videofilm nitar

Oppdatert 16.12.2018
A+ A A-

- Ja takk, begge deler

  • Skrevet av Harald Henschien
  • Publisert i Nyheter
- Ja takk, begge deler Foto: Privat

Bjørnar Stenbak (66) fra Hønefoss deler året mellom Norge og Thailand.

I forrige måned kåret en FN-komité Norge til verdens beste land å leve i. Amerikanske Bloomberg ga like før Thailand den samme heder.
Bjørnar "Nor" Stenbak lever halve året i hvert av paradisene.

- Jeg hadde en sånn ganske grei følelse på at sommerhalvåret i Norge er bra og den kalde årstid i varme og vennelige Thailand var en klok avgjørelse når jeg planla min pensjonisttilværelse. At begge landene skulle bli kåret til "verdens beste", visste jeg jeg ikke da jeg bestemte meg for å dele året mellom de to landene.
- Jeg har vel tatt kloke valg da, gliser pensjonisten når han får besøk av RingeriksAvisa i hjemmet sitt på Vesterntoppen i Hønefoss.

Stenbak kom til Hønefoss fra Narvik som tenåring. Kallenavnet "Nor" har fulgt ham hele veien. Etter teknisk utdannelse i Sverige slo han seg ned i Hønefoss for godt som snekker, men kalte seg aldri bygningsingeniør.
- Da jeg var utdannet kunne jeg ikke kalle meg ingeniør, men nå til dags kvalifiserer nok min utdannelse til det, mener han og legger til:
- Det er betydningsløst nå som jeg er pensjonist.

Fallskjermhopper i Thailand - skipper på Tyrifjorden
- På mine eldre dager har jeg tatt kystskippersertifikat og kjøpt en fin båt jeg har ute på Tyrifjorden. I Thailand er jeg i ferd med å få fallskjermsertifikat, jomfruhoppet er gjennomført.
"Nor" viser stolt fram video og bilder.

Hva er det som trekker deg til Thailand?
- Klimaet, de vennlige menneskene, det uklompiserte livet, ja alt hjertet kan begjære.
Og hvorfor halve året i Norge?
- Jeg er ekte nordmann og er glad i hjemlandet mitt. Ringerike er fantastisk om sommeren. Særlig for meg som elsker båtlivet på fjorden.

Er det ulemper ved å dele seg mellom to av verdens lykkeligste land?
- For noen er det nok det. Prisene i Norge er jo sykt høye i forhold til verden ellers. Men jeg er avholdsmann og ikkerøyker, dermed kan jeg leve med det. Men jeg betaler jo husleie i Norge hele året også kommer seks måneder husleie i Thailand på toppen. Men det er verd pengene på alle måter.

Hvis du måtte velge mellom ett av landene året rundt?
- Så lenge helsa er bra og mulighetene til "Ole Brum-metoden" er der, har jeg ikke tenkt tanken. Ikke vil jeg dvele ved det det heller. Livet er bra slik det er nå.

Nor kom tilbake til Ringerike midt i påsken. Savner du Thailand allerede?
- Tja, gjør jo det, men nå ser jeg fram til en vakker og innholdsrik sommer på Tyrifjorden. Når høsten nærmer seg, da lengter jeg tilbake til Thailand.
Savner du Norge når du er i Thailand?
- Nei, det gjør jeg ikke. Men jeg må jo legge til at jeg er bevisst på at Norge er mitt hjemsted.

Båtliv og fallskjermhopping er vel kontraster?
- Jeg er jo fortsatt en eventyrer. Ikke noe skal være ugjort, sier den modige thailandsfareren som har valgt å dele livet mellom verdens to lykkeligste land.

Anbefaler du andre å gjøre det samme?
- Ja, helt klart, men da må man ha karakter. Det finnes jo en del som ikke har personlig styrke og selvdisiplin til å holde beina på jorden i verdens to lykkeligste land. Fristelsene er jo utfordrende.

- Vi ser jo ofte at folk ikke takler det frie liv tropene, for mange ender det i tragedier, man må være klok og nyte livet. De som skeier ut fortjener en lærepenge, sier Bjørnar ettertenksomt.
Selv er han avholdsmann og ikkerøyer.
- Jeg sluttet med øl og røyk samtidig. Bare min innebygde vrangskap ga meg muligheten til en flott pensjonstillatelse i verdens to beste land, avslutter Bjørnar "Nor" Stenbak som allerede er i gang med å forberede båten for sjøsetting i Tyrifjorden.

nor2
Bjørnar på hjemlige trakter (Foto: Harald Henschien)

  • SMS-tips: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20