RingeriksAvisa 20 år

Oppdatert 20.09.2019
A+ A A-

Stilling ledig

:

Husker du kidnappingsforsøket i Blomsgate i 2017?

På dette hjørnet skjedde det Foto: Frank Tverran På dette hjørnet skjedde det

Nå har Ringerike tingrett dømt de tre som sto bak. Farmor var hjernen bak planen. Les den vanvittige historien her.


Det er en del å sette fingeren på når en barnefar kun får se den 2 år gamle sønnen sin 1 time 2 ganger i året. Og da under tilsyn av barnevernet. Dette var bakteppet da barnets farmor klekket ut en kidnappingsplan som effektivt ble stoppet av en tilfeldig forbipasserende person.

Onsdag den 7. juni skinte sola fra en blå himmel og i Blomsgate i Hønefoss var det stille og rolig. Men det skulle ikke vare lenge.

Farmor planlegger

Barnets farmor synes det var ille at de ikke skulle få se barnebarnet mer enn to ganger i året. Hun begynte derfor for alvor å planlegge å bortføre barnebarnet. Først til Sverige hvor hun bodde, og deretter til kjente i Polen.

Hun visste at det neste samværet skulle finne sted den 7. juni på barnevernets kontor i Hønefoss og at det var barnets fostermor som skulle komme med barnet.

Trengte medhjelpere

Farmor fant raskt ut at hun ikke kunne greie en slik kidnapping helt alene, og hun ringte derfor en kamerat i Norge. Kameraten hadde tidligere hatt noen småjobber i Hønefoss og var derfor litt kjent. Det var farmors eks-mann som hadde foreslått at hun skulle kontakte kameraten. Hun satte seg da i bilen sammen med sønnen og reiste til kameraten i Norge for å snakke med ham. Sønnen måtte sitte i bilen mens hun var inne hos kameraten.

Ville flykte på motorsykkel

Farmors opprinnelige plan var å flykte på en motorsykkel. Hun ville spenne fast barnet på sin egen kropp og ta med barnebarnet til Sverige på den måten. Men kameraten visste ikke om noen som kunne låne henne hjelm og motorsykkel, så den planen ble forkastet. Farmor fikk da overtalt kameraten til å kjøre henne og barnebarnet fra Hønefoss til Sverige.

CS-gass

Da begynte de å detaljplanlegge kidnappingen. Farmor hadde skaffet flere bokser med CS-gass. Når fostermor kom med barnet, skulle hun sette fostermoren ut av spill med gass og deretter ta barnet. For ikke å gasse barnet, skulle hun først kaste et teppe over det 2 år gamle barnet og deretter gasse fostermoren. Deretter skulle de stikke av i den ventende bilen.

Forkledning

Kameraten skulle stå klar med bildøra åpen. Han skulle ha på seg en iøynefallende jakke og caps i Hønefoss og så skifte til en annen nøytral jakke og caps underveis. Han hadde derfor med en oransje og en svart caps, to jakker, samt ekstra bukse, fottøy og et ullteppe. Ved ransaking av bilen ble det funnet en flaske bensin. Denne skulle brukes til å brenne klærne som ble brukt under kidnappingen, men dette gikk de senere bort fra. Den endelige planen ble at farmor og barnet skulle ligge i bilens bagasjerom fra Hønefoss til Sverige. Før de reiste fra kameratens bolig, fikk farmor låne en hettegenser av kameratens samboer. Dette for å skjule sin identitet mest mulig.

Mot Hønefoss

Kameraten skulle låne sin mors bil som skulle brukes som fluktbil. Han satt derfor på med farmor og barnefaren til Kongsvinger for å hente denne bilen. Før de skiltes, ble de enige om å møtes på Circle-K i Hønengaten dagen etter kl 09.00. Kameraten kjørte avsted kl 07.00 morgenen etter. Han hadde med matpakke og klær. Han hadde også med seg pappskiver for å kunne forfalske bilskiltene.

Farmors eks-mann blir med

Farmor hadde også involvert sin eks-mann i kidnappingsplanen. Han skulle kjøre farmors hvite kassevogn foran barnevernets lokaler for å skjerme for selve kidnappingen. Da kameraten ankom Circle-K like før klokka 9, var hele teamet allerede på plass; farmor, farmors eks-mann og sønnen som skulle ha samvær med barnet.

Forberedelsene

Da det var en stund siden kameraten hadde vært i Hønefoss, ønsket han å ta en rekognoseringstur. Han og farmor tok seg da en tur ned i sentrum. Da de kom tilbake etter rekognoseringen, flyttet farmor diverse eiendeler som klær, puter, ulltepper osv over i fluktbilen. Ved 10-tiden kjørte farmor og kameraten for å finne en god parkeringsplass ved inngangen til barnevernskontoret nær hjørnet Blomsgate/ Storgaten.

Endring i planene

På veien ned mot sentrum av Hønefoss ville farmor endre planene. Enten hadde hun fått kalde føtter, eller hun hadde planlagt dette hele tiden uten å fortelle om det. Hun mente nå at det kanskje ikke var bra at det var hun som tok barnet. Kameraten sa seg da villig til å ta barnet vekk fra fostermoren. Han fikk da en gassboks av farmor, som også beholdt en gassboks selv.

Angrepet

Kameraten kjente ikke fostermoren og det var farmors eks-mann som pekte henne ut på parkeringsplassen. Kameraten fulgte med fostermoren mens hun betalte for parkeringen. Da hun gikk mot barnevernets lokaler med barnet på armen, gikk kameraten mot henne, kastet et ullteppe over barnet samtidig som han sprayet fostermoren i øynene. Han rev løs barnet fra fostermoren, men i det han skulle løpe mot fluktbilen, kom en person og tok tak i ham. Han forsøkte å spraye gass på denne personen, men boksen var tom. Han ble fratatt barnet og personen satte seg på kidnapperen og ble sittende der til politiet kom.

Denne fremstillingen av saken er basert på forklaringen til "kameraten" - en forklaring vi har funnet representativ for å forklare saksgangen. Ringerike tingrett har også lagt denne forklaringen til grunn. De andre tiltaltes forklaringer avviker fra denne.

Stor belastning

Kidnappingsforsøket har vært en stor belastning for både fostermor og barnet.
- Selv to år etter den traumatiske hendelsen er barnet fortsatt betydelig preget av vedvarende traumatisk stress hvor alarmberedskap utløses hyppig. Diagnosen er Posttraumatisk stressreaksjon, heter det i konklusjonen til fagkyndige.

Dommen

Barnefaren møtte ikke opp i Ringerike tingrett og det ble derfor avsagt dom for de tre andre. "Kameraten" fikk strafferabatt fordi han la alle kortene på bordet med en gang og derved lettet etterforskningen. Han ble heller ikke idømt kontaktforbud ovenfor barnet og fostermoren.

Farmor og hennes eks-mann fikk kontaktforbud ovenfor barnet og fostermor i 5 år. Alle de tre ble solidarisk dømt til å betale 50.000 i oppreisning til barnet og kr 40.000 til fostermor.

"Kameraten" fikk fengsel i 6 måneder, farmor fengsel i 10 måneder og farmors eks-mann fengsel i 8 måneder.

Les også: Kidnappingsforsøk i Hønefoss

 

Sist redigertmandag, 29 april 2019 10:49
  • TIPS!: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20 Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.