Oppdatert 18.07.2018

Vitnene deler sine erfaringer fra 22. juli-terroren

 • Skrevet av NTB-Andrea Rognstrand
 • Publisert i Nyheter
Vitnene deler sine erfaringer fra 22. juli-terroren Foto: NTB/Scanpix

I Oslo blir vitnesamtaler en del av seksårsmarkeringen for 22. juli-terroren. Tanken er å hente kunnskap og læring av å høre om vitnenes opplevelser. Seksårsmarkeringen for terrorangrepene 22. juli 2011 avholdes fredag, lørdag og søndag.

Samtalene er en del av vitneprosjektet til senteret og har som mål å videreføre kunnskapen om 22. juli.

Denne dagen mistet åtte personer livet da en bombe gikk av i regjeringskvartalet i Oslo sentrum. 69 personer ble drept i skytemassakren på Utøya få timer senere. 60 ble såret i angrepet. Høyreekstremisten Anders Behring Breivik er dømt til 21 års forvaring for de to angrepene.

Viktig å lære over tid

Under minnemarkeringen på Utøya lørdag ettermiddag minnes ofrene med taler av AUF-leder Mani Hussaini, leder for Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, Lisbeth Røyneland og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

– Vi kommer også til å legge vekt på læringsaspektet i vår minnetale, i tillegg til læringssentrene i «Hegnhuset» på Utøya og i 22. juli-senteret i regjeringskvartalet, kommer jeg til å løfte fram viktigheten av læring over tid, sier Røyneland til NTB.

Hun peker også på rapporten Katastrofeekspertene fra Barneombudet, der flere av de overlevende deler sine erfaringer, som verdifull.

Pensum i barneskolen

Til høsten begynner det første årskullet født etter 22. juli 2011 på barneskolen. Røyneland mener læring om terrorangrepene må inn i pensum allerede da.

– Det er viktig å få dette inn som læring i barneskolen også, så de klarer å skille mellom virkelighet og konspirasjonsteorier når de blir eldre.

– Dessuten må de lære hvor viktig fellesskapet er, og å inkludere og se andre barn som faller utenfor, legger hun til.

I dag har 22. juli-senteret undervisningstilbud til elever fra 9. trinn i ungdomsskoen til 3. trinn på videregående skole.

22. juli-tematikk i kulturen

Det siste året er det blitt kjent at flere nye filmer, dramaserier og teaterstykker skal ta for seg 22. juli-tematikken. Det er knyttet både bekymring og forventning til framstillingenes rolle i historiefortellingen.

Regissør Erik Poppe starter opptak til sin spillefilm om terroren på Utøya i september. Prosjektet har høstet kritikk fra AUF, som var mål for terroren, som mener at det er for tidlig med en spillefilm. Andre, som Utøya-overlevende Andreas Tharaldsen, skriver i en replikk til NRK at det er viktig at kunst og kultur ikke har berøringsangst for Utøya-massakren.

– Vi syns også at det er litt tidlig, men det virker som de fleste prosjektene som er satt i gang lages med full respekt for de berørte. Vi vil ikke ha fokus på gjerningsmannen. Samtidig er det viktig med fokus på det som skjedde 22. juli og tankegodset som lå bak, sier Røyneland.

Storfilm og NRK-drama

Den prisbelønte britiske filmskaperen Paul Greengrass er også i gang med en storfilm om 22. juli i samarbeid med forfatter Åsne Seierstad.

NRK planlegger en dramaserie om angrepene som skal sendes høsten 2019, mens flere teaterforestillinger tatt for seg til dels kontroversielle temaer knyttet til 22. juli, blant annet Sogn og Fjordane teater og Det norske teateret.

Fakta om 22. juli-markeringen

 • Seksårsdagen for 22. juli 2011 markeres fra 21. til 23. juli. Fredag 21. og søndag 23. juli er det vitnesamtaler på 22. juli-senteret mellom en overlevende, en pårørende, en brannmann og daværende statsminister Jens Stoltenberg.
 • Lørdag 22. juli avholdes de offentlige minnemarkeringene i regjeringskvartalet og på Utøya. Nasjonal støttegruppe skal være til stede ved alle markeringene.
 • Markeringen i regjeringskvartalet starter klokka 10 ved vannspeilet utenfor Høyblokka. Der vil det bli taler ved AUF-leder Mani Hussaini, statsminister Erna Solberg og takk for oppmøte-tale ved Nasjonal Støttegruppe.
 • Klokken 10.30 er det kaffe for de etterlatte og berørte i kantina i regjeringsbygg 5. Statsministeren og andre medlemmer av regjeringen deltar.
 • Markeringen på Utøya starter klokken 16.00, i bakken på øya. Der blir det taler ved AUF-leder Hussaini, Den nasjonale støttegruppens leder Lisbeth Røyneland og leder for Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre. Lars Bremnes står for musikkinnslag.
 • Klokken 16.45 blir det opplesning av navnene på de drepte på kaia og ett minutts stillhet. Deretter blir det kransenedleggelse ved statsminister Erna Solberg, AUF-leder Mani Hussaini, støttegruppeleder Lisbeth Røyneland og Ap-leder Jonas Gahr Støre.
 • Det blir lokale minnemarkeringer i kommunene Bærum, Eidsvoll, Stryn, Tokke, Tromsø, Trondheim, Tønsberg, Vestby og Østre Toten, dessuten i Oslo domkirke.
 • I Tordenskioldparken i Trondheim blir det utdeling av 22. juli-minnestipendet på 15.000 kroner. Stipendet gis årlig til en ungdom eller ungdomsorganisasjon i landsdelen som har utmerket seg spesielt med sitt samfunnsengasjement eller politiske aktivitet.

(©NTB)

Sist redigerttirsdag, 18 juli 2017 11:11
 • SMS-tips: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20