RingeriksAvisa 20 år

Oppdatert 20.09.2019
A+ A A-

Stilling ledig

:

Splitkon åpner dørene til splitter ny fabrikk

Fra den nye fabrikken Foto: Splitkon Fra den nye fabrikken

Tirsdag 30. april åpnet Splitkon dørene til sin nye massivtrefabrikk på Åmot i Buskerud. Åpningen markerer starten på en ny nasjonal industrisatsing hvor bærekraftige og miljøvennlige løsninger står sentralt. Siva har investert 130 millioner i fabrikken.


Spår vekst for massivtre

ulleral skole
Ved nye Ullerål skole er det benyttet mye massivtre. Foto: Frank Tverran

Klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen stod for åpningen og han trakk frem hvordan bruk av massivtre er med på å redusere CO2 utslipp. - Bruk av tre i bygg vil ikke bare redusere bruken av utslippsintensive materialer som stål og betong, men også binde karbon. Dette er et godt eksempel på hvordan kompetanse og innovasjon kan resultere i en lønnsom næringssatsing som samtidig bidrar til det grønne skiftet, sa Elvestuen.

Byggeindustriens bruk av massivtre vokser raskt i Norge og globalt. Årsaken er at det går fortere å bygge med tre, løsningene er mer bærekraftige og nå kommersielt konkurransedyktige med betong og stål eller i kombinasjon med disse. Selv om etterspørselen etter massivtre har økt kraftig de siste 10 årene, var det utfordrende å finne en eiendomsaktør som var villig til å investere i det ambisiøse prosjektet. Eiendomsdirektør i Siva, Lise Bartnes Aalberg, er glad for at de kunne bidra til å realisere den industrielle satsingen.

– Siva bidrar til næringsutvikling i hele landet, og det er viktig for oss å fremme vekstkraften i distriktene. Vi har stor tro Splitkon og på massivtre som byggemateriale, og at dette er starten på en ny bærekraftig industri for Norge, sier Bartnes Aalberg.

Siva har investert 130 millioner i det nye fabrikkbygget og Splitkon leier det av Siva. Målet er at de på sikt skal kunne kjøpe fabrikken tilbake.

Med bærekraft i fokus

Splitkons state of the art-fabrikk er på 9000 kvadratmeter og en av verdens største, og naturligvis oppført i massivtre. Det fantes tilnærmet ingen massivtre-produksjon i Norge før denne fabrikken. Splitkons 2019-budsjett er på 200 millioner kroner, en dobling sammenlignet med 2017-omsetningen. Om fem år er ambisjonen å omsette for en halv milliard kroner.

– Vi er naturligvis stolte over at verdens største og mest avanserte massivtrefabrikk nå står klar her på Åmot i Modum. Det gir arbeidsplasser, skatteinntekter og fremtidstro, sier Morten L. Johansen, administrerende direktør i Splitkon.

I tillegg vil satsningen på Splitkon legge til rette for ny innovasjon og kompetanseoverføring mellom ulike tremiljø og byggebransjen, som gir muligheter for videre utvikling.

Sist redigerttirsdag, 30 april 2019 11:03
  • TIPS!: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20 Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.