mandag, 10 august 2015 12:23

Nordmenn gjør private ting i arbeidstiden

Skrevet av

Norske arbeidstagere ligger i verdenstoppen i å håndtere private gjøremål i arbeidstiden, viser fersk, global undersøkelse. Over halvparten synes det er greit å håndtere jobboppgaver på fritiden.

71 prosent av norske arbeidstagere svarer i den internasjonale arbeidsmarkedsanalysen Randstad Workmonitor at de utfører private gjøremål i arbeidstiden. Dette er godt over det globale snittet i undersøkelsen. Samtidig svarer seks av 10 at de mer enn gjerne håndterer jobbrelaterte oppgaver utenom arbeidstid.

-Fleksibiliteten er blitt et varemerke i det den norske arbeidshverdagen. Sjefene gir stor grad av frihet, og får betalt tilbake i form av arbeidstagere som også viser fleksibilitet og vilje til å yte litt ekstra. I den moderne arbeidskulturen er det ikke noe tydelig skille mellom arbeid og fritid, og nettet brukes like mye til private som jobbmessige gjøremål. Norske ledere er kjent for å gi arbeidsfrihet under ansvar, sier administrerende direktør Camilla Grana i Randstad.

Seks av 10 nordmenn svarer også i undersøkelsen at de umiddelbart responderer på jobbrelaterte samtaler og eposter utenom arbeidstiden. Det er langt flere enn i eksempelvis Sverige og Danmark. Bare èn av tre dansker svarer at de er like raske med å respondere som sine norske kolleger.

-Å få en telefon eller mail fra sjefen eller en kollega på kveldstid eller i helgen er blitt normalt i store deler av norsk arbeidsliv. Mitt inntrykk er at arbeidsgiver og arbeidstager er blitt flinkere til å avstemme forventninger rundt fleksibilitet og tilgjengelighet, og dette danner et godt grunnlag for en helhetlig balanse mellom jobb og fritid. Hvis vi studerer Randstad Workmonitor over tid, ser vi tydelig at nordmenn er blant de flinkeste i denne globale undersøkelsen på å finne denne balansen. Og de trives godt med den, sier Camilla Grana.

Randstad Workmonitor omfatter 34 land og mer enn 25.000 arbeidstagere i privat sektor. 47 prosent av de norske arbeidstagerne som er intervjuet i undersøkelsen, sier at arbeidsgiveren forventer tilgjengelighet utenfor arbeidstiden. Aller størst er forventningene til tilgjengelighet i de asiatiske landene, samt Tyrkia.

Andre saker å lese

TirsdagsQuiz

23-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her er dagens quiz. Svarene er nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

MandagsQuiz

22-07-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er dagens quiz. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Elbil i brann i Tanberglia

22-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Sent søndag kveld tok det fyr i en elbil i et garasjeanlegg i Tanberglia.

Les mer i RingeriksAvisa