onsdag, 08 september 2021 15:19

– Skjønner at foreldre kan bli engstelige

– FHI har vurdert at det er mest sannsynlig at vi vil få mindre enn 500 innleggelser blant barn på grunn av covid-19 i løpet av vinteren, sier helsedirektør Bjørn Guldvog. Her sammen med helseminister Bent Høie. – FHI har vurdert at det er mest sannsynlig at vi vil få mindre enn 500 innleggelser blant barn på grunn av covid-19 i løpet av vinteren, sier helsedirektør Bjørn Guldvog. Her sammen med helseminister Bent Høie. Foto: Torstein Bøe / NTB

Helsedirektøren sier han har forståelse for at foreldre blir engstelige når de hører estimatene over hvor mange barn som kan bli koronainnlagt.

Tirsdag ble helsedirektør Bjørn Guldvog sitert i NRK på at flere tusen barn kan trenge koronatilsyn av spesialisthelsetjenesten i vinter.

Nå presiserer han at estimatet var beregnet med utgangspunktet i tall fra Danmark, men at det er langt mer sannsynlig at antallet koronainnlagte barn vil være under 500.

– FHI har vurdert at det er mest sannsynlig at vi vil få mindre enn 500 innleggelser blant barn på grunn av covid-19 i løpet av vinteren. Byrden på barnet og helsetjenesten er altså sammenlignbar med det vi er kjent med fra andre sykdommer slik situasjonen ser ut i dag, sier Guldvog.

Han sier han selv tar ansvar for at budskapet ble feil, og at han ikke ønsker å dele skyld eller ansvar med noen andre.

Forstår bekymringen

Han sammenligner med tall for andre virus som rammer barn hvert år, og understreker at Norge har en god spesialisthelsetjeneste.

– Vi har en spesialisthelsetjeneste som er godt drillet i å ta vare på syke barn og bidra til en normalsituasjon for disse igjen. Å bli sykehusinnlagt er en betryggelse når barn er syke. Jeg skjønner at man som forelder blir engstelig av å høre tallene, men vi har andre luftveissykdommer hvor barn blir innlagt hvert år, sier Guldvog på spørsmål fra NTB.

– Vi er vant med at opptil 2.000 barn innlegges hvert år med RS-virus, og at rundt 500 innlegges med influensa. Og så venter vi at koronaviruset vil etablere seg som et virus på side med disse, sier Guldvog.

Svært få innlagte hittil

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet understreker også at det er svært få små barn som er blitt innlagt på sykehus hittil i pandemien.

– De har kort liggetid, og liggetiden øker jo eldre man er. Samlet gjennom pandemien så langt er tolv barn i alderen ett til tolv år innlagt. Så det er svært lav risiko per barn som smittes. Men blir smittetallene veldig høye, vil tallet gå opp, sier hun på spørsmål fra NTB.

Helseminister Bent Høie (H) viser samtidig til at strenge nasjonale tiltak vil ha stor negativ helseeffekt for barna.

– De tiltakene som eventuelt kunne blitt satt inn nå for å sikre nullsmitte blant barn, er dokumentert å ha stor negativ helseeffekt for disse barna, sier helseministeren.

Han understreker imidlertid at myndighetene ikke har noen ambisjon om at smitten skal spre seg fritt blant barn, og at kommunene fortsatt må håndtere store utbrudd lokalt.

– Pandemien er ikke over. Vi skal ikke bare la alle bli smittet. Vi håper også at det å vaksinere en stor del av resten av befolkningen også vil bidra til mindre risiko for at barn smittes, sier helseministeren.

Andre saker å lese

Betongsaging i Jevnaker

07-06-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Elite Betongsaging AS er egistrert med adresse Musemyrveien 2 i Jevnaker kommune. Aksjekapitalen er kr 30.000. Formål: Betongsaging, kjerneboring, riving, splitting av fjell. Daglig leder og styreleder er Brian Strands Petersson. Med...

Les mer i RingeriksAvisa

Datatilsynet: Strømming av barneidrett kan i praksis bli umulig

06-06-2023 Nyheter NTB-Andreas Jakobsen og Stian Grythaugen - avatar NTB-Andreas Jakobsen og Stian Grythaugen

Datatilsynet: Strømming av barneidrett kan i praksis bli umulig

Datatilsynet mener strømming av barneidrett som hovedregel ikke kan gjennomføres lovlig etter personvernregelverket.

Les mer i RingeriksAvisa

Koronasertifikatet legges ned 30. juni

06-06-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

Koronasertifikatet legges ned 30. juni

Fra 30. juni fjernes EUs koronasertifikat fra Helse-Norge. Årsaken er at ordningen blir opphevet.

Les mer i RingeriksAvisa

Snekkertjenester i Hole

06-06-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Start Montering AS er et nytt firma registrert i Hole med en kapital på kr 30.000.

Les mer i RingeriksAvisa