×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 502
mandag, 15 juni 2015 23:56

Forsker fikk stipend på 80 000 kroner

Fra venstre står Asgerd Winge, Cecilia Smith Simonsen, Mai Bente Myrvold og Sverre Granheim. Fra venstre står Asgerd Winge, Cecilia Smith Simonsen, Mai Bente Myrvold og Sverre Granheim. Foto: Per M. Haakenstad

Tirsdag 2. juni var en stor dag både for Cecilia Smith Simonsen (31) fra Heggedal og Odd Fellow Ordenen. For Cecilia fordi hun var lykkelig mottaker av 80 000 kroner fra Odd Fellow Ordenens Forskningsfond for multippel sklerose (MS) og for Odd Fellow fordi de er stolte over at hun var den første og eneste kandidaten fra vårt distrikt som fikk stipendet.

Tildelingen fant sted i Odd Fellow-lokalene i Drammen.
Distriktsstorsire (leder for distrikt Buskerud/Asker) Asgerd Winge fra Drammen ønsket velkommen og fortalte litt om Odd Fellow Ordenen og dens arbeide. -Vi baserer vårt budskap på medmenneskelige verdier, sa hun. Hun orienterte også om Odd Fellow fondene. MS-fondet ble grunnlagt i 1974, basert på innsamlinger i perioden 1965 til 1970 og var på 800 000 kroner. Fondet støtter forskning som kan føre til at årsaken til MS kan finnes. Odd Fellow har også et Medisinsk Vitenskaplig Forskningsfond. Asgerd sa at det deles ut 675 000 kroner fra fondene i år, fordelt på tretten kandidater, hvor da Cecilia er den ene.

- Vi er stolte over tildelingen, sa Distrikts Storsire Sverre Granheim fra Hønefoss. - Fra MS-fondet ble det delt ut 180 000 kroner og du fikk mest, nemlig 80 000 kroner, sa han til Cecilia. - Vi er svært takknemlig for din forskning.

Cecilia var også svært takknemlig for stipendet hun har fått. Hun orienterte representantene fra logene i Buskerud og Asker om MS og sin forskning. Hun sa at de ønsker å gjøre en retrospektiv, real-life studie hvor de vil gå gjennom journalene til alle pasienter i Oslo, Buskerud og Telemark. Dette tilsvarer nær 2500 pasienter eller 25% av den norske MS populasjonen. De vil finne nøyaktig hvor mange av pasientene som faktisk oppnår NEDA (ingen tegn til sykdomsaktivitet) og hva som øker sjansen for å nå dette målet. Med disse data får de en fantastisk mulighet til å observere sykdomsprogresjon og prognose i en stor norsk MS populasjon. Med blant annet gentesting av NEDA gruppen og å kombinere informasjonen med annen data, får de muligheten til å lage sin egen behandlingsalgoritme som drives av NEDA.

Ceicilias faglige leder, Mai Bente Myrvold, takket også for stipendet. Hun sa at Drammen sykehus har blitt en av de beste i landet på forskning. Sykehuset dekker 470 000 innbyggere innen nevrologi. Derfor er det fint å drive med forskning og de har gode forskningsgrupper.
MS er blant de sykdommer det blir forsket mest på fordi det er så mange unge som får sykdommen. Medisinene er dyre, men prisene presses stadig nedover.
Etter litt mat og en hyggelig prat ble overrekkelsen avsluttet, Cecilia og hennes leder måtte tilbake på jobb.

Andre saker å lese

TirsdagsQuiz

23-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her er dagens quiz. Svarene er nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

MandagsQuiz

22-07-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er dagens quiz. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Elbil i brann i Tanberglia

22-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Sent søndag kveld tok det fyr i en elbil i et garasjeanlegg i Tanberglia.

Les mer i RingeriksAvisa