mandag, 25 mai 2020 11:41

Rapport: Barn som tvinges utenlands, får for dårlig hjelp

Skrevet av NTB-Bibiana Piene
Regjeringen vil gjøre mer for å hindre at barn og unge blir sendt utenlands mot sin vilje, lover helseminister Bent Høie (H). Regjeringen vil gjøre mer for å hindre at barn og unge blir sendt utenlands mot sin vilje, lover helseminister Bent Høie (H). Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

En ekspertgruppe er sterkt kritisk til hvordan myndighetene stiller opp for barn og unge som sendes til utlandet mot sin vilje.

– Det er betydelig forvirring og uklarhet på dette området, sa leder av ekspertgruppen, Nova-forsker Anja Bredal, da rapporten «Det var ikke bare ferie» mandag ble overlevert til helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

– Regjeringen vil styrke arbeidet på dette feltet, lovet helseminister Bent Høie (H) da han tok imot rapporten.

– Konsentrasjonsleir

Mellom 2016 og 2018 ble minst 415 barn etterlatt i utlandet mot sin vilje, viser en rapport fra Oslo Economics tidligere i år. Men mørketallene kan være store, og forskerne anslår at det kan dreie seg om mellom 600 og 1.400 barn, mest sannsynlig i overkant av 700.

Ekspertgruppen har intervjuet unge som har vært utsatt for ufrivillige utenlandsopphold, og innhentet informasjon fra fagpersoner, familiemedlemmer og ulike deler av tjenesteapparatet. Rapporten viser blant annet at halvparten av de unge som blir etterlatt i utlandet, sliter psykisk.

– Det føltes om en konsentrasjonsleir eller noe. Jeg ble bundet fast og slått hele tiden, forteller en av de unge.

– Flere har tatt en stor risiko ved å rømme hjem til Norge, framholdt Bredal da hun presenterte rapporten.

– Haster

Ekspertgruppen mener at det trengs økt kompetanse hos både utdanningsmyndighetene, barnevernet og politiet om hvordan slike saker skal håndteres. Barn og unge må få bedre informasjon om sine rettigheter, og etterlatte barn bør få en egen talsperson, er noen av anbefalingene.

– Det haster med å få på plass et tilbud. Dagens budskap om «ikke reis» er lite relevant for unge som ikke har en stemme, og må ikke bli en sovepute for hjelpeapparatet, understreker Bredal.

Sist redigert mandag, 25 mai 2020 11:46