tirsdag, 03 april 2018 14:42

Bjørndalen gir seg: – Fikk hjerteflimmer i sommer

Skrevet av ntb
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Ole Einar Bjørndalen legger opp som skiskytter. Ole Einar Bjørndalen legger opp som skiskytter. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ole Einar Bjørndalen tok tirsdag et følelsesladd farvel som toppidrettsutøver. Han fikk helsetrøbbel og hjerteflimmeropplevelser i oppkjøringen til sesongen.

Bjørndalens beslutning ble bekreftet av hovedpersonen selv på en pressekonferanse i Simostranda Idrettslags klubbhus tirsdag. 44-åringen var på gråten da han sa at han gir seg. Senere i seansen kom tårene.

Nyheten om at skiskytteren legger opp ble også fort en stor nyhet Europa rundt.

– Jeg setter stor pris på at så mange møter opp her. Dere (mediene) har ikke mast for mye på meg i vinter. Sesongen var langt under det jeg forventet selv, sa Bjørndalen.

– Oppkjøringen startet veldig bra. Jeg fikk et første møte med hjerteflimmer i sommer, men kom i trening igjen. Så fikk jeg en ny runde hjerteflimmer senere på sommeren.

Han fikk så et nytt hjerteflimmer senere på høsten før et det siste høydeoppholdet før sesongstart.

Råd

– Jeg skulle gjerne sett at jeg slutter fordi jeg er lei og mett, men det er jeg ikke. Min motivasjon er ustoppelig. Jeg ønsker å trappe ned etter samråd med helseteamet og familien, og det er det jeg gjør nå, sa en rørt Bjørndalen.

Han slet med å holde stemmen ren og klar. – Den endelige avgjørelsen ble tatt i påska, men det ga seg litt selv igjennom vinteren. Nå skal jeg trene meg ned og bruke tid med familien, sa 44-åringen.

Han hadde en lang takkeliste som han mente fortjente ros etter at avgjørelsen om å legge opp ble tatt.

Spesielt takket han sin nærmeste familie, det norske folk og trenere og støtteapparat.

Lenge

Det er 25 år siden Bjørndalen gikk sitt første verdenscuprenn. 20-kilometeren i Kontiolahti endte med 29.-plass. Siden den gang er det blitt 58 internasjonale mesterskapsmedaljer på seniornivå, blant dem 20 VM-gull og åtte OL-gull.

Skiskytterkongen fra Simostranda står med i alt 13 olympiske medaljer. Det gjorde ham til tidenes vinterolympier fram til han ble passert av Marit Bjørgen i Sør-Korea. I VM-sammenheng ble det til sammen 45 pallplasser. Det er ingen i nærheten av å matche.

Gikk ikke OL

44-åringen, som har en skuffende sesong bak seg, klarte ikke å kvalifisere seg for det som ville blitt hans sjuende olympiske vinterleker. Dermed måtte han nøye seg med å være i Pyeongchang som en viktig del av støtteapparatet rundt kona Darja Domratsjeva. Sammen har de datteren Xenia, som ble født 1. oktober 2016.

Domratsjeva, som tok sølv på fellesstarten og gikk Hviterussland inn til gull på stafetten i Pyeongchang-OL, har nå fire gull, en sølv og en bronse i OL. Det gjør henne til tidenes kvinnelige skiskytter i olympisk sammenheng.

Lansert som IBU-president

Bjørndalen har tidligere uttalt at han ikke vil hoppe rett inn i en trenerjobb etter at karrieren er over. Tilbud har det ikke vært få av for veteranen.

– Jeg har fått en del tilbud de siste årene, men det har vært litt mer nå. Det er jo naturlig når man begynner å bli litt eldre og har litt erfaring, sa Bjørndalen til NTB for to uker siden.

– Å bli trener direkte etter en karriere (som løper) … jeg tror at det ikke er helt optimalt fordi man er litt inhabil. Du ser ikke det store bildet. Det er veldig mange veier til å nå målet. Du bør nok få litt avstand til det for å bli en god trener, la han til.

Bjørndalen var inne på det samme under tirsdagens pressekonferanse.

– Jeg har fått mange tilbud, men jeg har ikke tatt noen endelig avgjørelse, sa Bjørndalen.

Avgående IBU-president Anders Besseberg har også lansert Bjørndalen som en mulig etterfølger i vervet. Bjørndalen har tidligere vært en del av IOCs utøverkomité.