×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 503
onsdag, 17 juni 2015 08:40

Kan du dokumentere?

Skrevet av
Har du uante verdier hjemme? Har du uante verdier hjemme? Foto: Frank Tverran

Eiere av dyre verdigjenstander risikerer store tap hvis ikke dokumentasjon og forsikring er i orden, påpeker eksperter. Takstbransjen mener flere kunne trenge et hjemmebesøk.

– Det er ikke uvanlig at eiere av kostbare og spesielle gjenstander mangler kunnskap om verdien i kroner, særlig hvis det gjelder ting som er arvet, sier Dan Christiansen, spesialist på taksering av innbo og løsøre i Norges Takseringsforbund (NTF).

Kunstverk, smykker, samlerobjekter, antikviteter og spesielle møbler er ofte ikke verdivurdert av takstmann med spesialkompetanse, påpeker han. Mange hjem inneholder dessuten store, uregistrerte verdier i form av utstyr som forsikringsselskapet skal ha beskjed om.

– På befaring hjemme hos en særlig musikkinteressert kunde fremkom det for eksempel at kablene til stereoanlegget var av gull og kostet flere hundre tusen kroner. Heldigvis ble dette dokumentert i tide, men som regel blir ikke takstmannen påkalt før det har skjedd en skade. Da kan det være for sent, sier Christiansen.

En undersøkelse foretatt blant skadetakstmenn i Norges Takseringsforbund i 2013 viste at det er svært utbredt at skadelidte mangler kvitteringer, fotos eller annen dokumentasjon som trengs for å få et tap erstattet.

Må dokumenteres

– 83 prosent av takstmennene opplever at denne situasjonen inntrer ofte eller svært ofte. Det virker som om mange tror alt er i orden bare de har tegnet forsikring for en passelig sum, men hvis tap eller skade skal erstattes vil en kvittering eller annen dokumentasjon som regel være relevant, sier Are Andenæs Huser, administrerende direktør i NTF.

Antikviteter, familieklenodier og andre gjenstander av stor betydning for eieren anbefaler takstbransjen at man fotograferer.

– Denne typen gjenstander er det lurt å ta bilder av, slik at i hvert fall utgangspunktet for en verdifastsettelse blir best mulig. Når slike ting er ødelagt eller tapt vil forsikringsselskapet i mange tilfeller kontakte en takstmann for å sikre et profesjonelt grunnlag for erstatningen, sier Huser.

NTF har egne spesialister på skade og taksering av spesielle verdigjenstander, som for eksempel innbo og løsøre. På slike områder samarbeider takstmennene ofte nært med forsikringsbransjen.

Tilleggsdekninger

På Finansportalen.no, som er en tjeneste fra Forbrukerrådet, er det samlet mange tips om forsikring av innbo og spesielle verdigjenstander.

– Blant annet råder vi folk til å sjekke at forsikringssummen dekker egne verdier og behov, og samtidig vurdere om spesielle anskaffelser kan gi behov for tilleggsdekninger, sier Elisabeth Realfsen, daglig leder i Finansportalen.

I mange hjem kan det finnes innbo og løsøre som av ulike grunner ikke er tilstrekkelig sikret gjennom innbo- eller reiseforsikring, påpekes det på nettsiden. Noen selskaper kan ha sumbegrensninger på spesielt verdifulle gjenstander. Det kan også gjelde spesielle regler for utstyr og gjenstander som ofte bringes ut av hjemmet.

– Mange kan derfor ha nytte av å tegne en tilleggsforsikring for å sikre at spesielle verdigjenstander er dekket, sier Realfsen.

Andre saker å lese

Stjal bilene til folkehøgskolen

23-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Tirsdag formiddag fikk politiet melding om at det nylig hadde vært innbrudd på Ringerike Folkehøyskole. Politiet har vært på stedet og gjort undersøkelser. Det er trolig to personer som har...

Les mer i RingeriksAvisa

Dette bestiller hønefossingene hjem

23-07-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

Dette bestiller hønefossingene hjem

Wolt lanserte leveringstjenesten sin i Hønefoss i mai i år, og etter to måneders drift i byen er hønefossingenes favorittmat ganske tydelig. Selv om tilbudet er variert, er det allikevel...

Les mer i RingeriksAvisa

TirsdagsQuiz

23-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her er dagens quiz. Svarene er nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa