banner web

A+ A A-

Årets kvinnelige forbilde: - Jeg fører ikke regnskap

Innfødte får mobillader Fasemilie fra videofilm på FB Innfødte får mobillader

Du trodde kanskje at den som samler inn penger til veldedige formål, må føre regnskap. Iselin Huseby - årets kvinnelige forbilde i Ringerike - gjør ikke det.

- Ikke mulighet til å føre regnskap

Iselin Huseby har organisert sin innsamlingsvirksomhet til nødlidende i Afrika gjennom en forening som heter Time to Act. Foreningen er registrert i Brønnøysundregistrene og er i følge norsk lov ikke regnskapspliktig. De har samlet inn flere hundre tusen kroner.

 - Ved siden av fulltidsstudier, deltidsjobb og frivillig engasjement både i Time to Act og for Røde Kors har jeg ikke mulighet til å føre tradisjonelt regnskap. Jeg har orden på økonomien og full kontroll gjennom separat kontosystem for Time to Act med egne bankkontoer for ulike aktiviteter, sier Huseby i en kommentar.

Bryter egne vedtekter

I vedtektene til foreningen Time to Act, står det følgende i §4.2 at Generalforsamlingen skal behandle Time to Act´s regnskap i revidert stand. Men det skjer ikke.

Enestyre

Iselin Huseby har ingen til å titte seg over skuldrene. Hun er enestyre og styreledere i foreningen. Hun er utdannet sosionom og sitter i styret i Oslo Røde Kors. Med slike ressurser burde det ikke være altfor vanskelig å innrette virksomheten på en bedre måte.

Mobilladere til innfødte

På en av videofilmene på faceboksiden til Time to Act, demonstrerer Iselin hvordan en solcellestyrt lampe med mobillader virker. Gaven fra Time to Act virker veldig populær og det tar ikke mange sekundene før det dukker opp en mobiltelefon som trenger lading. En annen person ville helt sikkert ikke sett dette behovet for mobilladere på den afrikanske landsbygda. Men den unge damen Iselin forstår slike behov. Behovet for kontakt med familie, lege osv er sikkert mye større der enn i vår del av verden.

Innsamlingskontrollen fraråder å gi penger

Det finnes ingen lovbestemmelser i Norge som direkte regulerer hvordan en pengeinnsamling skal foregå. Innsamlingskontrollen (IK) gir trygghet for at innsamlingsvirksomhet drives forsvarlig og at pengene går til det formålet som er oppgitt.

Innsamlingskontrollen er en privat stiftelse.  For å bli godkjent av Innsamlingskontrollen kreves det at minst 65 prosent av innsamlede midler går til innsamlingsformålet.

Enkelte organisasjoner velger å stå utenfor Innsamlingskontrollen fordi det er kostbart og tidkrevende.

På sine hjemmesider har Innsamlingskontrollen en liste over godkjente organisasjoner. Time to Act er ikke på denne listen.

Her sier de også at du bør si nei takk til innsamlere som ikke er godkjent av Innsamlingskontrollen.

Ønsker å justere kursen

- Jeg er enig i at man generelt skal være forsiktig med å gi til organisasjoner som ikke er registrert i Innsamlingskontrollen. Giverne til Time to Act har sprunget ut fra mitt nettverk av personer som har tillit til meg. Jeg ønsker også å få på plass en registrering i innsamlingskontrollen og et system for skattefradrag for giverne, men er avhengig av at noen vil påta seg denne oppgaven uten betaling, sier Iselin i en kommentar.
- Hvis noen kunne tenke seg å bidra med dette og regnskapsføring som en frivillig tjeneste til Time to Act, hadde jeg satt stor pris på det, avslutter hun.

Så får vi håpe at dette kommer på plass, slik at enda flere - også foretak - kan engasjere seg i det arbeidet som gjøres i Afrika.


Fra juryens begrunnelse for at Iselin Huseby skulle bli årets kvinnelige forbilde:

...Hun har stiftet «Time to Act» som framstår profesjonelt med tydelig verdigrunnlag og åpenhet mellom henne som initiativtaker og faddere/givere....

Sist redigertlørdag, 27 januar 2018 11:05
  • SMS-tips: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20