×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 500
søndag, 07 oktober 2018 11:49

1 milliard til Ringeriksbanen

1 milliard til Ringeriksbanen Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Regjeringen vil bevilge til sammen 27 milliarder kroner til ulike jernbaneprosjekter i statsbudsjettet for 2019. Det er 12 prosent mer enn i årets budsjett.

Etter det NTB kjenner til er bygging av intercity Vestfoldbanen, planlegging av intercity Østfoldbanen og en ny Oslo-tunnel blant prosjektene som får økt støtte.

Regjeringen har også lovet en milliard til byggingen av Ringeriksbanen i statsbudsjettet for 2019, melder Bergens Tidende. Pengene skal gå til forberedende arbeider, grunnboring og videre planlegging av jernbaneprosjektet, som skal forkorte togturen mellom Bergen og Oslo med en time.

Ringeriksbanen skal også forkorte turen mellom Oslo og Hønefoss fra halvannen time til drøye 35 minutter. Byggestart ventes imidlertid ikke før i 2021/2022, og Ringeriksbanen ventes ikke å være ferdigstilt før i 2029.

Forsinket

Intercity-satsingen er en storstilt utbygging av jernbanen på Østlandet, som ble til etter at Stortinget vedtok at det skal bygges dobbeltsporet jernbane mellom de sentrale byene på Østlandet innen 2024.

Bane Nor konkluderte så med at dette er urealistisk, og 4. juli vedtok Jernbanedirektoratet et forslag om å utsette utbyggingen av dobbeltspor til Fredrikstad med tre år, Hamar med to år og Hønefoss med fire år.

Daværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) understreket da at det ikke var hele prosjektet som ble utsatt, men at enkelte strekninger tar lengre tid å ferdigstille.

Mye etterslep

Statsbudsjettet i sin helhet legges ikke fram før mandag, og hvor mange av de 27 jernbanemilliardene som går til hvert enkelt prosjekt er ikke kjent.

Det er heller ikke kjent hvor mye som vil gå til å ta igjen etterslepet på vedlikehold. Bane Nor har anslått at det koster 19 milliarder kroner å ta igjen alt etterslepet, og at det trengs 3,5 milliarder årlig for å unngå at etterslepet øker, ifølge Frifagbevegelse.

Regjeringen vil også øke bevilgningene til andre former for kollektivtransport i neste års budsjett. Potten til kollektivtransport og gang- og sykkelveier blir 3,7 milliarder, 45 prosent mer enn i budsjettet for inneværende år.

Andre saker å lese

Kaja Vang er tilbake

29-01-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Kaja Vang meldte oppløsning på sitt foretak Kaja Vang AS i november 2021. Nå er beslutningen om oppløsning reversert og selskapet er aktivt igjen.

Les mer i RingeriksAvisa

Bortvist fra Hønefoss

29-01-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

To menn, begge i slutten av tenårene, ble natt til søndag bortvist fra Hønefoss sentrum av politiet. Grunnen til bortvisningen var at de hadde lagd bråk på et serveringssted.

Les mer i RingeriksAvisa

Svindlere spiller på folks ønske om å spare penger

27-01-2023 Nyhetsklipp Jan Erik Johansen - avatar Jan Erik Johansen

Svindlere spiller på folks ønske om å spare penger

Økte levekostnader har satt i gang en ny bølge med svindelforsøk - disse sikter seg inn på vanlige mennesker som allerede er i en tøff situasjon. Spørsmålet er derfor -...

Les mer i RingeriksAvisa