onsdag, 08 september 2021 18:07

Kjente uttrykk fra Bibelen brukes hyppig i årets valgkamp

Skrevet av
Kjente uttrykk fra Bibelen brukes hyppig i årets valgkamp Illustrasjonsfoto: Pixabay

Våre politikere har møttes ansikt til ansikt i denne valgkampen. Får dette velgerne til å skille klinten fra hveten, og har folk tro på at våre folkevalgte kan flytte fjell? Mange av de innarbeidede ordene og uttrykkene som våre politikere, politiske kommentatorer og andre bruker har sin opprinnelse i Bibelen. Gjennom Infomedias medieovervåkning har vi sett litt nærmere på bruken av disse uttrykkene i årets valgkamp.

Ulv i fåreklær

Det er kanskje fristende å si at politiske motstandere er ulv i fåreklær? Miljøpartiet De Grønnes Farid Shariati uttaler til Utrop at Jan Bøhler er en ulv i fåreklær. Ap nestleder Hadia Tajik sier til Dagbladet at det er finansminister Jan Tore Sanner som er en ulv i fåreklær. Samtidig er det flere som antyder at også Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er en ulv i fåreklær, hevder Hamar Arbeiderblad.

 Uttrykket "ulv i fåreklær" er en del av Bergprekenen i Bibelen, der Jesus advarer mot falske profeter, som kommer i fåreklær, mens de på innsiden er glupske ulver.

Svelge kameler

Hvilke politikere har måttet svelge flest kameler i årets valgkamp? Dagsavisens kommentator Arne Strand mener i hvert fall at Ap-leder Jonas Gahr Støre kan bli nødt til å svelge en kamel ved å ta MDG inn i regjeringen. Redaktøren i Oppland Arbeiderblad hevder i sin analyse av det potensielle nye regjeringssamarbeidet at alle og enhver vil måtte svelge kameler framover.

Uttrykket "å svelge kameler" kommer fra en fortelling i Bibelen der Jesus beklager seg over de som siler bort myggen, men sluker kamelen. I dag brukes uttrykket mest om at man godtar noe man er imot, for å oppnå noe annet.

Alfa og omega

Innvandringspolitikk er alfa og omega for Frp. Det uttaler en valgforsker til Bergens Tidende, som viser til at det alltid har vært gode valg for Frp når dette har vært høyt på agendaen. Høyre trekker frem at privatskoler kan være alfa og omega for enkelte elever. Venstre mener at dyktige lærere er alfa og omega for elevenes mestring. Senterpartiet hevder på sin side at det er alfa og omega for partiet å ha landbruksministeren i en ny regjering.

 Alfa og omega er første og siste bokstav i det klassiske greske alfabetet. Begrepet kommer fra den bibelske frasen "Jeg er alfa og omega". Avbildning av de to bokstavene brukes hyppig i en rekke former for kirkekunst.

Ramaskrik

Det er mediene i Nord-Norge som bruker ordet "ramaskrik" oftest i dekningen av valgkampen. Det blir blant annet hevdet at det blir ramaskrik fra mer sentrale strøk når Sp-leder Vedum foreslår lavere flypriser for distriktene og mer i landbruksstøtte. Vårt Land slår fast at det naturligvis ble ramaskrik da FpU gikk ut med en kampanje mot nynorsk i skolen. På sin side mener Frp selv at det ofte blir ramaskrik når de kommer med kontroversielle forslag.

Ramaskrik er et uttrykk for bitter klage. Ifølge Bibelen hørtes det i Rama skrik, klagesang og bitter gråt når kvinnene gråter over barna sine og vil ikke la seg trøste.

De tre mest brukte utrykkene fra Bibelen i valgkampen:

Ansikt til ansikt
Alfa og omega
Kjenne sin besøkelsestid

Enkeltord:

Ramaskrik
Syndebukk
Almisser

 

Det er medieovervåkningsbyrået Infomedia som har foretatt denne gjennomgangen av norske medier, i samarbeid med Nordisk Bibelmuseum. Daglig leder ved museet, Rune Arnhoff, tror mange blir overrasket over å høre at så mange av disse kjente uttrykkene, som flittig brukes i dagligtalen, har sin opprinnelse i Bibelen. Han inviterer alle til museet i Kvadraturen, der man blant annet kan beskue ordtavlene med de mange bibelske uttrykkene som brukes i vårt språk. Dette er en del av utstillingen, som i sin helhet omfatter Nordens største bibelsamling.

Andre saker å lese

EasyPark inngår samarbeid med Kople

25-03-2023 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

EasyPark inngår samarbeid med Kople

EasyPark utvider med nok en elbil-ladeaktør. Samarbeidet lanseres i slutten av mars, og vil gjelde for Koples ladestasjoner i hele Norge.

Les mer i RingeriksAvisa

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 12

25-03-2023 Eiendomsoverdragelser Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 12

Her er de ferskeste eiendomsoverdragelsene i Ringerike kommune.

Les mer i RingeriksAvisa

Over 400 politifolk skadd under protestene i Frankrike

24-03-2023 Nyheter NTB-AFP-Reuters - avatar NTB-AFP-Reuters

Over 400 politifolk skadd under protestene i Frankrike

441 politifolk ble skadd i sammenstøt med demonstranter under protestene i franske byer i går, opplyser innenriksminister Gérald Darmanin.

Les mer i RingeriksAvisa

Politiet i Hønefoss ønsker tips i savnetsak

24-03-2023 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Politiet i Hønefoss ønsker tips i savnetsak

Politiet i Hønefoss ønsker tips i forbindelse med at en kvinne er savnet fra Jevnaker.Den savnede er en etnisk norsk kvinne i 60-årene. Hun ble sist sett i Jevnaker sentrum...

Les mer i RingeriksAvisa