torsdag, 07 januar 2021 08:04

Politiet i DC: Minst fire døde i opprøret i Washington

Skrevet av NTB-AP
Slik var situasjonen utenfor kongressbygningen onsdag kveld, da kongressmedlemmene igjen hadde samlet seg i en bygning som timer tidligere var beleiret av sinte Trump-støttespillere. Slik var situasjonen utenfor kongressbygningen onsdag kveld, da kongressmedlemmene igjen hadde samlet seg i en bygning som timer tidligere var beleiret av sinte Trump-støttespillere. Foto: John Minchillo/AP/NTB

Politiet i Washington varsler at minst fire personer mistet livet i opprøret i Washington onsdag. Kvinnen som ble skutt og drept var en veteran i luftforsvaret.

Blant de fire som er bekreftet døde er en kvinne som ble skutt inne i kongressbygningen da den var beleiret. I tillegg har tre personer mistet livet i det politiet kaller «medisinske nødhendelser».

Ifølge politiet ble det brukt tåregass fra deres side inne i kongressbygningen, mens opprørerne tok i bruk et kjemisk stoff mot politifolkene.

Kvinnen som ble skutt av politiet, forsøkte å ta seg gjennom en barrikadert dør da politiet åpnet ild mot henne. Hun var ifølge AFP en veteran i luftforsvaret og en mangeårig Trump-tilhenger.

Politiet opplyser også at det ble funnet to rørbomber utenfor hovedkvarterene til Republikanerne og Demokratene. I tillegg ble det funnet en såkalt molotovcocktail ved kongressbygningen.

 

Fakta om opprøret i Washington D.C.

 • Onsdag var tilhengere av president Donald Trump samlet i Washington D.C. for å vise sin støtte til presidenten, protestere mot valgresultatet og høre Trump tale.
 • Demonstrasjonene utviklet seg mens Kongressen seremonielt skulle godkjenne resultatet av presidentvalget.
 • Ved 13.30-tiden lokal tid brøt opprørere gjennom barrikader på baksiden av kongressbygningen, og politiet klarte ikke å stanse dem.
 • En halvtimes tid senere kom de første meldingene om at opprørere hadde kommet seg inn i bygningen. Møtene i Kongressen ble stanset, og kongressmedlemmer ble evakuert. Flere folkevalgte gjemte seg under setene sine før de ble evakuert.
 • Bevæpnet politi tok etter kort tid seg inn i bygningen. FBI, spesialstyrker (S.W.A.T.), opprørspoliti og nasjonalgarden bidro for å holde folkemengdene under kontroll og rydde bort folk fra kongressområdet.
 • En kvinne som forsøkte å ta seg inn gjennom en barrikadert dør inne i bygget, ble skutt og drept. Tre andre mistet livet i det politiet beskriver som «medisinske nødhendelser».
 • Flere politibetjenter ble også skadd. Over 50 personer er pågrepet. I tillegg ble også minst to bomber funnet og uskadeliggjort.
 • Guvernøren i Washington D.C. innførte et portforbud fra klokken 18 lokal tid (midnatt norsk tid) fram til klokken 6 dagen etter.
 • Samtidig som opptøyene pågikk, tvitret Trump at valget var stjålet fra ham og la ut en video der han sa at han elsker demonstrantene, men at de måtte gå hjem.
 • En rekke republikanere som har vært nære støttespillere til Trump, har tatt sterkt avstand fra volden og stormingen av Kongressen. Statsledere verden over har i tur og orden fordømt opprøret, deriblant flere Trump-vennlige ledere.
 • Drøyt seks timer etter at de ble evakuert, samlet kongressmedlemmene seg igjen i Senatet og Representantenes hus for å fortsette sertifiseringen av Joe Bidens valgseier.
 • I kjølvannet av opptøyene er Trump blitt midlertidig utestengt fra alle sosiale medier. I Washington har unntakstilstanden blitt forlenget med 15 dager, noe som betyr at den vil vare til dagen etter Joe Biden er innsatt som ny president.
 • Flere demokrater har tatt til orde for å stille Trump for riksrett og fjerne ham før innsettelsen senere denne måneden. Demokratene har også sendt et brev til visepresident Mike Pence, hvor de ber ham ta over som president.
Sist redigert torsdag, 07 januar 2021 08:11