mandag, 02 november 2015 09:03

Flere ungdommer dør i trafikken

Skrevet av
Unge menn er risikoutsatte i trafikken. Unge menn er risikoutsatte i trafikken. Foto: Anders Aa. Hagen

Hittil i år er hver fjerde trafikkdrepte mellom 16 og 24 år. – Dette er en tragisk situasjon, sier Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.

Fra januar til og med oktober 2015 har 25 ungdommer omkommet i trafikken. Totalt har 100 mennesker mistet livet på veiene, viser foreløpige tall fra Trygg Trafikk.

– Det er alltid vondt når våre nærmeste rammes av ulykker. Verst er tapet av barn og ungdom, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.

Utsatte unge menn

På samme tid i 2014 hadde 19 ungdommer i alderen 16 til 24 år omkommet på veiene. De utgjorde 14 prosent av de trafikkdrepte.

– Totalt sett ser vi en klar nedgang i antall omkomne i veitrafikken, men en økning blant ungdom. Vi har ingen umiddelbare forklaringer på hvorfor det er slik, sier Årøen.

Syv av de omkomne ungdommene er kvinner, mens 18 er menn.

– Vi vet at unge menn er mest utsatte i trafikken. Det kan gå galt når manglende erfaring kombineres med høy fart, farlige forbikjøringer, bruk av rusmidler eller annen risikabel oppførsel, sier kommunikasjonssjefen.

Hun understreker likevel at ungdom flest er ansvarsfulle, hensynsfulle og smarte trafikanter, som hverken setter eget eller andres liv på spill.

Trygg Trafikk krever tiltak

13 av de omkomne ungdommene var bilførere, seks var bilpassasjerer, fem døde på motorsykkel, mens en var fotgjenger.

– Noen er på feil sted, til feil tid. Men de fleste som dør på veiene har kjørt for fort, ikke brukt bilbelte eller vært uoppmerksomme. At ulykkene skyldes menneskelige feil, gjør dem ikke mindre tragiske, sier Årøen.

Kommunikasjonssjefen mener politikerne i større grad må fokusere på tiltak overfor trafikantene. Dette må skje i tillegg til satsingen på veibygging.

– Vi trenger langt flere politikontroller, vi trenger effektive kampanjer overfor ungdom og andre risikogrupper. I tillegg trenger vi mer trafikkopplæring inn i ungdomsskolen og videregående skole, sier hun.

Trygg Trafikk mener at en betydelig styrking av holdnings- og opplæringsarbeidet vil være helt nødvendig for å kunne oppfylle nasjonale målsetninger over tid.

Andre saker å lese

Høyre med ny knallmåling

21-03-2023 Politikk NTB - avatar NTB

Høyre med ny knallmåling

Regjeringsmakten ville skiftet til borgerlig side dersom det var valg i dag, ifølge ny måling. Høyre får 34,6 prosent.

Les mer i RingeriksAvisa

Politiet klarer ikke å stanse voldsbølgen i Stockholm

21-03-2023 Nyheter NTB-TT - avatar NTB-TT

Politiet klarer ikke å stanse voldsbølgen i Stockholm

Tross økt innsats fra politiet mot skytinger og sprengninger i Stockholm, er det så langt ingenting som tyder på at den gjengrelaterte voldsspiralen avtar.

Les mer i RingeriksAvisa

Kirkens Bymisjon: Papirløse barn blir sviktet av Norge

21-03-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

Kirkens Bymisjon: Papirløse barn blir sviktet av Norge

Papirløse barn lever med angst og får ikke nok helsehjelp eller skolegang, ifølge en ny rapport fra Kirkens Bymisjon. De påpeker brudd på barnekonvensjonen.

Les mer i RingeriksAvisa

Lørdag 25.3 starter fotballen

21-03-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Hønefoss møter Øvrevoll Hosle på AKA arena til årets første kamp i 1.divisjon for kvinner lørdag den 25.3 kl 13.00.Billetter kan du kjøpe her    

Les mer i RingeriksAvisa