fredag, 23 oktober 2020 12:16

Et sted å trives

Skrevet av
Et sted å trives Illustrasjon: Tronrud Eiendom

Svært mange av oss bor i hus eller leiligheter som er bygd for 20-30 år siden eller ennå lenger tilbake i tid. Selv om du ikke har tenkt å kjøpe leilighet i dag, anbefaler vi at du tar en tur på en visning. Vi fikk være med konsernsjef Haakon Tronrud i Tronrud Eiendom på en omvisning i Elveparken på Benterudstranda. Og fikk et innblikk i hvordan det tenkes i dag når det bygges nytt.

elvebredden2

Parkeringskjelleren (Foto: Frank Tverran)

Under alle bygningene ligger en enorm parkeringskjeller. På grunn av nærheten til elva, er denne kostruert helt vanntett.
- Denne kjelleren måtte forankres i fjell for å forhindre at den skulle flyte opp i fall det kom en uventet flom før vi hadde satt byggene på plass, sier Tronrud.

Kjelleren rommer ikke bare bilparkering med ladestasjoner, men også store boder og sykkelparkering. Fra kjelleren går det heiser opp i alle bygningene og det er ikke mange skrittene fra heisen til leilighetene.

Det ligger mye omtanke bak dette konseptet. Bygningenes fasader er med hensikt utformet usymmetrisk for å unngå store, kjedelige flater.

elvebredden3

Haakon Tronrud er stolt over dette prosjektet (Foto: Frank Tverran)

- Slik leiligheter bygges i dag, går de ofte lenger innover i bygget, sier Tronrud. - Derfor har vi 2,7 meter takhøyde mot normalt 2,4. Da kan vi også få inn mer lys gjennom større vinduer.

Bak et panel avsløres leilihetens vannmåler. Det vil si tre vannmålere. Det er en for golvvarmen, en for kaldt vann og en for varmtvann til bad og kjøkken.

Utenfor bygges det flere hus. Men der hvor folk har flyttet inn, er alt ferdig med gangveier, plener og det hele. Alt som har med bygging å gjøre skjer fra den motsatte siden, også lastebiler inn og ut. En ting som ikke er ferdig ennå, er en planlagt dam med utløp og fall ned mot elva. Vi spør om det er elvevannet som skal pumpes rundt i systemet?

- Nei, det kan vi ikke bruke. Elvevannet er "levende" og det ville raskt utviklet seg vekster som ville ha skapt problemer i anlegget. Her må vi pumpe opp "dødt" vann fra grunnen som vi senere lar renne ut i elva, sier Tronrud.

En liten bygning like ved gangveien ned mot elva er til felles bruk for beboerne. Her vil det kunne lånes kajakk eller kano. En grill er det også plass til her. Trappa ned til elva er ferdig støpt.

Inntrykkene etter omvisningen er mange. På vei ut ser vi brannvesenet som rutinemessig finner beste strategi dersom uhellet skulle være ute.

elvebredden4Ringerike Brann- og Redning tar en sjekk (Foto: Frank Tverran)