RingeriksAvisa 20 år

Oppdatert 20.09.2019
A+ A A-

Stilling ledig

:

Slik blir minnestedet på Utøya-kaia

Disse ønsker alle velkommen til Utøya-kaia. Fra venstre: Beate Hølmebakk arkitekt i Manthey Kula, Mari Magnus i Statsbygg og planlegger Per Christian Stokke i Asplan Viak. Foto: Frank Tverran Disse ønsker alle velkommen til Utøya-kaia. Fra venstre: Beate Hølmebakk arkitekt i Manthey Kula, Mari Magnus i Statsbygg og planlegger Per Christian Stokke i Asplan Viak.

Nå har de sluppet "katta ut av sekken". Som første avis i Norge kan vi vise bilder av modellen over minnestedet.

Modellen viser hvordan monumentet er plassert inn i landskapet, men viser ikke de flotte detaljene. 77 "blader" - et for hver av de drepte - danner en krum rekke langs strandkanten. Ved lavvann kan monumentet sees fra begge sider og ved høyvann vil det speile seg i fjorden. De tre meter høye bladene står plassert med 70cm mellomrom.

Det er to buer innover mot land. Den lille buen symboliserer ødeleggelsen av Regjeringskvartalet og den store buen massakeren på Utøya. På den samme datoen i året som tragedien rammet, vil sola reflektere langs den store buen nøyaktig like lenge som drapene pågikk. Symbolikken er sterk og gir minnesmerket en klangbunn vi sjelden ser maken til.

Statsbygg, arkitekt og planlegger vil være til stede tirsdag 30.april, mandag 6.mai og lørdag 25.mai - alle dagene fra 12-17. Lørdag den 25.mai er det også åpen dag på Utøya. De tre er fortsatt åpne for innspill som kan bidra til å finpusse forslaget.

utoyakaia2
Oversikt over området. Minnesmerket til venstra for brygga (Foto: Frank Tverran)

utoyakaia3
Modell av minnesmerke (Foto: Frank Tverran)

  • TIPS!: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20 Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.