×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 501
fredag, 03 juli 2015 10:59

Er egentlig en etappeseier i Tour de France så stort?

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
2014 - Etape 1 - Leeds / Harrogate - Victoire de Marcel Kittel 2014 - Etape 1 - Leeds / Harrogate - Victoire de Marcel Kittel Foto: A.S.O.

I morgen, lørdag 4. juli, starter verdens største sykkelritt, Tour de France, i Utrecht, Nederland.  Etter å ha tilbakelagt totalt 3344 km fordelt på 21 etapper ender nesten 200 rytterne fra 22 lag opp på Champs-Élysées i Paris søndag 26. juli.  Touren er en lagkonkurranse, og pengepremiene hvert lag kjører inn i løpet av rittet pleier som regel å bli delt likt på lagets ryttere og alle som jobber i lagets støtteapparat.  Likevel er alt fokus underveis på etappevinnerne, de som ligger best an til å vinne de forskjellige trøyene og selvfølgelig sammenlagtseieren.  Det å vinne en etappe i Touren regnes som en kjempeprestasjon, og vinneren feires som dagens store helt. 

Selvfølgelig er det en prestasjon å vinne en etappe, men er det virkelig en så stor individuell prestasjon som det fremstilles som?  For det første er det meget vanskelig å vinne en etappe uten betydelig støtte fra sine lagkamerater.  For det andre bryr de beste sammenlagtrytterne seg ikke om hvem som vinner en etappe, de ligger og vokter på hverandre.  For det tredje hender det rett som det er at et lag lar en av sine hjelperyttere vinne en etappe som takk for god laginnsats.  Det har jeg hørt Johan Kaggestad si flere ganger.  Min holdning til etappevinnere er derfor at, selv om det som nevnt nødvendigvis er en stor prestasjon, er det først og fremst laget som har prestert og vinner.  Det blir litt på samme måte som at Alexander Søderlund i dag hylles som den store helten etter å ha scoret begge målene i gårsdagens E-cup kamp mot Vikingur på Færøyene, selv om det var Rosenborg som vant.

Et annet viktig moment er at man må være en meget god syklist for i det hele tatt å få delta i Touren.  De fleste World Tour lagene har opp til 30 syklister i stallen, men bare de ni beste får delta i Tour de France.  Det er derfor bare de beste som får delta.  Hver enkelt rytter har en rolle på laget, en rolle som skal føre den syklisten med best spisskompetanse først over streken på de forskjellige etappene.  En etappeseier er derfor først og fremst en stor lagseier.  Men det er ingen tvil om at det i sykkelverden også legges stor personlig prestisje i å være en etappevinner.  Det resulterer som regel i en betydelig lønnsøkning året etter.  I Credit Agricole ga f.eks. en etappeseier i Touren et lønnshopp på hele kr 200.000 per måned det etterfølgende året.           

Men siden jeg og de fleste TV-seerne ikke har inngående kjennskap til sykkelsporten og ikke kan navnene på de 22 profflagene som stiller til start i Touren må nødvendig hovedfokuset vårt bli på de syklistene som vinner etappene og de forskjellig trøyene, og ikke på lagene syklistene representerer. 
 

Dette kjemper man om i Tour de France

Hvit trøye - Ungdomstrøyen:

Tilhører den rytteren som er 25 år eller yngre, som har brukt minst tid totalt.  Premie til sluttvinneren:  Kr 175.000.

Polkadottrøyen - Klatretrøyen:

Tilhører den rytteren som leder klatrekonkurransen.  I konkurransen belønnes rytterne med poeng når de først passerer kategoriserte fjell.  Antall poeng er avhengig av kategori.  På fem av etappene gis det dobbelt med poeng.  Premie til sluttvinneren:  Kr 220.000.

Grønn trøye - Spurttrøyen: 

I innlagte spurter og ved etappeseirer gis det poeng til rytterne.  Lederen av poengkonkurransen sykler i grønn trøye.  Premie til sluttvinneren:  Kr 220.000.

Gul trøye - Ledertrøyen: 

Den desidert gjeveste trøyen.  Den rytteren som har brukt minst tid kjører i den gule trøyen.  Premie til sluttvinneren:  Kr 4 mill.

 

Andre premier:

Etappeseire:                     Rytterne får kr 70.000 for hver etappeseier.

Mest aggressiv:               Fire sykkeleksperter avgjør hvem som har kjørt mest aggressivt på hver etappe.  Vinner totalt får kr 175.000.

Lagkonkurransen:           Tiden til de tre beste rytterne på hvert lag legges sammen.  På lagtempoetappen brukes lages tid som igjen ganges med fem.

Vinnerlaget får kr 440.000.  

Bonussekundene tilbake:

De tre første rytterne over målstreken vil i år bli tildelt bonussekunder (10 for seier, 6 for andreplass og 4 for tredjeplass).  Grunnen til at sekundene gjenintroduseres er at de øker mulighetene for at noen tar den gule ledertrøyen fra vinneren av 1. etappe, som er en tempoetappe.

Ekstra bonus for spurterne:

På de klassiske spurtetappene vil det i år bli tildelt bonuspoeng til de 15 første rytterne over målstreken.  Endringen vil gi tydeligere belønning til vinnerne av etappene.  Dermed vil det bli vanskelig å vinne den grønne poengtrøyen uten å vinne etapper, slik Peter Sagan gjorde i fjor.  Poengskalaen som gjelder for de seks spurtetappene:  50, 30, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3 og 2 poeng.

Uansett - Tour de France er kjempeunderholdning med show, festivitas, enormt folkeliv og store idrettsprestasjoner.  Det er bare å gratulere TV2 med flott dekning av sykkelsportens «17.mai» rundt om i Europa.  De som ikke er interessert i sykling kan betrakte sendingene som en tre ukers kåseriserie av Johan Kaggestad om lands, byers og steders historie og kultur - illustrert av sykling.  Det er god underholdning det også.

kyllingposten

Sist redigert fredag, 03 juli 2015 11:15

Andre saker å lese

Problemer med kortbetaling i Hønefoss 16.mai

16-05-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Kortterminaler over hele landet er nede mandag ettermiddag. Nets bekrefter at de har driftsproblemer. Rundt 130.000 terminaler kan være berørt av feilen.

Les mer i RingeriksAvisa

Viktig redusering av Brett Perlini

16-05-2022 Sport NTB - avatar NTB

Viktig redusering av Brett Perlini

Ringerike-spilleren Brett Perlini sørget for en viktig redusering mot slutten av kampen mot Storbritannia i ishockey-VM.

Les mer i RingeriksAvisa

Borteseier for Hønefoss over Medkila

16-05-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Hønefoss seiret 2-1 over Medkila på bortebane i 1. divisjon søndag.

Les mer i RingeriksAvisa

Lian og Ruden med rørleggerfirma

15-05-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Buskerud bad & rørservice AS er navnet på et nytt selskap med 30.000 i aksjekapital.

Les mer i RingeriksAvisa