banner web

A+ A A-

Har han lurt Frode Berg?

  • Skrevet av NTB/Frank Tverran
  • Publisert i Nyheter
Sjef for Etterretningstjenesten Generalløytnant Morten Haga Lunde Foto: Forsvaret Sjef for Etterretningstjenesten Generalløytnant Morten Haga Lunde

Frode Bergs russiske forsvarer, advokat Ilja Novikov, utelukker ikke at hans klient kan ha blitt lurt av norsk etterretningstjeneste da han fikk med seg 3.000 euro som skulle overleveres i Moskva.

frode berg
Her er Berg fotografert i Lefortovskij-domstolen i Moskva fredag. Foto: Yusuf Maydunov / AP / NTB scanpix

Spionsiktede Frode Berg må sitte i varetekt til 5. mai. Det ble besluttet under et fengslingsmøte i Moskva, på begjæring fra den russiske sikkerhetstjenesten.

– Jeg føler meg forferdelig misbrukt. Dette føles uvirkelig. Jeg er beskyldt for noe jeg ikke har gjort. Jeg hadde ingen anelse om dette da jeg kom til Moskva 5. desember, sa Frode Berg til VG fra glassburet i byretten i Moskva fredag.

Ifølge avisa sa 62-åringen at han kom til Moskva for å handle julegaver.

Ikke uventet

Bergs norske advokat Brynjulf Risnes sier til NTB fredag ettermiddag at resultatet av fengslingsmøtet ikke var helt uventet. Samtidig mener han at nordmannen er utsatt for en Kafka-prosess.(En «Kafka-prosess» er blitt vanlig litterær beskrivelse på ørkesløs prosess hvor ingenting skjer. Red.anm.)

– Vi kommer til å anke dette, men erfaringsmessig er det veldig vanskelig å komme ut av slike saker. Vi konsentrerer oss om selve straffesaken og setter oss inn i dokumentene for å finne muligheter for at han kan komme ut. Ellers håper vi at alle gode krefter kan dra i samme retning, at både UD og andre aktører gjør det de kan, sier Risnes.

Advokaten sier at Frode Berg har det bra rent fysisk, men at han har det psykisk vanskelig.

– Han føler at han har havnet i en situasjon han ikke er skyldig i selv, og han føler seg lurt av personer i Norge. Om det er slik at det har foregått spionasje her, så har han ikke visst om det, sier Risnes.

FSB mener at den pensjonerte grenseinspektøren har spionert på vegne av norsk etterretning.

Ministerråd til stede

Berg sa et kort «hei» til de oppmøtte utenfor salen da han ble ført inn av to maskerte menn fra sikkerhetspolitiet FSB. Ministerråd Olav Nils Thue fra den norske ambassaden var også til stede. Han har til nå besøkt Berg fire ganger i fengslet.

– Utenrikstjenesten fortsetter å arbeide for å ivareta Frode Bergs interesser. Blant annet gjennom besøk i fengselet for å gi praktisk bistand og være til stede ved rettsmøter, sier UDs pressetalsperson Astrid Sehl til NTB.

Risnes sier at juristene som arbeider for den fengslede nordmannen gjerne skulle sett både større og klarere aktivitet fra UD, blant annet i form av rettssikkerhetsgarantier.

– Vi får håpe det foregår noe i de diplomatiske kanalene, men det får ikke vi vite noe om, sier han.

  • SMS-tips: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20