke har fri:

– Jeg prøver å få til kortreiste hytteturer midt i uka, gjerne kombinert med en halv dag fri. Det gir utrolig mye. Høsten er dessuten den fineste perioden å sove ute i telt eller hengekøye – insektene er borte, og bålforbudet opphevet. Hvis man ikke går så langt, kan man fint sove ute og rekke jobb dagen etter, sier hun.

Aktiv ferietrend

Generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang, kaller høstferien selve sesongfinalen i fjellet.

– Da får du flotte farger og kontraster, ekstra frisk luft, og sol som fortsatt varmer litt i ansiktet. Fjellet byr på  fargefest  ute, og god avkobling og  hyttestemning inne, sier han.

Noen av de betjente hyttene er allerede stengt for sesongen, andre trapper opp aktivitetstilbudet for høstferiegjestene. Aktive ferier har ifølge generalsekretæren blitt mer populært.

– En trend er at flere ønsker å bo fast på betjente hytter og ha aktive ferier. Mange av DNT-hyttene tilbyr derfor mer varierte aktiviteter, som guidede turer og opplegg med aktivitetsledere for barnefamilier, forteller han.

Til Gjendesheim kommer for eksempel Turboteamet fra Barnas Turlag. De tilbyr turer, aktiviteter og leker for barn fra fire år og oppover. På Gjendesheim blir det også Viltcamp, der barn kan lære seg å skyte med pil og bue, bruke kniv, tenne bål og lage fine ting av naturmaterialer.

De voksne har også et aktivitetstilbud, med blant annet yogakurs og foredrag.

Fondsbu er en annen av de betjente hyttene som tilbyr aktiviteter for barnefamilier, med aktivitetsledere fra mandag til fredag i uke 40.

Får lekekamerater

lysefjorden
FARGERIK: Lysefjorden Turisthytte ble nylig renovert, og kan by på både fargerik kunst og lekeapparater utendørs. Hytta er åpen ut uke 40. Foto: John Petter Nordbø / DNT

I høstferien reiser mange familier med barn i skolealder til fjells, og barna har sjansen til å treffe nye lekekamerater på DNT-hyttene. Men uansett alder og livssituasjon er det flere fordeler med å velge en betjent hytte, mener Klarp Solvang.

– Du får god service med middag og fyr på peisen. Det er noe eget å la roen senke seg foran flammene i peisestua mens du hører andre turfolk diskutere morgendagens turplaner rundt deg, sier han.

Selv om de fleste selvbetjente og ubetjente hyttene er åpne i høstferien, påpeker Klarp Solvang at man alltid bør sjekke oppdatert informasjon om den aktuelle hytta på Ut.no før man drar.

– Og husk at du nå må forhåndsbestille opphold på DNT-hyttene av smittevernhensyn, minner han om.

Det kan det også være greit å vite at den første snøen på fjellet gjerne kommer i månedsskiftet september-oktober, og legge opp turruta deretter.

Du bør også sjekke om sommerbruene fremdeles står på ruta du ønsker å gå. I utgangspunktet tas de inn 1. oktober, men dette er væravhengig. Sommerbruene i nærheten av betjente hytter vil som regel stå helt fram til hyttene stenger for høsten.

Lei privat hytte

Vil du heller leie din egen hytte på høstfjellet, finnes det mange muligheter. Blant annet er det et stort utvalg av hytter på Inatur.no – fra store hytter med alle fasiliteter til helt enkle hytter du kan leie for en rimelig pris. Her finner du alt fra Statskogs nærmere 90 hytter til hytter lagt ut for leie av privatpersoner.

Det finnes også en rekke kommersielle utleieformidlere. En av dem er Norgesbooking, som i hovedsak formidler hytter på fjellet.

– Vi har merket økt etterspørsel etter fjellhytter både i fjor høst og i år, forteller daglig leder Karina Nielsen.

– Mange tør nok fortsatt ikke satse på helgetur til Paris, men drar heller med vennegjengen på hyttetur på fjellet, sier hun, og legger til at mye allerede er utleid i høstferien.

– Vil du velge fra øverste hylle, bør du være tidlig ute, men det er alltid mulig å finne noe ledig, sier hun.

Også Norgesbooking tilbyr alt fra enkle hytter uten strøm og vann til store hytter med alle fasiliteter.

Betjent hytteopphold

Flere av DNTs betjente hytter er allerede stengt for sesongen, men en god del holder også åpent i høstferien. Her er noen forslag til betjente hytter som egner seg for årets høstferieopphold.

Hardangervidda: Haukeliseter Fjellstue
Ved inngangen til Hardangervidda Nasjonalpark, midt på fjellet mellom øst og vest,   ligger Haukeliseter fjellstue. Med Haukeliseter som utgangspunkt finnes det uendelig med turmuligheter i storslått fjellterreng. I høstferien kan du leie robåt, kano og kajakk, eller prøve fiskelykken i vannet nedenfor hytta. Hytta er åpen hele året.

Skarvheimen: Finsehytta
Nyrenoverte Finsehytta har vakker fjellnatur og utsikt mot Hardangerjøkulen. Hytta ligger sentralt plassert på grensa mellom Hardangervidda og Skarvheimen, og nås kun med tog til Finse stasjon. Her kan du gå alt fra enkle, barnevennlige turer til lengre turer, og i fellesstua finner du et stort utvalg brettspill. Åpen til 10. oktober

Jotunheimen: Fondsbu Turisthytte
Her er det supert for barnefamilier og turmuligheter for alle. Hytta ligger vakkert til ved praktfulle Eidsbugarden, midt i Jotunheimen. Området rundt hytta byr på varierte turmuligheter. Fondsbu tilbyr også aktiviteter for barnefamilier med aktivitetsledere fra mandag til fredag i uke 40. Åpen til 10. oktober.

Jotunheimen: Gjendesheim Turisthytte
Gjendesheim Turisthytte ligger vakkert til ved Gjende i Jotunheimen. Den betjente hytta er et flott utgangspunkt for å gå den fantastiske turen over Besseggen. Turboteamet til Barnas Turlag kommer til Gjendesheim i høstferien fra 5.–8. oktober, og ønsker Gjendesheims gjester velkommen til turer, aktivitet og lek. Åpen til 12. desember

Ryfylkeheiane: Lysefjorden Turisthytte
Lysefjorden Turisthytte ligger i Lysebotn, helt innerst i Lysefjorden, og er et fint utgangspunkt for turer til Kjerag og Flørlitrappene 4444, og ligger midtveis på fotturen Lysefjorden Rundt. Anlegget er nylig pusset opp, og har blitt en av landets mest unike og fargerike hytter. Hytta er godt egnet for barnefamilier, med lekeapparater utenfor og mange barnevennlige turmuligheter. Åpen til 10. oktober.

Etnefjellene: Olalia fjellstue
Haugesund Turistforenings største hytte ligger idyllisk til med flott utsikt sørover mot Hauganuten. Hytta har selvbetjent overnattingsdel, men også åpen kafé hver helg i høst, og i høstferieuke 41.

Andre saker å lese

Norge kan få kurdiske asylsøkere fra Sverige

08-08-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Norge kan få kurdiske asylsøkere fra Sverige

Kurdere i Sverige som frykter forfølgelse eller utlevering til Tyrkia, kan søke asyl i Norge, bekrefter Utlendingsdirektoratet (UDI).

Les mer i RingeriksAvisa

Hønefoss senket av Simonsen

07-08-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Sandra Simonsen sikret tre poeng for TIL 2020 da Hønefoss ble slått 1-0 i 1. divisjon, Grunnserien i fotball søndag.

Les mer i RingeriksAvisa

Tysk campingbil utfor vei ved Stegastein

07-08-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Tysk campingbil utfor vei ved Stegastein

Ingen ble skadd da en tysk campingbil veltet og ble hengende utfor en bratt vei i Aurland, på vei mot utkikkspunktet Stegastein.

Les mer i RingeriksAvisa

Noen har sladret på Bjarne Minde

07-08-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

I flere år har de Bjarne Minde-kontrollerte foretakene 4 Like AS, Minde & Minde AS og Vinteren Kommer AS hatt adresse hos kompisen Alf Martin Ulven i Kristiania Eiendomsforvaltning AS.

Les mer i RingeriksAvisa