RingeriksAvisa 20 år

Oppdatert 23.10.2019

Stilling ledig

:

"Politifitte" ga 30 dagers fengsel

Ringerike tingrett Foto: Frank Tverran Ringerike tingrett

En kvinne i begynnelsen av 40-årene rotet det skikkelig til for seg selv etter en tur på byen i februar. Kvinnen, som er selvstendig næringsdrivende, ble bl.a. dømt for å ha kalt en kvinnelig politibetjent "politifitte".

Kvinnen hadde vært ute på bar og drukket en del alkohol. Hun hadde jobbet mye og var sliten. Etter hvert forsto hun at hun måtte komme seg hjem til sin bolig og fikk tak i en taxi.

Hadde ikke penger til taxi
Sjåføren forklarte i retten at det var helt grei og god stemning i bilen under kjøreturen. Kvinnen var svært beruset, men klarte allikevel å føre en alminnelig grei samtale med sjåføren. Kvinnen bodde et godt stykke utenfor byen og da de kom fram, hadde hun problemer med å huske koden til bankkortet sitt. Hun forsøkte flere ganger uten å lykkes. Hun hadde heller ikke kontanter til å betale for turen. De ble da enige om at de skulle kjøre tilbake til Hønefoss.

Etter noen minutters kjøring ønsket kvinnen å røyke i bilen. Hun fikk beskjed av sjåføren om at dette ikke var aktuelt, men at han kunne stoppe bilen slik at hun kunne ta seg en sigarett utendørs.

Raserte taxi
Etter dette ble kvinnen voldsomt sint; hun endret helt karakter. Kvinnen forsøkte fysisk å stoppe taksameteret. Deretter forsøkte hun å gå av bilen i fart, men sjåføren holdt henne tilbake og fikk bremset ned og stanset bilen. Kvinnen var nå svært aggressiv. Det hele endte med at kvinnen gikk fra stedet og tok seg hjem til fots.Sjåføren var nå nervøs for at kvinnen gikk rundt vinterstid i svært beruset tilstand, og han ønsket også å få betalt for turen. Han kontaktet politiet og ble etter hvert oppsøkt av en patrulje.

Kvinnen har forklart at hun hele tiden var klar på at hun ville betale drosjeregningen (noe hun forøvrig gjorde noen dager senere). Da politiet møtte drosjesjåføren, var det imidlertid usikkert for dem om kvinnen ville gjøre opp for seg eller ikke. Fremfor at kvinnen skulle få en anmeldelse mot seg, tilbød politiet seg å reise hjem til kvinnen og snakke med henne. Sjåføren aksepterte dette og politiet reiste hjem til kvinnen.

Da politiet kom frem, var det mørkt i huset og politiet måtte banke på flere ganger før kvinnen åpnet. Hun hadde lagt seg for å sove.

Politibetjentene (en kvinne og en mann) har forklart at den tiltalte kvinnen åpnet døren og ba dem inn. Hun var samarbeidsvillig og hyggelig, og sa hun ville betale med det samme. Det ble da ordnet slik at drosjesjåføren skulle komme tilbake. Mens de ventet, gikk kvinnen for å åpne opp døren i påvente av at drosjen var på vei tilbake.

- Politifitte
På vei inn igjen skjedde det noe med tiltalte ved at hun stanset opp ved den kvinnelige politibetjenten og kom svært nær ansiktet hennes. Politikvinnen følte at tiltalte kom innenfor intimsonen hennes, og hun skjøv derfor tiltalte rolig, men bestemt fra seg. Dette utløste et voldsomt raserianfall hos den tiltalte kvinnen, som ga poløitikvinnen en ørefik og veivet med armene og slo mot politibetjentens bryst/skulder. Hun skrek at politiet skulle komme seg ut av hennes hus og kalte dem politifitte, politikjerring og maktsyke politijævler.

Ble lagt i jern
Politiet forsøkte å få kontroll på kvinnen, som var voldsomt sint. Hun "gjorde seg tung", "veivet rundt seg" og motsatte seg pågripelse. En diger hund svirret rundt i rommet de tre befant seg i, og politiet vurderte det derfor best å få kontroll på tiltalte på trappen utenfor. De fikk halt henne ut på trappen, hvor hun tross beskjed om å roe seg ned gjorde så mye motstand at politiet måtte legge henne ned for å få satt på håndjern.

Kvinnen ble så kjørt til Hønefoss politistasjon. Under kjøreturen var hun fortsatt svært sint og spyttet flere ganger på den ene politibetjenten. Det var også flere forsøk på biting og skjellsordene manglet ikke. Hun greide også å sparke betjenten som kjørte bilen i høyre skulder.

Kvinnen ble i Ringerike tingrett den 30.6.2015 dømt for vold mot en offentlig tjenestemann og for forulempning ved skjellsord eller annen fornærmelig adferd. Kvinnen, som fire ganger tidligere er dømt for voldsbruk, fikk 30 dagers fengselog må betale 3.000 i omkostninger.