tirsdag, 26 januar 2021 08:04

100 millioner i gebyr til homo-app

Skrevet av NTB-Marius Helge Larsen
– Vår foreløpige konklusjon er at Grindr har utlevert personopplysninger om brukerne til en rekke tredjeparter uten rettslig grunnlag, sier direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon. – Vår foreløpige konklusjon er at Grindr har utlevert personopplysninger om brukerne til en rekke tredjeparter uten rettslig grunnlag, sier direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon. Foto: Paul Kleiven / NTB

Datatilsynet varsler gebyr på 100 millioner kroner til datingappen Grindr for utlevering av brukernes personopplysninger uten samtykke.

Datatilsynet mener Grindr har brutt samtykkekravene i den europeiske personvernforordningen GDPR, og varsler derfor det som er sitt høyeste gebyr noensinne.

– Datatilsynet ser svært alvorlig på saken. Brukerne fikk ikke utøve reell kontroll over utlevering av egne personopplysninger. Forretningsmodeller som går ut på å tvinge brukeren til å samtykke til noe, og uten å forklare godt hva de samtykker til, er ikke i tråd med loven, sier tilsynets direktør Bjørn Erik Thon.

Grindr: – Ser fram til dialog

Grindr har frist til å gi sine merknader til varselet innen 15. februar.

– Vi kan bekrefte at vi har mottatt brevet fra Datatilsynet. Vi vil nå bruke tid med vår juridiske rådgiver Eva Jarbekk i advokatfirmaet Schjødt for å svare ut varslet, sier Bjørn Richard Johansen i First House, som er pressetalsmann for Grindr i Norge, i en pressemelding.

Han opplyser at de fortsetter å forbedre sin personvernpraksis «i lys av endringer i europeiske regler for personvern».

– Grindr ser fram til å gå i dialog med Datatilsynet for å sikre gode svar og ytterligere informasjon knyttet til varselet vi har mottatt.

– Manglet rettslig grunnlag

Datatilsynet mener at appen trenger samtykke for å dele personopplysninger og at de samtykkene appen samlet inn, ikke var gyldige.

– Vår foreløpige konklusjon er at Grindr har utlevert personopplysninger om brukerne til en rekke tredjeparter uten rettslig grunnlag, sier Thon.

Appen er lokasjonsbasert og brukes hovedsakelig av homofile og bifile menn, transpersoner og skeive, ifølge Datatilsynet.

– Vi mener at det å være Grindr-bruker er en særlig kategori sensitive personopplysninger som bør beskyttes fordi det sier noe om vedkommendes seksuelle legning, skriver tilsynet i en pressemelding.

Det var Forbrukerrådet som klaget inn appen til Datatilsynet i januar i fjor.

– Dette er en milepæl i arbeidet for å sikre at personvernet vårt blir ivaretatt på nett. Datatilsynet slår tydelig fast at det ikke er fritt fram å samle inn og dele personopplysninger med hvem man vil, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

Andre saker å lese

Rushdies agent: Forfatteren risikerer å miste et øye

13-08-2022 Nyheter NTB-AFP - avatar NTB-AFP

Rushdies agent: Forfatteren risikerer å miste et øye

Forfatteren Salman Rushdie kan komme til å miste et øye etter angrepet i den amerikanske delstaten New York fredag, ifølge agenten hans.

Les mer i RingeriksAvisa

Kraftig brann på jorde i Gran

12-08-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Det er meldt om kraftige flammer på et jorde i Gran i Innlandet fredag kveld, skriver politiet. Brannvesenet har påbegynt slokking. Det skriver Politiet i Innlandet på Twitter. Både politiet og brannvesenet...

Les mer i RingeriksAvisa

Lektorlaget varsler opptrapping av lærerstreiken

11-08-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Lektorlaget varsler opptrapping av lærerstreiken

Norsk Lektorlag tar ut 20 medlemmer ved Ås videregående skole i streik fra og med 17. august. Fagforeningen har tidligere tatt ut ti lærere i Bergen.

Les mer i RingeriksAvisa

Flere vil ta lappen – stor pågang på oppkjøringstimer

11-08-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Flere vil ta lappen – stor pågang på oppkjøringstimer

Pågangen for å få førerkort er økende. Sammenlignet med før pandemien er det hittil i år allerede 10.000 flere som ønsker å ta lappen.

Les mer i RingeriksAvisa