onsdag, 26 august 2015 08:37

Hæren mottar kampvogn i verdensklasse

Skrevet av
Hæren mottar kampvogn i verdensklasse Foto: Forsvaret

Den 2. september 2015 inviteres forsvarsledelsen og representanter fra forsvarsindustrien til å være med på utrulling av de første nye kampvognene til Hæren. Prosjekt 5436 ble godkjent av Stortingets i juni 2012, og innebærer en investering på om lag 10 milliarder kroner. Vognene skal erstatte CV90-vognene som ble tatt i bruk av Hæren på 90-tallet. De nye vognene vil gi Hæren et betydelig operativt løft og legge til rette for en moderne hær langt inn i fremtiden.

Ved hjelp av en begrenset nyanskaffelse av skrog blir det totale antallet som prosjektet skal levere 144 stk. Vognene blir basert på en kombinasjon av nye vogner, og oppgraderte og ombygde gamle vogner. I tillegg skal prosjektet også anskaffe tilleggsutstyr, med store bidrag fra norsk og svensk industri. Leveransene er planlagt avsluttet 2018/2019. Hovedleverandør i prosjektet er BAE Systems Hägglunds som har sin utviklings- og produksjonsbedrift i Ørnskjøldsvik i Nord-Sverige.

  • Forsvaret har modernisert sine maritime systemer og de nye kampflyene er i rute. Derfor er jeg stolt av at vi også kan tilføre Hæren nye CV-90 gjennom et prosjekt som representerer den største enkeltinvestering til Hæren på mange tiår, sier forsvarsministeren.

Investeringen vil gi Brigade Nord økt kapasitet og styrke Hæren vesentlig på materiellsiden. De nye og ombygde vognene vil gi Hæren bedret kampkraft og økt beskyttelse for mannskapene som opererer dem. Blant nye kapasiteter finner vi økt mine- og ballistisk beskyttelse, nettverksintegrering og bedre ildkraft.

  • Den nye kampvognen bringer oss et viktig steg videre i moderniseringen av Hæren. Vognens konstruksjon, våpensystem og annen teknologi er banebrytende og vognen er blant de aller beste i sitt slag i verden, sier Petter Jansen, sjef for Forsvarets Logistikkorganisasjon.

Onsdag 2. september 2015 vil det bli gjennomført en høytidelig overrekkelse til Hæren og inviterte gjester vil få se vognen demonstrert i skytefeltet på Setermoen.

 

Andre saker å lese

TirsdagsQuiz

23-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her er dagens quiz. Svarene er nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

MandagsQuiz

22-07-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er dagens quiz. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Elbil i brann i Tanberglia

22-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Sent søndag kveld tok det fyr i en elbil i et garasjeanlegg i Tanberglia.

Les mer i RingeriksAvisa