tirsdag, 18 desember 2018 23:52

Norge er verdens nest mest likestilte land

I Norge, som er verdens nest mest likestilte land, ledes regjeringen av tre kvinnelige partiledere: kulturminister Trine Skei Grande (V, til venstre), statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp). I Norge, som er verdens nest mest likestilte land, ledes regjeringen av tre kvinnelige partiledere: kulturminister Trine Skei Grande (V, til venstre), statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp). Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Norge kommer på andreplass på en ny global rangering av likestilling. Bare islendingene er mer likestilte enn oss.

Likestillingsbarometeret , som først ble omtalt av VG , er gjort av World Economic Forum og tar for seg likestillingssituasjonen i 149 land. Landene får en samlet poengsum – på mellom 0 og 1 – satt sammen av hvor mange poeng de oppnår innen fire områder: økonomisk deltakelse og muligheter, utdannelsesnivå, helse og overlevelse, samt politisk deltakelse.

Norge og Island har i flere år innehatt de to topplasseringene, med unntak av 2016, da Finland gikk forbi Norge. Finnene ligger i år på fjerde plass, rett bak Sverige, som inntar den siste pallplasseringen.

De øvrige landene på topp-ti-listen er Nicaragua, Rwanda, New Zealand, Filippinene, Irland og Namibia. De sju første landene på listen er de eneste som oppnår en poengsum på mer enn 0,8, noe som indikerer at landene er mer enn 80 prosent likestilt. Dersom et land hadde oppnådd perfekt likestilling, ville poengsummen blitt 1.

Norges score er 0,835 og tilsier altså at vi er 83,5 prosent likestilt. Innen utdanning oppnår både Norge og Island 0,999 poeng. Likevel er vi bare på 41. plass i denne kategorien ettersom en lang rekke land får full pott og 1 poeng.

Helse er det området der det er minst som skiller verdens land, noe som gjør at Norge med en poengsum på 0,972 havner på en 95. plass. Innen politikk er vi på tredjeplass med en poengsum 0,563.

Andre saker å lese

TorsdagsQuiz

25-04-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her er torsdagens quiz. Svarene finner du lengst nede på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Luftrommet over Sør-Norge er midlertidig stengt – store forsinkelser i flytrafik…

25-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Luftrommet over Sør-Norge er midlertidig stengt – store forsinkelser i flytrafikken

Luftrommet over hele Sør-Norge er stengt torsdag morgen som følge av en teknisk feil hos Oslo Kontrollsentral. Norwegian har fått beskjed om at det vil være stengt til klokken 11.

Les mer i RingeriksAvisa

Tomt for Grandiosa flere steder – butikk innfører rasjonering

24-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Tomt for Grandiosa flere steder – butikk innfører rasjonering

Frysedisken er tom fra Grandiosa original flere steder etter at priskrigen brøt løs mandag. Nå varsler Kiwi på Løren i Oslo rasjonering.

Les mer i RingeriksAvisa

Asiatiske land rammet av hetebølge

24-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Asiatiske land rammet av hetebølge

Filippinene, Thailand, Bangladesh og flere andre asiatiske land er rammet av en hetebølge med temperaturer så høye at folk blir bedt om å holde seg inne.

Les mer i RingeriksAvisa